Yhä useampi hylkää avaimen, sammuttaa valot etänä ja tarkkailee kotinsa energiankulutusta livenä
Yhä useampi hylkää avaimen, sammuttaa valot etänä ja tarkkailee kotinsa energiankulutusta livenä
06.11.2024
ONNISEN LEHDISTÖTIEDOTE 6.11.2024
Suomalaisten kodeissa on koko ajan enemmän älyominaisuuksia.
Alansa markkinajohtajan, teknisen tukkukaupan Onnisen asiantuntija kertoo, miten älyratkaisuja voi hyödyntää kodin turvaamisessa, lämmityksessä ja valaistuksessa.
Erilaiset älykotiratkaisut ovat tulleet jäädäkseen, ja yhä useampi suomalainen päivittää kotiaan älykkäämmäksi helpottaakseen arkeaan ja parantaakseen asumismukavuuttaan. Suomen suurimman teknisen tukkukaupan Onnisen älykotituotteiden kokonaismyynti suurimpien toimittajien osalta on viimeisen vuoden aikana kasvanut lähes kolmanneksella. Erityisen paljon ostohaluja ovat herättäneet älykkäät energiamittarit, älylaitteisto muun muassa valojen ja lämmityksen ohjaamiseen sekä valvontakamerat. Listasimme yhteistyössä Onnisen ja K-Raudan tuotepäällikkö Ville Österlundin kanssa viisi askelta, joilla voi lisätä älykkyyttä kotiin. Aloittaen helpoimmasta ja edeten siitä vaativimpiin ratkaisuihin.
Säädä valaistusta – helppo tapa lähteä liikkeelle Yksinkertaisimmillaan valaistuksen älyominaisuudet saa käyttöön vaihtamalla lampun. Moniin valaisimiin voi vaihtaa valonlähteen, jossa on älyä. Älylamppujen hinnat vaihtelevat noin kymmenestä eurosta noin sataan euroon.
Järjestelmään voi lisätä paljon tuotteita. Etuja perinteiseen valaistukseen nähden on useita, eikä asentaminen ole vaikeaa.
”Älyvalaistuksen avulla voi ajastaa niin ulko- kuin sisävalot syttymään ja sammumaan automaattisesti, haluamallasi voimakkuudella. Toiminnosta voi olla hyötyä myös lomilla, jos haluat että asuntosi vaikuttaa asutulta. Valot saa syttymään myös liikkeestä, mistä on hyötyä, jos liikut hämärään aikaan asunnossasi”, Österlund vinkkaa.
Ohjaa etänä – ja poista turhat huolet Jäivätkö valot tai kahvinkeitin päälle? Nämä huolet poistuvat älykodissa.
Jos käytössä on älyvalaistus, voi valot sammuttaa etänä, kännykän sovelluksella. Etänä voi sammuttaa myös kaikki älypistorasiaan kytketyt kodinkoneet, kuten kahvinkeittimen, silitysraudan, tietokoneen, television ja niin edelleen.
Älypistorasian voi kytkeä itse tavalliseen pistorasiaan. Sen asentaminen ei siis vaadi sähköasentajaa. Edullisimmat älypistorasiat maksavat vain hieman yli 10 euroa.
“Älylamput ja -pistorasiat tarjoavat laajat mahdollisuudet valojen ja pistokkeellisten laitteiden hallintaan. Halutut laitteet ja valot voivat esimerkiksi sammua automaattisesti, kun puhelin on tarpeeksi kaukana kotoa”, Österlund selittää.
Turvaa koti – niin onnettomuuksilta kuin varkauksilta Joko olet kuullut palovaroittimista, jotka ilmoittavat puhelimeesi mahdollisista hälytyksistä? Samoin toimivat myös älykkäät kosteusilmaisimet, jos ne havaitsevat vuodon asunnossasi.
”Turvakamerat ovat varmasti jo kaikille tuttu juttu. Turvallisuus lisääntyy, kun kameralla seurataan kodin tapahtumia ja niistä saadaan kuvaa puhelimeen. Älykkäiden ovikellojen avulla voit nähdä, kuka ovellasi on ja jopa puhua vieraille. Tietysti saatavilla on myös kokonaisia hälytysjärjestelmiä.”
Unohda avaimet – älylukoilla avaat oven vaikka etänä Älylukot, jotka tunnetaan myös nimillä digi- ja elektroninen lukko, avaavat kodin ovet ilman avainta. Käytännössä älylukko on digitaalinen lukko, jonka avaamiseen tarvitaan joko PIN-koodi, avaintunniste tai sovellus älypuhelimessa.
”Avaimesta luopumisen lisäksi älylukon hankkimista erityisesti lapsiperheissä puoltaa etäseuranta. Jos lapsi unohtaa avainkoodinsa, voi vanhempi myös avata ulko-oven etänä, sovelluksen kautta.
Säästä lämmityskuluissa – mahdollisuus todellisiin säästöihin Älykotilaitteiston avulla voi mitata energiankulutustasi kokonaisvaltaisesti tai yksittäisen laitteiden osalta. Yksittäisten pistokkeellisten laitteiden seuranta ja ohjaaminen onnistuu älypistorasioiden avulla, mutta kokonaisvaltaisempi seuranta vaatii esimerkiksi sähkökaappiin asennettavaa energiamittaria, jonka käyttöönotto vaatii asentajan ammattitaitoa.
Älykkäiden lämmittimien avulla voit taas seurata ja säätää lämmitystäsi huonekohtaisesti.
”Älylaitteiden avulla onnistuu myös lämminvesivaraajan, termostaattien sekä ilmalämpöpumpun ajastaminen pörssisähkön edullisimmille tunneille, mikä tuo jo tuntuvia säästöjä”, Österlund vinkkaa. Tämä vaatii kuitenkin jo jonkin verran osaamista.
”Sähköasentaja voi asennuksen lisäksi tarjota tukea järjestelmän käyttöönottoon. Vinkkejä tuotevalintoihin saa myös rautakaupoista.”