Rasittaako pörssisähkön seuranta? Asiantuntija neuvoo, miten säästää aikaa ja rahaa - automaattisesti

ONNISEN LEHDISTÖTIEDOTE 12.2.2025 Markkinoilla on tätä nykyä jo useita laitteita, jotka seuraavat pörssisähkön hintaa ja ohjaavat niihin liitettyjä laitteita käyttämään sähköä halvimpien tuntien aikana. Teknisen tukkukauppa Onnisen asiantuntija suosittelee erilaisiin vaihtoehtoihin tutustumista.

Pörssisähkön hinnassa on nähty viime vuosina melkoisia heilahteluja. Moni seuraakin pörssisähkön hintoja tarkkaan ja yrittää välttää sähkön käyttöä kalliimpina aikoina. Jatkuvalle hintojen seuraamiselle on olemassa kuitenkin myös vaihtoehtoja.

Yksi vaihtoehdoista on niin kutsuttu pörssisähkörele tai -ohjain. Rele on kodin sähkökaappiin tai sähkölaitteeseen suoraan asennettava laite, jonka avulla voi säästää sähkölaskussa vuositasolla jopa satoja euroja. Rele seuraa pörssisähkön hintaa ja ohjaa siihen liitettyjä laitteita käyttämään sähköä halvimpien tuntien aikana.

”Pörssisähkörele sopii hyvin esimerkiksi lämminvesivaraajan tai lattialämmityksen säätämiseen. Etenkin taloissa, joissa on suora sähkölämmitys, releen avulla voi säästää huomattavasti rahaa ja aikaa, kun pörssisähkön heilahteluja ei tarvitse enää pitää silmällä vaan voi luottaa automatiikkaan. Taloudellisen hyödyn lisäksi ajoittaminen tasaa sähkön kulutushuippuja ja täten myös verkon kuormitusta”, teknisen tukkukauppa Onnisen tuotepäällikkö Ville Österlund sanoo.

Lämminvesivaraajan ja lattialämmityksen lisäksi pörssisähkörelettä voi hyödyntää lähes kaikissa muissa kodin sähkölaitteissa. Lämminvesivaraajassa sekä lattialämmityksessä säästö on kuitenkin tuntuvin, sillä omakotitalon kokonaissähkönkulutuksesta kuluu jopa noin 75 % asunnon ja käyttöveden lämmitykseen (lähde). Melko yksinkertaisella ja kustannustehokkaalla ratkaisulla voidaan siis ohjata merkittävä osa talon kokonaissähkönkulutuksesta halvemmille käyttötunneille.

Millainen käyttökohde, sellainen laite

Pörssisähkörele on suurelle yleisölle toistaiseksi melko tuntematon. Releiden myynti kasvaa kuitenkin koko ajan.

”Releiden sijaan pörssisähkön ohjauksessa tutumpia kuluttajille ovat esimerkiksi lattialämmityksen älytermostaatit sekä sähköautolaturit”, Österlund kertoo.

Lattialämmitykseen tarkoitetut älytermostaatit toimivat hyvin samaan tapaan kuin pörssisähköreleet. Ne optimoivat sekä kodin lämmitystarpeet että sähkön pörssihinnan ja tekevät asunnon omistajan puolesta fiksuja sähkönkulutuspäätöksiä. Osassa sähköauton latureista taas on ajoitustoiminta, jota autoilija voi hyödyntää asettamalla latausajan pörssisähkön halvimmille tunneille. Joissain latausasemissa ajoitus tapahtuu jo automaattisesti.

Releen hankkiminen ei siis aina ole sopivin tai helpoin tapa ohjata pörssisähkön käyttöä. Österlund kannustaakin tutustumaan erilaisiin vaihtoehtoihin.

”Esimerkiksi uudemmista ilmalämpöpumpuista löytyy jo niin sanottu SmartGrid-ominaisuus, joka mahdollistaa edullisen pörssisähkön hyödyntämisen.  Vanhempien ilmalämpöpumppujen ohjaamiseen hyvä vaihtoehto on IR-kaukosäädin, joka mahdollistaa lämmityksen tavoitelämpötilan ja puhaltimen nopeuden säätämisen erilaisilla automaatioilla.”

Kuluttajat saavat neuvoja sopivien laitteiden hankintaan ja käyttöön K-ryhmässä K-Rautojen asiantuntijoilta ja ammattilaiset sekä K-Raudoista että Onniselta. Pörssisähköreleiden, älytermostaattien sekä kiinteiden sähköauton latureiden asentamiseen tarvitaan aina sähköasentajan apua.

Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi   


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös