Sijoittajapodcastit ja -blogit

Tällä palstalla pureudutaan sijoittajia kiinnostaviin Kesko-aiheisiin blogikirjoituksissa ja podcasteissa.

Kesko julkistaa vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen tuloksensa tiistaina 29. huhtikuuta noin kello 8.00. Suomenkielinen tiedotustilaisuus sijoittajille ja medialle järjestetään samana päivänä kello 10.30, ja se on katsottavissa täällä.

 

UUTISET, TALOUS JA OSAKKEET

  • Keskon varsinainen yhtiökokous järjestettiin 24. maaliskuuta 2025 Helsingissä. Yhtiökokous päätti mm. jakaa osinkoa vuodelta 2024 yhteensä 0,90 euroa osaketta kohden ja päätti, että osinko maksetaan neljässä erässä. Lisäksi yhtiökokous valitsi seitsemän jäsentä yhtiön hallitukseen yhden vuoden mittaiselle toimikaudelle. (uutinen sekä pääjohtajan esitys yhtiökokouksessa)

  • Keskon vuosiraportti 2024 julkaistiin maaliskuun alussa. Raportti kattaa liiketoimintaa ja strategiaa koskevan yleisosion, selvityksen hallinto- ja ohjausjärjestelmästä, toimielinten palkitsemisraportin, sekä tilinpäätösosion, johon sisältyy ensimmäistä kertaa myös EU:n uuden kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) mukainen kestävyysselvitys. (uutinen)

  • Pääjohtaja Jorma Rauhala esitteli Keskoa sijoituskohteena Pörssisäätiön Pörssi-illassa. Rauhala kertoi eri toimialojen ajankohtaisista teemoista sekä vastasi yleisön kysymyksiin mm. yrityskauppamahdollisuuksista eri Pohjois-Euroopan maissa, maailmanpolitiikan ja Suomen kuluttajaluottamuksen merkityksestä sekä osingoista. (tallenne)

  • Keskon sijoittajaviestintä sai tunnustusta sekä Suomessa että ulkomailla. (uutinen)

  • Osakkeet:

    • Uudet osakepohjaiset sitouttamis- ja kannustinohjelmat pääjohtajalle vuosille 2025-2028. (uutinen)

    • Osakepohjaiset sitouttamis- ja kannustinohjelmat vuosille 2025-2028. (uutinen)

    • Osakepohjaisten sitouttamis- ja kannustinohjelmien toteumat: PSP 2023-2026, KPSP 2022 ja RSP 2022 (uutinen) sekä RSP 2024 (uutinen)

    • Muutos Kesko Oyj:n omien osakkeiden omistuksessa. (uutinen)

  • Keskon Q1-roadshow-esitys (englanninkielinen esitys pdf-muodossa)

MYYNNIN KEHITYS

  • Keskon myynti tammikuussa. (uutinen)

  • Keskon myynti helmikuussa. (uutinen)

Maaliskuun myyntiluvut julkaistaan huhtikuun puolivälissä.

VASTUULLISUUS

  • Kesko rankattiin maailman vastuullisimmaksi päivittäistavarakaupan yritykseksi vuoden 2025 Global 100 -listalla. Global 100 Most Sustainable Corporations in the World -listaus julkistetaan vuosittain World Economic Forumin kokouksessa Davosissa, ja Kesko on maailman ainoa yhtiö, joka on päässyt listalla joka kerta siitä lähtien kun se vuonna 2005 perustettiin. Kesko sijoittui korkeimmalle suomalaisyrityksistä ja oli listan sijalla 36. Maailman 100 vastuullisinta yritystä valittiin yli 8 300 pörssiyritystä koskevan vastuullisuusarvioinnin perusteella: siinä yritysten vastuullista toimintaa arvioitiin 25:llä ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja hyvän hallinnon mittarilla. (uutinen)

PÄIVITTÄISTAVARAKAUPPA

  • K-ryhmä käynnisti tammikuussa pitkäaikaisen hintaohjelman, jonka puitteissa alennetaan yli 1 200 tuotteen hintaa K-ruokakaupoissa. Merkkituotteiden hintojen alennukset ovat keskimäärin 4–6 %, mutta parhaimmillaan alennukset voivat olla jopa 15–20 %. Pirkka-tuotteiden osalta hintojen alennukset ovat noin 9-12 %. Kesko ja K-ruokakauppiaat investoivat yhdessä hintaohjelmaan lähes 50 milj. euroa kuluvan vuoden aikana. (uutinen ja sijoittajablogi)

