Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri kirjoittajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen pirjo.nieminen@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Kevään koronakriisi koetteli lapsiperheitä kovalla kädellä. Jopa 100 000 lasta lisää tipahti taloudelliseen niukkuuteen. Kriisi koetteli myös niitä perheitä, jotka jo ennen kriisiä kamppailivat päivittäisen toimeentulon kanssa, sillä monessa perheessä laskupinojen lisäksi kasautuivat jaksamisen haasteet. Arki vaati enemmän kuin koskaan ennen eikä epävarmuus taittunut vaivatta toivoksi. Tuen tarve jatkuu vielä pitkään.

”Suurin apu on ollut toivo paremmasta. Olette vaatettaneet lapsiani ja mahdollistaneet heille harrastuksia. Perheemme on saanut paljon iloa kaikesta tuesta ja avusta.”

Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry avustaa vuosittain tuhansia vähävaraisia lapsiperheitä ympäri Suomen. Teemme todeksi unelmaa siitä, että lapsilla olisi Suomessa tasa-arvoisemmat mahdollisuudet hyvään arkeen. Jaamme vaate- ja tavaralahjoituksia, tuemme lasten ja nuorten harrastamista sekä mahdollistamme arjen pieniä virkistyshetkiä, jotta perustarpeiden täyttymisen lisäksi lapsilla ja nuorilla olisi voimia unelmoida ja kulkea kohti unelmiaan.

”12-vuotiaan unelmien täyttyminen oli iso juttu. Hän kuvasi sitä hämmentyneenä "Halusiko joku siis auttaa juuri minua?"

Onneksi on ihmisiä, jotka haluavat auttaa. Me nimittäin uskomme, että toiveikkuus kasvaa pieniä hyviä tekoja tekemällä ja merkityksellisyyden kokemukset syntyvät yhdessä toimien.  Sinulle tarpeeton tavara tai antamasi aika voi olla toiselle toiveiden täyttymys ja arjen helpotus. Apua tarvitaan nyt aiempaa enemmän, sillä viime kevät koetteli rajusti monen arkea.

”Olemme käytännössä pudonneet pohjalle.”

Kun kevään mittaan tulot vähenivät lomautusten sekä työttömyyden myötä ja menot kasvoivat kouluruuan puuttuessa, perheiden tilanteet kriisiytyivät. Vähävarainen perhe ei säästänyt vaikkapa lomamatkasta, sillä lomamatkaan ei olisi ollut varaa normaalitilanteessakaan. Rankan kevään jälkeen yhteydenottojen määrät ovat kasvaneet. Elokuussa saimme avunpyynnön 3000 perheeltä.

Toimintamme perustuu vapaaehtoistoimintaan. Sadat auttavat kädet ahertavat toimipisteissämme, kun lahjoitusvaatteet lajitellaan hyllyihin ja jaetaan eteenpäin tai kun luomme yhteistyötä eri tahojen kanssa. Mukana auttamassa onkin meille hyvin tärkeitä yrityskumppaneita. Muun muassa Keskon lahjoituksen avulla saimme koronakriisin keskellä jakaa ruokalahjakortin 800 perheelle.

Voit auttaa kanssamme antamalla aikaasi, tekemällä vaate- ja tavaralahjoituksen tai lahjoittamalla rahaa. Valitse sinun elämääsi tällä hetkellä sopiva tapa. Se riittää.
www.hopeyhdistys.fi

Sitaatit ovat Hopen asiakaskyselystä (elokuu 2020).

Eveliina Hostila
toiminnanjohtaja
Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry

Korona-pandemia uhkaa paitsi terveyttämme myös toimeentuloamme, suomalaista työtä. Yritysten toimitusketjut katkeilevat, alihankkijoilla on vaikeuksia toimittaa komponentteja ja materiaaleja. Työntekijöitä sairastuu ja joutuu karanteeniin tai he ovat pakotettuja hoitamaan läheisiään kodeissaan.

Suurin uhka yrityksille on kuitenkin kassavirran ehtyminen. Kun asiakkaat eivät osta, yrityksen kassavirta ehtyy, samalla kun kustannukset säilyvät entisellään.

Ole osa hyvän ketjua

Ketjun jokaisella osalla on merkitystä

Jokaisen kaupasta ostamamme tuotteen taustalla on ketju, jonka kaikkien osien saumaton yhteistyö ja jatkuva toiminta on tarpeen, jotta tuote löytää tiensä käyttöömme. Ruoan osalta matka pellolta pöytään alkaa maatilalta, tuottajan työstä ja kulkee raaka-aineita jalostavan elintarviketeollisuuden kautta kauppaan, joka tarjoaa kullekin meistä laajan valikoiman suomalaista ruokaa, lähituotteista koko kansan rakastamiin klassikkoihin.

Käyttötavarapuolella koko toimitusketju on myös hyvin monipuolinen. Raaka-aineita ja puolivalmisteita ja kokonaisia komponentteja lopputuotteisiin hankitaan, tuotteita suunnitellaan ja kehitetään turvallisiksi ja kestäviksi ja monen yrityksen osalta valmistus tapahtuu myös Suomessa.

Kaupalla on keskeinen rooli ketjussa. Se hankkii ja kuljettaa ja valitsee ne tuotteet, jotka ovat meille päivittäin tarjolla. Kaupan ala työllistää kaikkinensa melkein 300 000 suomalaista ja sillä on aivan keskeinen rooli ketjussa – sekä työn että hyvinvoinnin osalta.

Ketjun tärkein lenkki on kuitenkin kuluttaja, kukin meistä, joka asioi kaupassa. Valitsemalla suomalaisen tuotteen voimme vaikuttaa suoraan siihen, että meidän hienot suomalaiset yritykset jatkavat toimintojansa ja tarjoavat jatkossakin sadoille tuhansille suomalaisille työpaikkoja.

Ole osa hyvän ketjua suomalaisen työn puolesta

Tässä tilanteessa jokainen meistä voi tehdä vastuullisuusteon suomalaisen työn puolesta ja olla osa hyvän ketjua. Jos oma tilanne sallii, ostetaan edelleen suomalaisten yritysten tuotteita ja palveluita. Kun käymme kaupassa, ostetaan välttämättömien tarvikkeiden lisäksi mahdollisuuksien mukaan myös kotiimme kaunistusta ja toimivuutta ja viihtyvyyttä tuovia tuotteita. Rakennetaan ja remontoidaan, kunnostetaan pihojamme. Aina kun mahdollista, kohdistetaan valintamme suomalaiseen ja asioidaan kivijalkaliikkeissä ja verkkokaupoissa, jotka ovat osa hyvän ketjua suomalaisen työn puolesta.

Olemme Suomalaisen Työn Liitossa laskeneet, että jos jokainen suomalainen käyttää 10 euroa lisää kuussa kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin, pitää se 10.000 suomalaista töissä. Pienellä valinnalla on valtava merkitys.

Tero Lausala
toimitusjohtaja
Suomalaisen Työn Liitto

Takaisin ylös