Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.
Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.
”Olen saanut neuvoja ja itsevarmuutta asioideni hoitoon myös itsenäisesti sekä oppinut kodinhoitoa. Tiedän, etten jää yksin asioideni kanssa ja voin tarvittaessa pyytää apua.”
Näin kertoo kokemuksistaan nuori, joka on saanut tukea itsenäistymiseensä Punaisen Ristin Nuorten turvatalolta Espoosta. Hän on yksi niistä nuorista, joiden polku lapsuudenperheestä itsenäiseen elämään on täynnä mutkia. Nuoren itsenäinen elämä voi alkaa yhtä lailla oman kivan kodin sisustamisella kuin kodittomana ja pikavippikierteen keskellä.
Suomessa elää sitkeästi varhaisen itsenäistymisen odotus. Nuoret joutuvat tekemään koko elämäänsä koskevia koulutusvalintoja hyvin aikaisin. Samalla tiedämme, että perheiden taloudelliset ja sosiaaliset voimavarat tukea nuoren valintoja vaihtelevat runsaasti.
Kaikki ovet avoinna – vai kiinni?
Perheen taloudellinen niukkuus rajoittaa nuoren mahdollisuutta elää täyttä nuoruutta – valita mieluisat opinnot, harrastaa innostavia asioita ja viettää merkityksellistä vapaa-aikaa ystävien kanssa. Tutkimusten mukaan lähes joka viides nuori on joutunut kaventamaan opiskeluvaihtoehtojaan rahan puutteen vuoksi. Erityinen käännekohta koittaa nuoren täyttäessä 17 vuotta. Silloin lapsilisät loppuvat juuri, kun ilmaisesta peruskoulutuksesta on siirrytty toisen asteen opetukseen, jossa valtaosa oppimateriaaleista on ostettava itse.
Nuoret muuttavat Suomessa lapsuudenkodistaan kansainvälisesti katsottuna varhain, noin 22-vuotiaina – riippumatta siitä, miten siivet kantavat. Perheen tuki vaikuttaa voimakkaasti siihen, miten inhimilliseltä itsenäistyminen nuoresta itsestään tuntuu.
Haaveista totta
Haaveilu tulisi nähdä ihmisen perusoikeutena. Unelmat ovat erityisen tärkeää elämän polttoainetta aikuisuuden kynnyksellä oleville nuorille. Heille itsenäistyminen on parhaimmillaan vapaan itsetutkiskelun ja seikkailun aikaa.
Nuorten turvataloilla kohtaamme kuitenkin paljon vähävaraisia nuoria, jotka eivät voi heittäytyä haaveiden vietäviksi. Kun arjessa selviytymisen pulmat vievät unelmilta pohjan, on helpompaa takertua tähän hetkeen kuin katsoa tulevaisuuteen. Yhteiskunnan nykyiset tuet ja tulonsiirrot eivät onnistu turvaamaan kaikille nuorille yhdenvertaista oikeutta itsenäistyä turvallisesti ja omassa tahdissaan.
Oikeus turvallisuuden tunteeseen ja irrottelevaan haaveiluun kulkevat aina käsi kädessä. Köyhyyden keskellä on vaikeaa tuntea oloaan turvalliseksi ja luottavaiseksi. Luottamuksen ja turvallisuuden tunteen kasvaessa nuori uskaltaa myös haaveilla vapaana niukkuudesta ja pelosta – niin tässä hetkessä kuin tulevaisuudessa.
Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -keräys vähävaraisten kotimaan lapsiperheiden auttamiseksi jatkuu jouluaattoon asti. Anna hyvä joulumieli: www.hyvajoulumieli.fi.
Tutustu Punaisen Ristin Nuorten turvataloihin
Leena Suurpää
Turvatalotoiminnan johtaja
Suomen Punainen Risti