Keskon vedenkulutus on suurimmaksi osaksi talousveden kulutusta Keskon kiinteistöissä, kuten varastoissa, toimistotiloissa sekä myymälöissä. Mitatusta vedenkulutuksesta merkittävin osuus kulutetaan kiinteistöissä Suomessa.
Tehokkaan vedenkäytön ohjelmassa kuvataan vedenkulutusta ja sen seurantaa Keskon omassa toiminnassa. Ohjelma keskittyy vedenkäytön tarkasteluun, asiaankuuluvien mittareiden asettamiseen ja seurantaan sekä tehokkuuden parantamiseen vähentämällä tarpeetonta vedenkäyttöä toiminnassamme. Tavoitteemme on varmistaa kestävä vedenkäyttö omissa kiinteistöissämme.
Tehokkaan vedenkäytön ohjelma on tehty vain englanniksi ja on ladattavissa tästä.
Vesiriskit hankintaketjussa
Merkittävimmät vaikutuksemme vedenkulutukseen syntyvät myymiemme tuotteiden hankintaketjuissa, erityisesti sellaisten tuotteiden kautta, jotka ovat peräisin veden niukkuudesta tai saastumisesta kärsiviltä alueilta. Lähes puolet, 47 %, suomalaisten vesijalanjäljestä syntyy maamme rajojen ulkopuolelta tulevien tuotteiden hankintaketjujen kautta (lähde: WWF, Suomen vesijalanjälki).
Kaikki Suomeen maahantuomamme omien tuotemerkkien hedelmät ja vihannekset ovat GLOBALG.A.P.- sertifioituja. Hyvän maataloustuotannon GLOBALG.A.P. -sertifioinnin kriteerit sisältävät vaatimuksen hyvästä veden käytöstä. Lisäksi Keskon kestävän kehityksen linjaukset sekä päivittäistavarakaupan kestävien tuotteiden vastuullisuussertifioinnit kattavat veden kulutukseen ja vesiriskien minimointiin liittyviä kriteerejä. Esimerkiksi puuvillan tuotannon sertifiointi BCI, Rainforest Alliance -sertifiointi sekä Reilu kauppa -sertifiointi sisältävät veden kestävään käyttöön liittyviä kriteereitä.
Selvitys avokadohankinnan vesiriskeistä
Vuonna 2018 teimme laajan selvityksen oman avokadonhankintamme vesiriskeistä. Selvityksen tavoitteena oli tunnistaa toimitusketjussa ne alueet, joilla esiintyy veden niukkuuteen tai saastumiseen liittyviä ongelmia.
Yhden avokadokilon tuottamiseen tarvitaan jopa 400–2 000 litraa vettä, minkä vuoksi avokadon vesijalanjälki on merkittävä.
Osana riskiarviointityötä kävimme ympäristöjärjestö WWF:n vesiriskityökalua hyödyntäen yksitellen läpi kaikki ne 280 alkutuottajaa eri puolilla maailmaa, joiden avokadoja Kesko toimittaa K-ruokakauppoihin. Selvitys kertoi meille muun muassa sen, että vesiriski voi vaihdella merkittävästi yksittäisen maan tai pienemmänkin alueen sisällä.
Selvityksen pohjalta painotamme hankintaa yhä vahvemmin alueille, joilla vesiriski on vähäisin. Hankinnat ongelmallisimmalta alueelta Chilen Petorcasta lopetettiin vuonna 2018.
Kaikki hankkimamme avokadot ovat GlobalGAP-sertifioituja. Hyvän maataloustuotannon GlobalGAP-sertifioinnin ympäristövaatimukset sisältävät vaatimuksen hyvästä veden käytöstä.