Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.
Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.
Se tuo elämyksiä sekä leipää eri tavoin. Se herättää mielipiteitä: Onko niitä paljon vai vähän, kuka saa pyytää ja miten siitä saa herkullista ruokaa?
Lohikeskustelu on Suomessa ollut ajoittain kiivasta ja laineet ovat usein lyöneet eduskuntaa myöten. Lohi- ja meritaimenstrategia valmistui syksyllä 2014. Sitä teki laaja joukko sidosryhmiä - pohjoisesta etelään ammattikalastajista matkailuyrittäjiin.
Strategian tavoite on, että suomalaiset lohi- ja meritaimenkannat voivat hyvin vuonna 2020. Tavoitteena on saada terveyttä ja elämyksiä lohenkalastuksen parissa monille suomalaisille sekä ruokakauppaan kestävästi kalastettua kotimaista lohta, jota kuluttaja voi hyvillä mielin ostaa. Jo työn alkumetreillä huomattiin, että ”lohen pikkuveli”, meritaimen, on syytä ottaa mukaan tarkasteluun.
Strategia syntyi ryhmätyönä, ja siihen nousivat eri tahojen tärkeinä pitämät kannatusta saaneet toimenpiteet. Valmista strategiaa kommentointiin useimmiten, että vaikeassa asiassa oli saavutettu hyvä kompromissi. Vaikka erilaisia kantoja lohiasioissa edelleen riittää.
Keskeinen asia on kestävä kalastus. Lohia ja meritaimenia on kalastettava niin, että riittävästi emoja pääsee kotijokiin lisääntymään. Tätä varten strategiassa on asetettu tavoitteet emokalamäärälle. Lohen kohdalla kehitys on mennyt selvästi parempaan suuntaan, Tornion-Muonionjoella tilanne näyttää jopa erinomaiselta. Sen sijaan meritaimeneen kohdistuvaa kalastusta pitää vähentää.
Lohistrategia löytyy maa- ja metsätalousministeriön www-sivuilta. Strategia ohjaa Suomen kantojen muodostamista kansainvälisessä yhteistyössä. Vuoden 2016 alusta voimaan tuleva uusi kalastuslaki sekä uudistettava kalastusasetus ovat tärkeitä työkaluja strategian toteuttamiseksi. Strategiassa on suuri määrä toteutettavia toimenpiteitä. Siinä riittää haastetta, mutta työ on hyvällä alulla. Strategian toteutumista varten on perustettu seurantaryhmä, joka seuraa myös kalatiestrategian toteuttamista.
Jos kaipaat suorempaa tietoa, netistä löytyy myös Luonnonvarakeskuksen sivu lohilaskureista Simo- ja Tornionjoella, sekin on apuna lohikantojen hoidossa.
Herkullista lohikesää!
Tapio Hakaste
seurantaryhmän sihteeri
maa- ja metsätalousministeriö
Lue lisää:
lohi- ja meritaimenstrategia http://www.mmm.fi/fi/index/julkaisut/julkaisuarkisto/MMM_julkaisu_2015_2.html
Luonnonvarakeskuksen lohilaskurit http://www.rktl.fi/kala/kalavarat/tornionjoen_lohi_meritaimen/tornionjoen_nousulohien_kaikuluotaus/nousulohien_seuranta_tornion.html