  • K-ryhmän markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta oli 33,7 % viime vuonna tuoreiden Nielsenin tilastojen mukaan. Markkinaosuus laski edeltävästä vuodesta, mutta laskun vauhti hidastui. Ruoan verkkokaupassa Keskon markkinaosuus oli yli 40 %. Markkinaosuuskehityksen kääntäminen on Keskon päivittäistavarakaupassa tärkeä tavoite ja Kesko ja K-ryhmä keskittyvät jatkossakin laatuun, hintakilpailukyvyn parantamiseen sekä kauppaverkoston uudistamiseen. (sijoittajablogi)

RAKENTAMISEN JA TALOTEKNIIKAN KAUPPA

  • Kesko hakee rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kansainvälistä kasvua, kertoo toimialajohtaja Sami Kiiski. Erittäin haastavasta rakentamisen markkinasta huolimatta toimialan kannattavuus on pysynyt hyvällä tasolla ja yritysostot ja investoinnit mm. logistiikkaan antavat Keskolle hyvät edellytykset kasvuun markkinan kääntyessä. Kiiski toteaa haastattelussa uskovansa, että rakentamisen ja talotekniikan kauppa voi kasvaa Keskon suurimmaksi toimialaksi. (sijoittajablogi)

  • Yritysostot Tanskassa:

    • Kesko toteutti tanskalaisen rautakauppatoimijan Roslelv Trælasthandel A/S:n yritysoston 31. tammikuuta 2025. Kesko ilmoitti viime elokuussa kolmen tanskalaisen rautakauppatoimijan yritysostoista, ja Roslev toteutui näistä ensimmäisenä. Roslevin luvut on yhdistelty Kesko-konsernin talousraportointiin 1. helmikuuta 2025 alkaen. {uutinen)

    • Tanskan kilpailuviranomaiset hyväksyivät CF Petersen & Søn A/S:n yritysoston 30. maaliskuuta 2025. Sekä CF Petersen & Søn A/S:n että Tømmergaarden A/S:n yritysostojen odotetaan toteutuvan vuoden toisen neljänneksen aikana. Yritysostojen kautta Kesko laajentaa toimintaansa Tanskassa merkittävästi ja toteuttaa kasvustrategiaansa Pohjois-Euroopassa. (uutinen

  • Ruotsissa Keskon rautakauppatoiminnot on nyt keskitetty K-Bygg-ketjuun, joka palvelee sekä rakentamisen ammattilaisia että kuluttajia. (ruotsinkielinen uutinen)

AUTOKAUPPA

  • K-Auto on noussut Suomen neljänneksi suurimmaksi käytettyjen autojen myyjäksi. K-Auton käytettyjen autojen liiketoiminta jatkoi markkinaa nopeampaa kasvua vuonna 2024 ja viimeisen kolmen vuoden aikana sen käytettyjen autojen myyntimäärä on kasvanut jopa lähes puolella. Vuonna 2025 K-Auto panostaa myymäläverkoston laajentamiseen sekä käytettyjen autojen leasing-palveluihin ja käytettyjen pakettiautojen valikoiman kasvattamiseen. (uutinen)

Nielsenin tällä viikolla julkistamien tilastojen mukaan K-ryhmän markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta oli viime vuonna 33,7 % (34,3 % vuonna 2023). Markkinaosuus laski edeltävästä vuodesta 0,6 prosenttiyksikköä, mutta laskun vauhti hidastui (-0,9 prosenttiyksikköä v. 2023).

Ruoan verkkokaupassa K-ryhmän markkinaosuus ylitti 40 %. Verkkokaupan kasvu oli koko markkinassa 10,8 % ja K-ryhmän kasvu tätäkin vahvempaa (+13,5 %). 

Markkinaosuuskehityksen kääntäminen on Keskon päivittäistavarakaupassa tärkeä tavoite. Päivittäistavarakaupan toimialan strategian mukaisesti Kesko ja K-ryhmä keskittyvät jatkossakin kolmeen osa-alueeseen.  

Kauppaverkoston uudistaminen ja laajentaminen: Asiakkaat keskittävät ostojaan suurempiin kauppoihin – hyper- ja supermarketteihin – joissa markkinatilanne on näkynyt kasvuna. K-ryhmän markkinaosuuden laskussa näkyvät edelleen kilpailijoiden tekemät mittavat investoinnit uusiin suuremman kokoluokan kauppoihin, kun taas samaan aikaan K-ryhmän kauppaverkostoon kohdistamat investoinnit alkavat näkyä vasta viiveellä. Tulevina vuosina Kesko tulee avaamaan useita uusia hypermarket-kokoluokan kauppoja.  

K-ruokakauppojen lukumäärän nettomuutos vuonna 2024 oli -80 myymälää. Kesko vetäytyi Neste K -liikenneasemaketjusta, millä oli 0,2 prosenttiyksikön negatiivinen vaikutus markkinaosuuteen. 

Hintakilpailukyvyn parantaminen: Ruokakaupan asiakkaiden ostokäyttäytyminen on edelleen hyvin hintavetoista. Keskon ja K-ryhmän tammikuussa käynnistämä pitkän tähtäimen hintaohjelma, jossa alennettiin yli 1 200 perustuotteen hintoja K-ryhmän kaikissa ruokakauppaketjuissa, on lähtenyt käyntiin suunnitelmien mukaisesti ja saanut asiakkailta positiivisen vastaanoton. Samanaikaisesti on jatkettu vahvaa panostusta tarjouksiin, joista K-ruokakaupat tunnetaan.  

Kauppojen laatutason nostaminen entisestään: K-ryhmä on laatujohtaja Suomen ruokakaupassa. Sen kilpailuetuna ovat laajat ja kattavat valikoimat sekä ainutlaatuinen kauppiasmalli, joka mahdollistaa paikallista asiakastietoa hyödyntävien kauppakohtaisten liikeideoiden ja laadukkaan palvelun kehittämisen. Digiavusteiset palvelut mahdollistavat yhä yksilöllisemmän asiakaskokemuksen, ja osuvien henkilökohtaisten etujen merkitys on suuri.

Erityisesti hintaohjelmaan ja verkoston uudistamiseen liittyvät toimenpiteet ovat pitkäjänteisestä tekemistä. Investoinnit kauppaverkostoon jatkuvat ja niiden vaikutukset myyntiin tulevat näkymään erityisesti tämän strategiakauden (2024-2026) loppupuolella. Hinta- ja kauppapaikkainvestoinneilla on olemaan lievä vaikutus päivittäistavarakaupan toimialan kannattavuuteen lähivuosina, mutta niistä huolimatta toimialan liikevoiton kehitys on kuitenkin tasaista. Tavoitteena on, että päivittäistavarakaupan toimialan kannattavuus pysyy tällä strategiakaudella selvästi yli 6 %:ssa.

 

Sami Kiiski on luotsannut Keskon toiseksi suurinta ja kaikkein kansainvälisintä toimialaa, rakentamisen ja talotekniikan kauppaa, lähes vuoden ajan. Lähtökohdat eivät ole olleet helpot, sillä rakentamisen markkina on ollut erittäin haastava kaikissa kahdeksassa toimintamaassa. Toimialan kannattavuus on kuitenkin pysynyt hyvällä tasolla, ja Kesko on investoinut liiketoimintaan ja sen kehittämiseen myös heikossa markkinassa. Kiiski uskookin, että markkinan kohentuessa Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan asema on hyvä, ja että pitkällä tähtäimellä siitä voi jopa kasvaa Keskon suurin toimiala.  
 

Inderesin Antti Järvenpää haastatteli Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimialajohtajaa Sami Kiiskiä maaliskuun 2025 alussa 

 
Sami Kiiski nimitettiin Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimialajohtajaksi huhtikuussa 2024. Tätä ennen hän toimi Keskossa ensin vapaa-ajankaupan johtajana ja sitten autokaupan toimialajohtajana. 
 
Analyysitalo Inderesin haastattelussa Kiiski kertoo muun muassa miten toimialalla on haettu kasvua sekä orgaanisesti että yritysostoin, miten kansainvälisissä yritysostoissa voidaan onnistua, ja millaisia kasvumahdollisuuksia toimialalla on jatkossa Suomessa ja ulkomailla. 

Kokosimme sijoittajablogiin tärkeimmät haastattelussa käsitellyt aiheet – videohaastattelu kokonaisuudessaan on katsottavissa postauksen lopussa. 

Kasvumahdollisuuksia kahdeksassa maassa  

Rakentamisen ja talotekniikan kauppa toimii kahdeksassa maassa: Suomessa,  Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa sekä viime vuoden alusta lähtien myös Tanskassa.  
 
Toimiala koostuu vain yritysasiakkaille suunnatusta teknisestä kaupasta ja sekä kuluttajille että yritysasiakkaille suunnatusta rautakaupasta. Liiketoiminnan painopiste on siirtynyt vuosi vuodelta vahvemmin yritysasiakaskauppaan, joka tuo jo yli 80 % koko toimialan myynnistä. Kiisken mukaan syy tähän on se, että rakennus- ja remontointityö teknistyy ja ammattimaistuu, osittain sääntelyn seurauksena.  


Tällä hetkellä Kesko toimii sekä rautakaupassa että teknisessä kaupassa lähes kaikissa toimintamaissaan. Kiiski toteaa, että Puolassa Kesko aikoo jatkossakin keskittyä ainoastaan vahvaan tekniseen kauppaan, kun taas muissa toimintamaissa seurataan kiinnostavia kasvumahdollisuuksia sekä rautakaupassa että teknisessä kaupassa.   
 

Miten tehdään onnistuneita kansainvälisiä yritysostoja? 

Kesko on kasvattanut rakentamisen ja talotekniikan kaupan liiketoimintaa merkittävästi yritysostoilla eri puolilla Pohjois-Eurooppaa.  

Sami Kiiskin mukaan onnistuneen yritysoston taustalla on monia tekijöitä: ensinnäkin pitää tietää mitä on hakemassa. Esimerkiksi Keskossa on tehty valinta, että potentiaalisten ostokohteiden tulee keskittyä pääasiassa yritysasiakaskauppaan. Valmistautuminen on olennaista: on tärkeää perehtyä perusteellisesti ostokohteen markkinaan ja sen toimijoihin.

Kun yritysosto on saatu maaliin, on Kiiskin mukaan tärkeää arvostaa ostetun yhtiön toimivia konsepteja ja kulttuuria, eikä lähteä väkisin viemään Keskon toimintamalleja uuteen yritykseen. Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimintamaissa onkin omat maakohtaiset strategiat, jotka huomioivat kunkin markkinan erityispiirteet. Kesko-tason synergioita haetaan esimerkiksi suurten globaalien tavarantoimittajien kanssa neuvotellessa, mutta myös paikalliset hankintaorganisaatiot ovat tärkeitä. 
 
Kiiski korostaa, että on tärkeää saada ostettavien yritysten johto ja muut avainhenkilöt sitoutumaan yritykseen myös Kesko-integraation jälkeen. Kiiskin mukaan esimerkiksi monille aiemmin perheomisteisille yhtiöille Keskon kaltainen teollinen toimija  – joka on valmis sitoutumaan ostettavaan yhtiöön ja sen kehittämiseen pitkäjänteisesti – voi usein olla mieluisampi ostajakandidaatti kuin esimerkiksi pääomasijoittaja.   


Suomessa vahva markkina-asema – lisäkasvu mahdollista orgaanisesti 

Suomessa K-Rauta ja Onninen ovat kumpikin markkinajohtajia omalla alallaan: K-Raudan markkinaosuus Suomen rautakaupasta on 52 % ja Onnisen osuus teknisestä kaupasta 44 %.  
 
K-Raudan menestyksen taustalla Suomessa on muun muassa K-ryhmän kauppiasliiketoimintamalli ja kauppakohtaiset liikeideat: K-rautakauppiaat pystyvät räätälöimään oman kauppansa paikallista asiakaskuntaa ja tarpeita vastaaviksi. Keskolla on puolestaan voimaa investoida ja kehittää ketjun toimintaa. Onnisen etuja teknisessä kaupassa ovat puolestaan laajat valikoimat, tehokas logistiikka ja hyvä toimitusvarmuus. Onninen on myös erittäin vahva digitaalisissa palveluissa ja sen tuotteiden myyntiriveistä jo 80 % tulee digitaalisten kanavien kautta. 

