Ilmalämpöpumpun kunto on hyvä tarkistaa lämmitys- ja jäähdytyskausien alussa – näin teet tarkistuksen keväällä

ONNISEN LEHDISTÖTIEDOTE 15.4.2025 Jotta ilmalämpöpumppu toimii moitteettomasti ja energiatehokkaasti, on sen kunto hyvä tarkistaa säännöllisesti. K-Raudan ja teknisen tukkukauppa Onnisen tutkimus paljastaa, että säännöllinen tarkistus ja sen myötä mahdollinen huolto tuppaavat kuitenkin unohtumaan lähes puolelta ilmalämpöpumpun omistajista.

Suomessa kodin yleisin sisäilman jäähdyttäjä on ilmalämpöpumppu – eikä ihme. Ilmalämpöpumpun energiankulutus on kohtuullista: kuumimpanakaan kesänä tyypillisen omakotitalon jäähdytykseen ei kulu kuin osa talven aikana kertyneistä sähkölaskun säästöistä.

Jotta ilmalämpöpumppu toimii moitteettomasti ja energiatehokkaasti, on sen kunto hyvä tarkistaa lämmitys- ja jäähdytyskausien alussa. K-Raudan ja Onnisen vuoden 2025 alussa toteuttama Näin Suomi remontoi -tutkimus kuitenkin paljastaa*, että säännöllinen tarkistus ja sen myötä mahdollinen huolto tuppaavat unohtumaan lähes puolelta ilmalämpöpumpun omistajista, mikä saattaa kostautua sekä laitteen jäähdytyskyvyn että energiatehokkuuden laskuna.

Teknisen tukkukaupan Onnisen tuotepäällikkö Karri Valkonen kertoo, miten ilmalämpöpumpun tarkistus kannattaa tehdä nyt keväällä, ennen kesän helteitä.

  1. Katso: osan vioista voi nähdä paljaalla silmällä
    Tarkastele ilmalämpöpumppuasi aluksi silmämääräisesti: huomaatko sisä- tai ulkoyksikössä likaa, roskia tai rikkoutuneita osia?
    ”Jos ulkoyksikköön on tarttunut roskia tai muuta näkyvää likaa, poista lika hellävaraisesti. Tarkista ulkona ollessasi myös, että jäähdytyskäytöllä ulkoyksikölle tulevan kondenssivesiletkun päästä alkaa tippumaan vesipisaroita. Näin varmistat, ettei letku ole tukossa. Tarkista myös mahdollisen kondenssivesikaukalon veden poistuminen.”
    Jos sisäyksikön suodattimen takana olevassa kennossa on näkyvää likaa tai epäpuhtauksia, kannattaa kutsua ammattilaiset paikalle suorittamaan pumpulle perusteellisempi puhdistus.
    ”Epäpuhtauksien kertymistä voi estää imuroimalla sisäyksikön suodattimet kahden viikon välein, vähintään kerran kuukaudessa.”
    Ammattilaiset kannattaa kutsua paikalle myös siinä tapauksessa, että ilmalämpöpumppu on selkeästi vahingoittunut talven aikana.
  2. Testaa: haalea ilma voi kertoa piilevistä ongelmista
    Jos ilmalämpöpumppu näyttää ehjältä ja puhtaalta, voit seuraavaksi testata, jäähdyttääkö pumppusi kuten sen pitää. Voit tehdä tämän omalla kädelläsi: tuntuuko pumpusta tuleva ilma aidosti kylmälle, ei haalealle.
    ”Haalea ilma voi olla merkki siitä, että kone alkaa olla käyttöikänsä lopussa tai että siinä on jotain vikaa. Haalea ilma voi olla myös merkki kylmäaineen puutteesta”, Valkonen sanoo.
    Kylmäainetta ei tule lisätä ilmalämpöpumppuun itse vaan kutsua apuun Tukesin kylmäaineluvan omaava asentaja.
    Uuden pumpun hankkimista kannattaa miettiä, jos pumppuun on vaihdettu jo useita varaosia eikä se silti toimi entiseen tapaan. Ilmalämpöpumpun oletettu käyttöikä on noin 10–15 vuotta.
  3. Huolla ilmalämpöpumppu 2–3 vuoden välein
    Ilmalämpöpumppu suositellaan huollettavaksi 2–3 vuoden välein. Tarkista mallikohtainen huoltoväli sekä valmistajan suositukset laitteen mukana toimitetuista materiaaleista.
    Huolto kannattaa tilata myös siinä tapauksessa, että huomaat ilmalämpöpumpun toiminnassa häiriöitä.
    ”Huolto kannattaa, sillä huolletun pumpun elinkaari on keskimäärin pitempi kuin huoltamattoman”, Valkonen sanoo.

Mikäli oma ilmalämpöpumppu on vielä hankkimatta tai kaipaa uusimista, kuluttaja saa hankittua uuden asennuksineen kätevästi esimerkiksi K-Raudoista tai Hanakat-liikkeistä.

Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi   

*Lähde: Kyselytutkimus K-Kylä-asiakasyhteisössä tammikuussa 2025. Kyselyyn vastasi 1007 ihmistä. Aineisto on painotettu vastaamaan 25+-ikäistä suomalaisväestöä iän ja sukupuolen mukaan.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös