Öljypalmu antaa öljykasveista viljelyalaisesti tuottoisimman sadon. Palmuöljyä käytetään lukuisissa elintarvikkeissa, kuten margariineissa, leivonnaisissa, snackseissa ja jäätelöissä. Palmuöljyn tuotannon leviäminen yhä uusille trooppisille sademetsäalueille uhkaa luonnon monimuotoisuutta sekä aiheuttaa metsäkatoa ja merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi tuotantoon voi liittyä työntekijöiden ja alkuperäiskansojen ihmisoikeusloukkauksia. Palmuöljy on kuitenkin usein merkittävä tulonlähde sen tuotantoalueilla ja siksi on tärkeää edistää ihmisten, ympäristön ja talouden kannalta kestävää palmuöljyntuotantoa.
Kesko suosittaa Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteiden sekä Kespron Menu-tuotteiden valmistajia käyttämään vastuullisesti tuotettua palmuöljyä (Certified Sustainable Palm Oil, CSPO).
Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO) on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää palmuöljyn vastuullista tuotantoa. Sen jäseninä on palmuöljyn tuottajia ja jalostajia, elintarviketeollisuutta sekä suuria kauppaketjuja. Jäseniä on yhteensä tuhansia. Kesko on RSPO:n jäsen.
Palmuöljylinjaus on julkaistu 11.8.2011 ja päivitetty 12.2.2025.
Vuonna 2024 myytyjen Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -elintarviketuotteiden palmuöljystä 100 % on vastuullisen tuotannon piirissä: erilliskäsiteltyä palmuöljyä (Segregated) 85 %, massabalanssipalmuöljyä (Mass Balance) 7 % ja
RSPO-krediittejä 8 %.
Vuonna 2024 myytyjen Kespron Menu-elintarviketuotteiden palmuöljystä 100 % oli vastuullisen tuotannon piirissä: erilliskäsiteltyä palmuöljyä (Segregated) 89 %, massabalanssipalmuöljyä (Mass Balance) 9 % ja tavarantoimittajien ostamia RSPO-krediittejä 2 %.
Edistyminen 2020-2024:
2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | |
Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -elintarviketuotteiden palmuöljystä vastuullisen tuotannon piirissä,% | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |
Menu-elintarviketuotteiden palmuöljystä vastuullisen tuotannon piirissä, % | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |