Ruokahävikki

Tavoitteemme on puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Tärkeimpiä keinoja hävikin ennaltaehkäisyyn ovat valikoimahallinta sekä ennuste- ja tarvesuunnittelu. Ruokahävikin ennaltaehkäisyyn panostetaan K-ruokakaupoissa monin keinoin. Punalaputettujen tuotteiden suosio kasvaa ja kauppojen hyllyiltä löytyy erilaisia hävikkituotteita. Syömäkelvottomasta hävikistä tehtyä biokaasua hyödynnetään uusien Pirkka-tuotteiden valmistuksessa.

Olemme sitoutuneet puolittamaan ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 lähtötasosta. Välitavoitteemme on saavuttaa 25 %:n hävikin vähennys vuoden 2025 loppuun mennessä.  

Vuoden 2023 loppuun mennessä suhteellinen ruokahävikki K-ruokakaupoissa oli vähentynyt 20 % ja Kespron tukuissa 29 % vuoden 2019 lähtötasosta. Välitavoite saavutettiin Kespron tukkujen osalta siis kaksi vuotta etuajassa. 

Tärkeimpiä keinoja hävikin ennaltaehkäisyyn ovat K-ruokakaupoissa ja Kespron tukuissa tehtävä valikoimahallinta sekä ennuste- ja tarvesuunnittelu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oikea määrä asiakkaiden haluamia tuotteita on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hävikin ehkäisyn kannalta tärkeimmät päätökset tehdään jo valikoimaa muodostaessa. 

Kesko_fi__K-ryhmän ruokahävikkihierarkia.svg

K-ruokakaupat voivat myydä tuotteita alennetuilla hinnoilla niiden parasta ennen -päiväyksen tai viimeisen käyttöajankohdan lähestyessä. Näistä punalaputetuista tuotteista kappalemääräisesti eniten myydään leipää, valmisruokaa, lihaa ja lihajalosteita, jogurtteja ja vanukkaita sekä muita maitovalmisteita. Vuonna 2023 K-ruokakauppojen punalaputettujen tuotteiden myynti kasvoi 12 % edelliseen vuoteen verrattuna.  

Myös monessa kaupassa käyttöön otetut Vieläkin hyvää -hävikkihyllyt sekä leipähävikkikassit ja hevihävikkilaatikot ovat saavuttaneet suuren suosion ja ovat osaltaan vaikuttaneet ruokahävikin vähentämiseen kaupassa. 

Hävikin vähentämiseksi kaupat ovat myös toteuttaneet omia innovatiivisia hävikkituotteitaan esimerkiksi tummuneista banaaneista. 

K-ruokakaupat lahjoittavat elintarvikekelpoisia myynnistä poistettuja tuotteita paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille, jotka jakavat ne ruoka-apuna avun tarvitsijoille. 

Johdonmukaiset toimenpiteet ovat tuottaneet tulosta erityisesti kauppojen ruokajätteen määrässä. Jätteeksi päätyvä ruokahävikki K-ruokakaupoissa laski 22 % vuonna 2023 edelliseen vuoteen verrattuna.  

Hedelmien ja vihannesten varastointitoiminnoissa syntyy ajoittain hävikkiä. Hevi-tuotteisiin saattaa tulla kolhuja matkalla varastolle, ja osa taas ei mahdu vaadittuihin ulkonäköstandardeihin. Tällaiset syömäkelpoiset, mutta myyntiin kelpaamattomat hevi-tuotteet ovat erinomaista raaka-ainetta esimerkiksi keitoille.  

Vuonna 2023 lanseerattiin Hyvis-tomaattijuustokeiton rinnalle vegaaninen Hyvis-paprika-linssikeitto. Hyvis paprika-linssikeitto hyödyntää raaka-aineena Keskon keskusvaraston hävikkipaprikoita. Keitto valittiin marraskuussa 2023 Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajaksi Ruoka ja juoma -kategoriassa 

Vuonna 2023 kiertotaloustuotteiden ansiosta hyödynnettiin yli 17 000 kg myyntiin kelpaamattomia hävikkihedelmiä ja -vihanneksia. 

Keskeisimpiä toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi ovat dataan pohjautuva menekin ennakointi sekä löytötorit valikoimille poistuville tai vanhentumassa oleville tuotteille. Hävikkidatan systemaattinen seuraaminen, kuukausittaiset nostot onnistumisista ja aktiivinen viestintä hävikkiin liittyen ovat myös tunnistettu toimiviksi keinoiksi hävikin minimoimiseksi. 

Vuonna 2023 Kespron 13 tukussa hävikkiprosentti eli osuus keskihankintahintaisesta myynnistä oli 1,0 %. Tukkukohtainen kunnianhimoinen tavoite on 0,8 % ja esimerkiksi Vaasan tukussa saavutettiin 0,7 % hävikkiprosentti. Vaasassa kehitys edelliseen vuoteen verrattuna oli huima 0,6 % prosenttiyksikköä. Noin 40 % tukkujen kirjatusta hävikistä päätyy ruoka-apuun, joten varsinainen ruokajätteeksi päätyvä osuus hävikistä on vain noin 0,6 %. 

Valmistamme yhteistyössä Gasumin kanssa syömäkelvottomasta ruokahävikistä biokaasua, jota hyödynnetään energiana uusien Pirkka-tuotteiden, esimerkiksi jäätelöiden ja karjalanpiirakoiden, valmistuksessa. Toimintamallissa on mukana kaksi Pirkka-tuotteiden valmistajaa, 752 K-ruokakauppaa, Kespron tukut ja Kesko Logistiikan keskusvarasto.  

Vuonna 2023 hyödynnettiin 5 176 tonnia biojätettä biokaasutuotannossa, ja siitä tuotettiin 3 860 MWh biokaasua. Tällä säästettiin syntyviä päästöjä maakaasun käyttöön verrattuna 769 tCO2 ja kevyen polttoöljyn käyttöön verrattuna 964 tCO2 (päästökertoimet: Tilastokeskus, Polttoaineluokitus 2023). Hyödynnetyn biojätteen määrä laski edelliseen vuoteen verrattuna 14 % vähentyneen ruokahävikin ansiosta. 

Takaisin ylös