Rohkeaa reseptikokeilua, riskinottoa ja rakkautta – Pirkka Parhaat -sarjan uudet tähdet tulevat mielenkiintoisilta pientuottajilta

Kotimaiset pientuottajat näkyvät Pirkka Parhaat -sarjassa entistä vahvemmin, sillä sarja kasvaa pientoimittajauutuuksilla. Välipaloja valmistava Wild&Berg on vasta alkumetreillä tuotteidensa kanssa, Kinnarin tilalla taas on satojen vuosien historia. Kumpikaan pientuottaja ei ole päässyt helpolla, ja erehdyksen kautta on usein opittu, mutta intohimo suomalaista ruokaa kohtaan on kannustanut jatkamaan.

Vuonna 2024 K-ryhmä ryhtyi etsimään uusia kotimaisia tuotteita Pirkka Parhaat -sarjaansa. Tavoitteena oli laajentaa asiakkaille tarjottavaa pientoimittajatuotteiden valikoimaa sekä tukea suomalaisia pientoimittajia.

”Pientoimittajahankkeen myötä pääsimme näkemään läheltä, miten suurella sydämellä suomalaiset pientuottajat tekevät laadukkaita ja innovatiivisia tuotteita. Hyvä yhteistyö tuottajien kanssa on meille tärkeää, ja pientoimittajahanke onkin hyvä esimerkki siitä, miten me kaupan omien brändien avulla voimme tukea pientuottajia”, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan myynti- ja omat brändit -johtaja Nina Salmi.

K-ryhmän pientoimittajahanketta kohtaan kiinnostuksensa osoitti 33 kotimaista pienyritystä, ja tuote-ehdotuksia erilaiset makuvariantit mukaan lukien tuli yhteensä noin 125.

Alkoi puoli vuotta kestänyt prosessi, jonka aikana tuotteita kehitettiin yhdessä pientoimittajien kanssa. Tuotteiden tuli läpäistä Pirkka Parhaat -sarjan tiukat laatuvaatimukset. Pirkka Parhaisiin pääsevät vain sellaiset herkut, jotka ovat alkuperältään, raaka-aineiltaan tai valmistustavaltaan erityisiä.

Tuoteideoita tarkastellessaan Keskon asiantuntijat kiinnittivät huomiota muun muassa niiden kotimaisuuteen, innovatiivisuuteen, makuun, pakkaukseen sekä mahdollisuuksiin menestyä kaupallisesti.

Lopuksi arviointiraati valitsi lukuisista ehdokkaista Pirkka Parhaat -sarjaan neljä erinomaista tuotetta, joista ensimmäiset tulevat kauppojen hyllyille huhtikuussa 2025.

Kaustiselta maailmalle

Huhtikuussa asiakkaita ilahduttavat Kaustiselta ponnistavan Wild&Berg-yrityksen täysvälipalat eli runsaskuituiset ja proteiinirikkaat välipalapatukat. Makuja on kolme: mustikka & valkosuklaa, karpalo & valkosuklaa ja minttu & suklaa.

Idea täysvälipaloihin syntyi Wild&Bergin toimitusjohtajan Viktoria Forsbergin omasta tarpeesta. Kilpahiihtoa nuorena harrastaneen Forsbergin oli vaikea löytää ravitsevia ja terveellisiä välipaloja, jotka on tehty kotimaisista raaka-aineista. Sama ongelma tuli vastaan ruuhkavuosina, kun Forsberg oli töiden takia jatkuvasti tien päällä ja pikkulapsiarki piti kiireisenä. Hän päätti jäädä vuodeksi kotiin, koska kaipasi vaihtelua elämään.

”Mutta pian tajusin, että enhän minä voi jäädä kotiin. Mietin vain, mitä tekisin seuraavaksi ja minkä keittiönkaapin oikein siivoaisin. Ryhdyin testailemaan, voisinko tehdä jonkinlaisia välipalapatukoita”, Forsberg sanoo.

Vaati noin 40 erilaista reseptikokeilua ennen kuin Forsberg sai täysvälipalojen maut kohdilleen. Perhe toimi tiukkana raatina prosessissa, ja lasten suusta tuli sekä totuus että toiveita. Ensimmäiset tuotteet näkivät päivänvalon joulukuussa 2022. Nyt Forsberg riemuitsee, että täysvälipalat pääsevät pientoimittajahankkeen myötä valtakunnalliseen levitykseen ja tuotantoa on mahdollista kasvattaa.

”Onhan se aikamoinen luottamustehtävä päästä Pirkka Parhaisiin. Olemme erittäin ylpeitä tästä. Se vie myös eteenpäin tavoitteissa”, sanoo Forsberg, joka vielä jossain kohtaa toivoo näkevänsä tuotteita myynnissä ympäri maailmaa.

Hollolan kaurahiutaleet

Toukokuussa Pirkka Parhaisiin tulee seuraava pientoimittajahankkeen kautta löytynyt tuote: hollolalaisen Kinnarin tilan höyryttämättömät kaurahiutaleet.

Lähes 360 vuotta toiminnassa ollut perinteikäs Kinnarin tila on poikkeuksellinen toimija, sillä harva suomalainen tila korjaa viljan lähipelloilta ja jauhaa omassa myllyssä. Joitakin vuosia sitten tilalla päätettiin keskittyä kauraan, vaikka yhden viljan taktiikkaan liittyi myös riskejä.

”Se on riskeistä huolimatta osoittautunut todella hyväksi päätökseksi. Olemmehan kuitenkin puurokansaa”, sanoo Kinnarin tilan 14. emäntä Terhi Kinnari. Hän hoitaa tilaa puolisonsa Teemu Kinnarin kanssa.

Erityisen hiutaleista tekee niiden käsittelytapa. Valtaosa kuluttajille suunnatuista kaurahiutaleista höyrytetään, mutta Kinnarin tilalla tätä ei tehdä, joten aito maku ja ravintoarvot säilyvät kaurassa tavallista paremmin.

”Meidän kaurahiutaleemme pinnalle jää myös hienoista jauhoisuutta ja sen ansiosta syntyy ihanan samettinen puuro.”

Pientoimittajahanke saa jatkoa, ja loppuvuonna Pirkka Parhaat -sarja kasvaa vielä lisää pientoimittajien uutuuksilla.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös