Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.
Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.
Luonnonvarojen säästö arvoketjussa lähtee siitä, että mietitään, mihin tuotetta ylipäätään tarvitaan. Käyttötarve säilyy, mutta tuotteet vaihtuvat. Lankapuhelimet ja filmit ovat hävinneet, pian myös hehkulamput. Uudet tuotteet muuttavat myös liiketoimintamalleja. Alla pari esimerkkiä.
Palvelu auttaa myös ymmärtämään asiakkaan todellisia tarpeita. Koneen liikevaihdosta puolet tulee hissien huollosta – ja samalla tiedetään, miten omat hissit toimivat. Joskus tuote korvautuu kokonaan palvelulla eikä käyttäjää kiinnosta, millainen kapine työn tekee. Laitteiden ammattimainen käyttö on myös säästäväisempää kuin kotikäyttö. Esimerkiksi pesuloissa veden, energian ja pesuaineen kulutus on alhainen.
Kirpputorien lisäksi kiertotalous on tuottanut liiketoimintaa. Autojen ja muiden koneiden osia työstetään uudestaan; lähes uudenveroiseksi työstetyn vaihdelaatikon voi saada halvemmalla ja nopeammin kuin uuden. Huonekaluja myydään käytettyinä ja korjattuina. Hyvät korjattujen tuotteiden markkinat edistävät alkuperäistenkin tuotteiden myyntiä.
Tärkeintä on, että tuote on käytettävissä silloin, kun sitä tarvitaan. Nettisovellusten avulla tehdään yhä enemmän sitä, mitä maalaiskylissä ennen. Lainataan naapurilta harvemmin tarvittavia varusteita, olivat ne sitten kodin työkaluja, harrastusvälineitä tai ajoneuvoja. Kauppapaikkoja luomaan on syntynyt monenlaisia pieniä yrityksiä.
Vuosituhannen vaihteen sanomalehdessä nettilehden kehittäjä yritti saada kollegojaan innostumaan, mutta kommentit olivat tylyjä: ”Häivy siitä, meidän pitää saada tämä oikea lehti tehdyksi”. Nyt nämä hörhöt edustavat kasvavaa valtavirtaa. Innovaattorit myös ehdottelevat asioita, joita nykyiset asiakkaat eivät ymmärrä haluta. Elektronisten muistijärjestelmien kehittyessä ne yhtiöt, jotka luottivat tärkeiden asiakkaidensa toivomuksiin kehitystyössä, menettivät pelin näiden asiakkaidensa mukana.
Muuttuvassa maailmassa olemassa olevien toimijoiden on oltava tarkkana, jotta ne eivät menetä asemiaan. Annetaan innovaattoreiden häiriköidä myös vastuullisuusalueella. Pitkän päälle se kannattaa.
Armi Temmes toimii Professor of Practice -tehtävässä Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa pitkän teollisuusrupeaman jälkeen. Häntä on aina innostanut tutkimuksen ja käytännön rajapinnalla toimiminen. Tämänhetkinen tutkimus koskee energiaa ja luonnonvaroja säästäviä innovaatioita. Armi opettaa kestävää kehitystä liiketoiminnassa sekä johdatuksena kaikille kauppatieteilijöille että kestävään kehitykseen erikoistuville.