Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa kovalla pakkasella? Asiantuntija kertoo

ONNISEN LEHDISTÖTIEDOTE 14.2.2024 Keski- ja Pohjois-Suomessa pakkasennusteet hätyyttelevät ensi viikolla –20 asteen rajaa.  Ilmalämpöpumpun toiminta kylmällä ilmalla voi herättää kysymyksiä pakkasrajoista ja oikeista asetuksista. Kokosimme teknisen tukkukauppa Onnisen ja K-Raudan asiantuntijan, tuotepäällikkö Karri Valkosen kanssa vinkit ilmalämpöpumpun talvikäyttöön.  
  1. Älä sammuta ilmalämpöpumppua kovassakaan pakkasessa
    "Ilmalämpöpumpuilla ei ole pakkasrajaa siinä mielessä, että pumppu tulisi sammuttaa pakkasen laskiessa alle jonkin tietyn rajan. Päinvastoin: laite kannattaa pitää toiminnassa kovillakin pakkasilla ja luottaa ilmalämpöpumpun automatiikkaan. Laadukas laite osaa tarvittaessa sammuttaa ja käynnistää itse itsensä", Valkonen sanoo.
  2. Puhdista ilmalämpöpumppu myös talvella – älä unohda sulamisvesiä!
    Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö kannattaa puhdistaa talvella lumesta ja jäästä, jotta laite toimii tehokkaasti. Jos laitteen ympärille on kertynyt jäätä, joka ei poistu laitteen oman sulatusjakson avulla, on se hyvä sulattaa lämpimällä vedellä mekaanisen jään hakkaamisen sijaan. Näin voi välttää vaurioittamasta laitetta.
    ”Ulkoyksikön sulatusvedet tulee johdattaa pois yksikön alta, kauemmas rakennuksesta ja sokkelista. Tämä onnistuu sulatusvesikaukaloilla ja sulanapitokaapelilla varustetulla putkistolla.”
    Lisää puhdistus- ja huoltovinkkejä löydät sivuiltamme
  3. Muista oikeat asetukset
    ”Valitse ilmalämpöpumpun kaukosäätimestä talvella Heating mode, eli lämmityskäytto automaattisen käyttötilan sijaan”, Valkonen neuvoo.
    ”Automaattiasetuksella ilmalämpöpumppu saattaa syksyllä ja talvella ryhtyä jäähdyttämään asuntoa, jos se tulkitsee esimerkiksi takasta tulevan lämmön liialliseksi. Tämä taas saattaa nostaa sähkölaskua”, Valkonen sanoo. Lämmityskäytössä ilmalämpöpumppu puhaltaa aina lämmintä ilmaa huolimatta muista kodin lämmitysmuodoista.
    ”Harva sitä tulee ajatelleeksi, mutta ilmalämpöpumppu on yksi tavoista, joilla tavallinen ihminen voi osallistua vihreän siirtymän edistämiseen arjessa. Ilmalämpöpumpun hyötysuhteen ansiosta  lämmitykseen käytetyn sähköenergian määrä kun pienenee esimerkiksi suoraan sähkölämmitykseen verrattuna”
  4. Ilmalämpöpumppu ei sovi kodin ainoaksi lämmitysmuodoksi
    Jos kodissasi on suora sähkölämmitys, sitä ei kannata laittaa pois päältä, vaikka kodissa olisikin ilmalämpöpumppu.
    ”Sen sijaan sähkölämmitys kannattaa säätää termostaatin avulla käynnistymään vasta sitten, kun sisälämpötila laskee vaikka 15 asteen. Näin ilmalämpöpumppu ja sähköpatterilämmitys eivät tee päällekkäistä työtä”, Valkonen neuvoo. ”Sähkölämmitys täytyy pitää päällä siltä varalta, että ilmalämpöpumppuun tulee jokin vika. Tällä tavalla talo ei koskaan mene täysin kylmäksi.”

Mikäli oma ilmalämpöpumppu on vielä hankkimatta tai kaipaa uusimista, kuluttaja saa hankittua uuden asennuksineen kätevästi esimerkiksi K-Raudoista tai Hanakat-liikkeistä.

Ilmalämpöpumpun oletettu käyttöikä on noin 10–15 vuotta. Jos on tullut aika harkita uuden ilmalämpöpumpun hankkimista, kannattaa aivan aluksi miettiä, tarvitsetko pumpun, joka on suunniteltu lämmitys ja jäähdytyskäyttöön vaiko vain jäähdytyskäyttöön. Tämä vaikuttaa mallin valintaan.

Jos taas hankit asuntoosi ensimmäistä ilmalämpöpumppua, kysy asiantuntijalta neuvoa sen sijoittamiseen. Paikan tulisi olla sellainen, josta puhallusilma pääsee leviämään oleskelutilaan esteettä.

Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi   


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös