Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.
Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.
Elän kiertotaloutta sekä kotona että töissä. Pullojen, tölkkien, pakkausmateriaalien, lehtien kierrätys kuuluu kahden hengen perheeni arkeen. Mies hoitaa juomapakkaukset, minä loput. Töissä Sinebrychoffin panimolla olen ylpeä siitä, että kaikki materiaali kiertää ja että olemme vähentäneet muovin käyttöä.
Suomessa on helppo ja vaivaton juomapakkausten kierrätysjärjestelmä. Kauppa ja panimot ovat tehneet ison työn pannessaan valtakunnallisen palautusjärjestelmän pystyyn. Se on yksi kestävän Suomen peruspilareita, josta monet maat ottavat mallia. PET-pullot ovat Suomen kierrätetyin muovipakkaus: 90 % pulloista käytetään materiaalina uudelleen. Tähdätään 100 % palautukseen - Pystymme siihen!
Tänä vuonna 200 vuotta täyttävässä työpaikassani, Sinebrychoffilla, kaikki materiaali kiertää. Oluen valmistuksen sivutuotteet mäski ja hiiva kierrätetään rehuvalmisteiksi nautakarjalle ja possuille, oluen käymisessä syntyvä hiilidioksidi otetaan talteen ja puhdistetaan ja siitä saadaan Coca-Colaan hiilihappo. Lisäksi prosessilämmöllä lämmitetään Keravalla sijaitseva kiinteistömme, joka on kooltaan 16 jalkapallokentällistä.
Virvoitusjuomissa käytämme eniten alumiinitölkkejä ja muovipulloja. Molemmat ovat kevyitä materiaaleja verrattuna lasiin. Pakkausmateriaalit sitovat luonnonvaroja, joten mitä vähemmän materiaalia tarvitaan, sen pienempi hiilijalanjälki pakkauksella on. Joskus pienilläkin innovaatioilla on suuri merkitys, kun jotain tehdään paljon. Parisen vuotta sitten päätimme lyhentää Coca-Cola-juomien pullojen kaulaa 4 millimetrillä. Samalla korkit kevenivät hieman. Tällä tavoin vähensimme muovin käyttöä vuonna 2018 lähes 500 000 kilolla, mikä vastaa yli 20 miljoonaa puolen litran muovipulloa.
Coca-Colan puolen litran pulloissa on 50 % kierrätysmuovia ja 15 % kasvipohjaista muovia. Lyhyet pullonkaulat säästävät muovin käyttöä merkittävästi.
Muovisten juomapullojen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää myös materiaalivalinnoilla. Tästä syystä Coca-Cola-pulloissa käytetään kierrätettyä muovia ja biopohjaista muovia. Kierrätetyillä PET-pulloilla on pienempi hiilijalanjälki kuin vastaavan kokoisilla lasi- tai alumiinipakkauksilla.
Marja-Liisa Weckström
Viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja
Sinebrychoff