Vahvan markkina-aseman vuoksi Suomessa ei haeta kasvua yritysostoilla, mutta Kiiski vakuuttaa, että orgaaninen lisäkasvu on paitsi mahdollista myös tähtäimessä. Esimerkiksi K-Rauta pystyy kasvamaan vielä lisää yritysasiakaskaupan puolella. Onniselle lisää vauhtia tuo Hyvinkäälle parhaillaan rakentuva uusi logistiikkakeskus Onnela, joka tekee varastoinnista keskitetympää ja mahdollistaa korkeamman automatisaatioasteen sekä asiakkaille räätälöityjen tuotteiden toimitukset. Kummassakin ketjussa toimintaa pystytään Kiiskin mukaan myös tehostamaan vielä lisää.  

Hyvä kannattavuus myös haastavassa ympäristössä – markkinan kohentuessa Keskon asema vahva 

Rakentamisen markkina on ollut erittäin haastava kaikissa kahdeksassa toimintamaassa jo muutaman vuoden ajan. Toimialan kannattavuus on kuitenkin pystytty pitämään tasolla, jota voidaan pitää kansainvälisessäkin vertailussa hyvänä. Sami Kiiskin mukaan taustalla ovat muun muassa hyvät asiakassuhteet ja asiakastarpeiden ymmärtäminen sekä kyky toteuttaa vaativiakin projekteja. Lisäksi kaikissa toimintamaissa ja toiminnoissa on karsittu kuluja ja tehostettu toimintaa. Pidemmällä aikavälillä toimialan tavoitteena on 6-8 %:n liikevoittomarginaali. 
 
Kiiski huomauttaa, että heikosta rakentamisen markkinasta huolimatta toimialan kehittämistä on jatkettu ja Kesko tehnyt sekä kasvustrategian mukaisia yritysostoja että merkittäviä investointeja muun muassa logistiikkaan eri toimintamaissa. Markkinan kohentuessa Kiiski uskookin Keskon olevan hyvissä asemissa. Kesko haluaa jatkossakin olla johtava toimija Pohjois-Euroopan rakentamisen ja talotekniikan kaupassa. Tavoitteena on kasvattaa kansainvälistä liiketoimintaa ja olla eri toimintamaissa suurimpien markkinatoimijoiden joukossa. Kiiski sanoo uskovansa, että rakentamisen ja talotekniikan kaupasta voi tulla Keskon suurin toimiala.  

Katso koko haastattelu alla tai Youtubessa täällä
Kuunteltavissa myös podcastina Spotifyssa


Pääjohtaja Jorma Rauhala kertoo Inderesin tulospäivähaastattelussa Keskon vuoden 2024 tuloksesta sekä viimeisellä vuosineljänneksellä nähdystä tuloskäänteestä. 


Haastattelussa keskustellaan lisäksi muun muassa vuodenvaihteessa käynnistyneestä hintaohjelmasta K-ruokakaupoissa, rakentamisen markkinan kehittymisestä Keskon eri toimintamaissa sekä teköälyn hyödyntämisen kohteista. 

Katso videohaastattelu alla tai Youtubessa täällä.


Haastattelun aiheet järjestyksessä:

  • Tuloskäänteen aika

  • Jorma Rauhalan ensimmäinen vuosi pääjohtajana

  • Tekoälyn hyödyntäminen Keskossa

  • Rakennusmarkkinan käänne

  • Kesko voittaa markkinaa autokaupassa

  • Norjassa 40 milj. euron alaskirjaus Byggmakkerissa

  • Suomen heikko talouskasvu Keskon silmin

  • Yrityskaupat ulkomailla

  • Riittääkö 50 milj. euron hintasatsaus ruokakaupassa?

  • Asiakkaat vaihtavat pienistä kaupoista suurempiin

  • Tokmannin ja Sparin vaikutus markkinaan

  • Pääomien allokointi ja mahdolliset omien osakkeiden ostot

Keskon Hanna Jaakkola nimettiin IRNM-kyselyssä sekä Suomen että Pohjoismaiden parhaaksi sijoittajasuhdejohtajaksi

Keskon sijoittajasuhteiden eteen tehty työ on viime viikkoina saanut tunnustusta sekä kotimaassa että kansainvälisesti. 
 
Ruotsalaisen Regin tekemä IRNM on Pohjoismaiden suurin pörssiyhtiöiden sijoittajasuhteita koskeva tutkimus, jossa yli 1,000 sijoitusanalyytikkoa Pohjoismaista, EU:sta, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista arvioi pörssiyritysten sijoittajasuhdetyötä 21 kriteerin perusteella.

Tämän vuoden IRNM-tutkimuksessa: 

  • Keskon Hanna Jaakkola arvioitiin sekä Suomen että koko Pohjoismaiden parhaaksi sijoittajasuhdejohtajaksi.  

  • Keskon sijoittajasuhdetoiminta kokonaisuudessaan arvioitiin sekä Suomen että Pohjoismaiden toiseksi parhaaksi.
     

Lisäksi Pörssisäätiön vuotuisessa Pörssigaalassa Keskon sijoittajille suunnatut verkkosivut palkittiin vuoden kolmanneksi parhaina suuryritysten sarjassa.

”Olen erittäin iloinen näistä tunnustuksista, ja kiitän erityisesti loistavaa tiimiäni ja hienoja kollegoitani, sillä sijoittajaviestintä on mitä suuremmissa määrin tiimityötä”, toteaa Keskon sijoittajasuhdejohtaja Hanna Jaakkola.

”Työtäni helpottaa se, että Kesko on yhtiö, jossa tapahtuu paljon ja josta voi ylpeänä kertoa muillekin. Kesko on vastuullinen yhtiö ja meillä laadukkaaseen sijoittajaviestintään on panostettu. Kaikki suomalaiset tuntevat K:n, ja Keskoa omistavien kotitalouksien määrä on kasvanut tasaista tahtia viime vuosina”, toteaa Jaakkola.

”Työni ehdoton suola on sijoittajien ja analyytikkojen kanssa työskentely, keskustelut ja palaute. Parasta on, jos onnistuu lisäämään ymmärrystä yhtiöstä ja toimintaympäristöstä. Koen tämän palveluammatiksi”, sanoo Jaakkola, joka on aiemmin palkittu myös mm. "Vuoden 2023 sijoittajasuhdejohtajana" Pörssigaalassa.


Lisätietoa IRNM-tutkimuksesta

 

Yksi Keskon kesällä päivitetyn strategian mukaisista tavoitteista on voittaa päivittäistavarakaupan toimialalla markkinaosuutta kannattavasti. Tärkeimmät toimenpiteet tämän eteen ovat

  • kauppakohtaisten liikeideoiden vahvistaminen: keskitytään vahvistamaan K-kauppojen kilpailuetuja ja nostamaan entisestään kauppojen tasoa

  • kauppapaikkaverkoston kehittäminen: tehdään kohdennettuja investointeja kauppaverkostoon, painopiste kasvukeskuksissa; sekä

  • hintakilpailukyvyn parantaminen: vahvistetaan K-ruokakauppojen hintakilpailukykyä ja parannetaan niiden hintamielikuvaa.

Päivittäistavarakaupassa Kesko on laatujohtaja Suomen päivittäistavarakaupan markkinassa ja laadusta ei tingitä, päinvastoin siihen panostetaan. Tammikuun alussa kerroimme uudesta hintaohjelmasta, jossa alennetaan yli 1 200 tuotteen hintaa K-ruokakaupoissa. Hintojen lasku kohdistuu noin 1 000 tuttuun arjen merkkituotteeseen sekä noin 200 suosittuun K-ryhmän omaan Pirkka-tuotteeseen, eli arjen perustuotteeseen, joita kuluttajat ostavat usein ja joiden osuus myynnistä on merkittävä. Merkkituotteiden hintojen alennukset ovat keskimäärin 4–6 prosenttia, mutta parhaimmillaan alennukset voivat olla jopa 15–20 prosenttia. Pirkka-tuotteiden osalta hintojen alennukset ovat puolestaan keskimäärin 9-12 prosenttia. Kampanjat ja tarjoukset kuuluvat K-kauppojen DNA:han ja niitä jatketaan normaalisti myös vuonna 2025, mutta hintaohjelma on pitkäkestoinen ja siinä panostetaan merkittävästi kauppojen perushintatasoon.

