Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.
Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.
Kun koronakriisi alkoi, monessa perheessä oli iso harmi siitä, että harrastukset jäivät väliin ja viikkorytmi meni uusiksi. Jokavuotinen lomareissukin peruuntui. Etätyö ei ollut helppoa, kun lapset sähläsivät omilla laitteillaan ja koululaisten tehtävissä auttamiseen meni paljon aikaa. Ruokaakin kului älyttömästi. Sen laittamiseen ei riittänyt aika eikä into, mutta onneksi lounaita pystyi tilaamaan kotiin. Oli se aikamoinen kevät!
Samaan aikaan toisessa perheessä piti selvittää, onko tietokone siinä kunnossa, että koululaiset saavat tehtävänsä tehtyä. Voimia neuvomiseen ei ollut. Kun työt loppuivat, kaikki energia meni sen miettimiseen, mistä saadaan rahat ruokaan. Piti laskea, monta päivää on seuraavaan lapsilisään ja toivoa, että toimeentulotukipäätös ehtii ennen vuokranmaksua. Tarjouseinekset eivät saaneet lapsilta taputuksia, mutta vatsat täyttyivät. No, siitäkin selvittiin.
Suomalaiset perheet tuntuvat elävän kahdessa todellisuudessa, jotka harvoin kohtaavat. Suurimmalla osalla on asiat todella hyvin, mutta osalle vaikeudet kasaantuvat. Koronakin iski kovimmin niihin, joilla on jo entuudestaan ollut vaikeaa. Vaikeuksien takana on usein oma tai lapsen sairaus, epävarma työtilanne, pienet tulot tai yksinhuoltajuus.
Jokainen elää omaa arkeaan ja katsoo asioita omista ja lähipiirinsä kokemuksista. Se on inhimillistä. Omaan kuplaan on helppo unohtua.
Jotta myötätunto vaikeassa tilanteessa olevia kohtaan ei hupenisi, tarvitaan muistutuksia. Joulukeräyksen yksi tehtävä on palauttaa mieleen, että hyvinvoivassa Suomessa on perheitä, joissa jouluherkut jäisivät ilman yllätyslahjaa hankkimatta.
Tänäkin vuonna 112 000 lasta kasvaa pienituloisissa perheissä. Lapsille se tarkoittaa harrastuksista luopumista, muiden seurasta poisjäämistä, käytettyjä vaatteita, riskiä tulla kiusatuksi, jopa ammattihaaveiden rajaamista, koska omat mahdollisuudet tuntuvat heikoilta.
Keräys ei pysty korjaamaan itse ongelmaa, mutta se tuo monelle perheelle helpotuksen joulumenoihin ja tärkeän kokemuksen siitä, että on ihmisiä, jotka välittävät ja haluavat auttaa. Hyvä joulumieli on auttamista ja saamista, mutta ennen kaikkea myötätuntoa toisiamme kohtaan.
Liisa Partio
johtava asiantuntija
Mannerheimin Lastensuojeluliitto