Kaupan tekijä

Trendejä, ilmiöitä, palvelua ja arjen neuvoja, jotta kaupassa olisi kiva käydä.

Hanna Lehmuskoski: Kuka hoitaa kierrätyksen keräyspisteeltä eteenpäin – tätä tuottajavastuu tarkoittaa

09.09.2024

Kun tietyn tuotteen tai pakkauksen käyttö tulee tiensä päähän, on aika laittaa se kierrätykseen. Fiksu kuluttaja etsii lähimmän keräyspisteen ja on hoitanut osuutensa. Mutta tiedätkö, kenen vastuulla on järjestää kierrätys siitä eteenpäin? Olet ehkä kuullut termin ’’tuottajavastuu’’, mutta mitä se sitten tarkoittaa?

Merkittävä osa suomalaista jätehuoltoa ja kierrätystä hoidetaan tuottajavastuun kautta. Renkaat, sähkölaitteet, paristot ja akut, pakkaukset, paperi, kertakäyttömuovituotteet ja ajoneuvot ovat kaikki tuottajavastuun piirissä. Jätelaki määrittää vastuun näiden tuotteiden elinkaaren lopusta niille yrityksille, jotka tuovat näitä tuotteita maahan tai markkinoille Suomessa. Yritykset hoitavat vastuunsa kuulumalla kunkin jakeen mukaiseen tuottajayhteisöön.

Katsotaanpa kuviota hiukan K-ryhmän sekä paristojen ja akkujen kautta. Kesko tuo maahan omien tuotemerkkiensä Pirkan, myhomen ja Profin paristoja ja akkuja, ja raportoi maahantuomansa määrät tuottajayhteisölle, joka hoitaa kaikkien tuottajien yhteisiä asioita sekä vastaa keräyslogistiikasta ja itse tuotteiden kierrättämisestä. Lisäksi Kesko maksaa tuottajayhteisön määrittämät kierrätysmaksut kattaakseen osuutensa paristojen ja akkujen kierrätysinfrasta Suomessa. Näin toimivat kaikki muutkin paristoja ja akkuja maahan- ja markkinoille tuovat yritykset.

Luvut kertovat suoraa viestiään uusiutumattomien luonnonvarojen säästöstä. Viime vuonna K-kaupoista kerätyistä 334 000 kilosta käytettyjä paristoja ja akkuja saatiin kierrättämällä raaka-aineina uudelleenkäytettäväksi:

Rautaa 65 052 kg

Sinkkiä 76 926 kg

Kobolttia 9942 kg

Kuparia 1083 kg

Nikkeliä 6626 kg

Kadmiumia 1504 kg

Lyijyä 12 070 kg

Tästä määrästä riittäisi esimerkiksi kobolttia yli 1 miljoonaan uuteen kännykän akkuun ja rautaa noin 4,5 miljoonaan haarukkaan!

Meille K-ryhmässä tuottajavastuu tarkoittaa kiertotalouden edistämistä, joka on tärkeä osa vihreää siirtymää. Ellei materiaaleja saada tehokkaammin kiertoon ja paremmin hyödynnettyä, on vihreä siirtymä käytännössä mahdotonta. Asiakkaamme voivat palauttaa käytetyt paristot ja pienakut jokaiseen K-kauppaan ympäri Suomen, josta osana tuottajayhteisöä toimitamme ne eteenpäin kierrätykseen. Tuottajayhteisön avulla varmistamme, ettei yksikään myymämme paristo tai pienakku jäisi kierrättämättä.
 

Hanna Lehmuskoski

Ympäristöpäällikkö

K-ryhmän päivittäistavarakauppa

 

 

Takaisin ylös