Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Karoliina Leppinen: Muoville useampi elämä

Karoliina Leppinen | 03.06.2024

Kun tartut kaupan hyllyllä tiskiharjaan, miten teet ostopäätöksen? Vaikuttaako hinta? Todennäköisesti. Entä harjan materiaali? Kädessäsi on luultavasti muovinen tiskiharja, sillä muovi kestää käytössä pitkään, ja muovinen siivousväline on hygieeninen. Vastuullinen kuluttaja valitsee kuitenkin muovinsa viisaasti. 

K-kaupoista saa nyt siivoustuotteita, jotka on valmistettu leikkokukkaämpäreistä. K-kauppojen käytetyistä ämpäreistä valmistetaan Lassila & Tikanojalla raemaista muoviraaka-ainetta, granulaattia. Granulaatti jatkaa matkaansa Sinituotteen tehtaalle Kokemäelle. Sama muovi lähtee Kokemäeltä takaisin K-kauppoihin, mutta nyt se on muuttunut SINI-siivousvälineiksi. Leikkokukkaämpärit on valmistettu kierrätysmuovista, joten siivousvälineissä muovi elää jo kolmatta elämäänsä.

Trendi_Tiskiharja_Musta _770 px.jpg

Sinituote on käyttänyt kierrätysmuovia tuotannossaan jo pitkään. Tällä hetkellä noin 60 prosenttia Sinituotteen omilla tehtailla käytetystä muoviraaka-aineesta on kierrätettyä. Kierrätetyn muovin hyödyntäminen vaatii tarkkaa tutkimusta ja testausta. Siivousvälineiden tulee olla kestäviä ja ne ovat usein hyvin teknisiä. Yhdessä mopissa saattaa olla kuutta eri muovilaatua, joista jokaisella on erilaisia ominaisuuksia. Kierrätysmuovilaatuja on vielä liian vähän, jotta kaiken neitseellisen muovin voisi korvata kierrätetyllä.

Miksi Sinituotteella halutaan haasteista huolimatta määrätietoisesti lisätä kierrätysmuovin käyttöä? Uskomme, että kierrätysmuovin tehokas hyödyntäminen on avainasemassa, kun ratkotaan kahta suurta globaalia ympäristökriisiä: ilmastonmuutosta ja muoviroskavyöryä. Muoviroskaa voi vähentää sekä uusien innovaatioiden avulla että käyttämällä muovia uudelleen. Lisäksi kierrätysmuovin hiilijalanjälki on vähintään puolet pienempi kuin neitseellisellä muovilla.

Muovia voi kierrättää jopa seitsemän kierrosta ennen kuin sen laatu heikkenee. Siksi tavoitteemme on, että tulevaisuudessa myös tiskiharjan voi heittää muovinkeräykseen. Annetaan muoville useampi elämä.

Karoliina Leppinen, viestintäpäällikkö
Sinituote Oy

Takaisin ylös