Kaupalla on paljon mahdollisuuksia helpottaa asiakkaidensa hyvinvointia edistäviä ruokavalintoja. Tätä tavoitetta kohti edetään K-ryhmässä tammikuussa 2023 julkistetun K-terveellisyystiekartan viitoittamana.
Tiekartta tukee K:n uudistettua vastuullisuusstrategiaa, jossa yhtenä tavoitteena on asiakkaiden hyvinvointia edistävien ruokavalintojen helpottaminen.
Tiekartan valmistelussa kuultiin laajasti K-ryhmän sisäisiä ja ulkoisia asiantuntijoita. Terveellisyystavoitteissa pureudutaan kansanterveyden kannalta suurimpiin haasteisiin ja edistetään ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota.
Kaiken kaikkiaan suomalaisten energian saanti ylittää kulutuksen. Tämän lisäksi suomalaisten ruokavaliossa suurimpia, muutosta vaativia haasteita ovat tutkimusten mukaan liiallinen suolan ja tyydyttyneen rasvan saanti, liian vähäinen kasvisten kulutus, liiallinen punaisen ja prosessoidun lihan kulutus ja liian vähäinen ravintokuidun saanti (Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 –tutkimus).
Jopa yhdeksän kymmenestä aikuisesta saa liikaa suolaa: alle 5 gramman päiväsuosituksen ylittää 86 % naisista ja 98 % miehistä. Myös kasvisten kulutuksessa jäädään jälkeen suosituksista, kun vain 14 % miehistä ja 22 % naisista syö kasviksia puoli kiloa päivässä. Kasvisten sekä kalan käytön lisääminen parantaisi ostoskorin ravitsemuksellista laatua ja myös pienentäisi sen hiilijalanjälkeä verrattuna keskimääräisen sekasyöjän ostoskoriin.
K-terveellisyystiekartan tavoitteena on tehdä hyvinvointia edistävät ruokavalinnat asiakkaille mahdollisimman helpoiksi kolmen selkeän ja mitattavan tavoitteen kautta.
Tiekartan tavoitteena on haastaa suomalaiset syömään puoli kiloa kasviksia päivässä, vähentää lisätyn suolan, sokerin ja tyydyttyneen rasvan saantia suomalaisten ruokavaliossa sekä lisätä Sydänmerkittyjen tuotteiden ja reseptien määrää.
Tavoitteena on, että K-ruokakauppoihin ostonsa keskittävät syövät puoli kiloa kasviksia vuoteen 2026 mennessä ja kaikki suomalaiset vuoteen 2030 mennessä.
Lisättyä suolaa, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa vähennetään Pirkka- ja Pirkka Parhaat -tuotteista vuoden 2025 loppuun mennessä. Ravintosisällön terveellisemmäksi muuttamisen eli reformuloinnin tavoitteena on 200 000 kg vähemmän sokeria, 50 000 kg vähemmän suolaa ja 50 000 kg vähemmän tyydyttynyttä rasvaa vuositasolla myydyissä Pirkka ja Pirkka Parhaat -tuotteissa.
Suomalaisten hyvinvointia edistäviä ruokavalintoja helpotetaan ruokakaupassa lisäämällä Sydänmerkki vähintään 200 K:n omien merkkien, eli Pirkka-, Pirkka Parhaat- ja K-Menu-tuotteisiin pakkausuudistusten yhteydessä v. 2024 loppuun mennessä. Lisäksi Sydänmerkkejä lisätään K-Ruoan resepteihin.