Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.
Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.
Aurinkosähköjärjestelmät perustuvat maailman yleisimmän alkuaineen – piin (SIO2) – hyödyntämiseen aurinkoenergian hyödyntämisessä suoraan sähkönä kotiin. Aurinkosähkö sinänsä ei ole uusi keksintö. Jo 1980-luvulla myytiin aurinkopaneeleita Suomeenkin, mutta mullistavaa on ollut niiden tehon ja hinnan kehitys. Vain viisi vuotta sitten 100 W tuottavat aurinkopaneelit maksoivat enemmän kuin nyt 250 W tuottavat aurinkopaneelit. Myös asennus ja muu elektroniikka on halventunut ja parantunut.
Puhtaan monokristallisen piin hyödyntäminen ja massiivinen suurten valmistajien sarjatuotantovalmistus ovat laskeneet aurinkosähkön hintaa. Tästä syystä aurinkosähkön tukia on laskettu kaikkialla maailmassa järjestelmien yleistyessä nopeassa tahdissa. Kehitys on ollut samanlaista kuin kaikessa elektroniikassa – vaikkapa puhelimissa tai tietokoneissa, jotka myös hyödyntävät piin sähkönjohto-ominaisuuksia.
Aurinkosähköjärjestelmien kehitys on ollut todella nopeaa kaikkialla Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Esimerkiksi Saksassa tuotettiin toukokuussa aurinkosähköllä yli puolet koko maan sähkön kulutuksesta. Suomessa olosuhteet nykyaikaiselle aurinkosähkölle ovat hyvät helmikuusta syyskuuhun. Koska laitteiden takuuajat ovat jopa 25 vuotta, pystyvät uudet aurinkosähköjärjestelmät helposti tuottamaan kotitalouksille elinaikanaan jopa verkkosähköä halvempaa sähköä kesäisin ja siten vähentämään osan sähköntarpeesta.
Aurinkosähköjärjestelmät ovatkin uusin ja halvin oman sähköntuotannon ratkaisu, joka sopii kaikkialle Suomeen kesäsähkön tuotantoon. Nykyaikaiset aurinkojärjestelmät tuottavat pilvisenäkin päivänä ja parhaina kesäpäivinä jopa 20 tuntia vuorokaudessa, Pohjois-Suomessa ympäri vuorokauden. Aurinkosähköjärjestelmiä asennetaan omakotitalojen ja kesäasuntojen lisäksi nykyisin muun muassa kauppakeskuksiin, maataloihin ja liikekiinteistöihin.
Kirjoittaja Kimmo Kaila (kolmas vasemmalta) tutustumassa Hyundain aurinkopaneelitehtaalla Koreassa.
NWE Sales Oy tuo maahan Hyundai Heavy Industriesin valmistamia aurinkopaneeleita. Kirjoittaja Kimmo Kaila on NWE Sales Oy:n hallituksen puheenjohtaja.