Hinnanalennukset on tehty tiiviissä yhteistyössä Keskon, K-kauppiaiden sekä tavarantoimittajien kanssa. Kesko ja K-kauppiaat yhdessä investoivat ohjelmaan lähes 50 miljoonaa euroa vaiheittain vuoden 2025 aikana. Tuttujen brändituotteiden hinnanalennukset istuvat Keskon strategiaan paremmin kuin esimerkiksi ulkomaisten halpatuotteiden valikoimien lisääminen. Hintapainostuksista huolimatta laadusta ei aiota jatkossakaan tinkiä.

Perushintatasoon tehtyjen panostuksien lisäksi K-ryhmän ruokakauppaketjut tarjoavat jatkossakin suosittuja OmaPlussa-mobiilietuja, yli 2 600 tuotetta käsittävän oman laadukkaan ja sopivan hintaisen Pirkka-sarjan sekä muita tarjouksia ja kampanjoita.

Kuten strategiassamme on todettu, hinta- ja kauppapaikkainvestoinneilla on olemaan lievä vaikutus päivittäistavarakaupan toimialan kannattavuuteen tulevina vuosina, mutta investoinneista huolimatta liikevoiton kehitys on kuitenkin tasaista, ja tavoitteena on, että päivittäistavarakaupan toimialan kannattavuus pysyy selvästi yli 6 % strategiakaudella 2024-2026.

Kesko julkaisee vuoden 2024 tilinpäätöstiedotteen keskiviikkona 5. tammikuuta noin kello 8.00. Suomenkielinen tiedotustilaisuus sijoittajille ja medialle järjestetään samana päivänä kello 10.30 ja se on katsottavissa täällä.

UUTISET, TALOUS JA OSAKKEET

MYYNNIN KEHITYS

  • Keskon myynti lokakuussa. (tiedote)

  • Keskon myynti marraskuussa. (tiedote)

    Joulukuun myyntiluvut julkistetaan tammikuun puolivälissä.

VASTUULLISUUS

  • Kesko valittiin jälleen kerran mukaan Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseihin. Kesko on DJSI Europe -indeksin paras yritys toimialallaan (Consumer Staples Distribution & Retail) kolmatta perättäistä kertaa. Maailmanlaajuisessa DJSI World -indeksissä Kesko on toimialansa neljänneksi paras yritys. (uutinen)

  • Keskon vastuullisuusstrategia päivitettiin lokakuussa. Vastuullisuuden painopistealueita ovat jatkossakin ilmasto ja luonto, arvoketju, ihmiset sekä hyvä hallinto. Jatkossa panostetaan vielä vahvemmin toimitusketjun vastuullisuuteen, vastuulliseen veden käyttöön sekä luonnon monimuotoisuuteen. Kesko asettaa toiminnalleen vuoteen 2034 ulottuvat päästövähennystavoitteet. (uutinen)

     

PÄIVITTÄISTAVARAKAUPPA 

  • Uusi K-Citymarket avattiin Helsingissä. Itä-Helsingin Vuosaaressa avattu K-Citymarket Vuokki on ensimmäinen seitsemästä vuosina 2024-2028 avattavasta uudesta hypermarketista. Kesko investoi vahvasti ruokakauppaverkostonsa kehittämiseen erityisesti kasvukeskuksissa. (uutinen)

  • K-ruokakaupat saivat jälleen kansainvälistä tunnustusta: brittiläinen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio Institute of Grocery Distribution (IGD) nimesi K-Citymarket Jumbon Vantaalla kuukauden kaupaksi marraskuussa (uutinen), ja K-Market Iso Omena Espoossa nousi IGD:n vuoden 2025 "Must-see stores" -listalle (uutinen).

AUTOKAUPPA

  • Keskon K-Auto vahvistaa asemaansa Suomen autokaupan johtavana toimijana ja käynnistää kaksi merkittävää rakennushanketta pääkaupunkiseudulla: Helsingin Herttoniemen automyymälä uudistetaan täysin ja Vantaalle rakennetaan huippumoderni vauriokorjauksen suuryksikkö. Hankkeiden kokonaisinvestointi on muutamia kymmeniä miljoonia euroja. (uutinen)

  • Autokaupan toimialajohtaja Johanna Ali kertoo Inderesin videohaastattelussa kannattavuuden tärkeydestä Keskon autokaupan liiketoiminnoissa sekä autokaupan tämänhetkisistä haasteista ja mahdollisuuksista ja Keskon kilpailueduista muuttuvassa markkinassa. (sijoittajablogi)

Takaisin ylös