Uusilla kylmäkalusteilla ja säädettävillä valoilla energiapihiksi – uudistetun K-Supermarket Piikkiön energiankulutus laski yli 30 %

K-Supermarket Piikkiöön asennettiin alkuvuonna 2023 laajennuksen ja uudistuksen yhteydessä uudet energiatehokkaat kylmälaitteet, osastokohtaisesti säätyvä ledivalaistus ja tehokas 100 kW:n pikalatausasema sähköautoille. Mittavan energiaremontin hyödyt näkyvät nyt energiankulutusluvuissa: kokonaisenergiankulutus on vuositasolla noin kolmanneksen pienempi kuin ennen remonttia.

Ruokakaupat käyttävät energiaa säilyttääkseen esimerkiksi maito- ja kalatuotteet sekä pakasteet koko ajan kylmä- tai pakkaslämpötilassa. Nykyaikaiset, energiatehokkaat kylmälaitteet ovat yksi keskeisistä keinoista, joilla K-ryhmä parantaa energiatehokkuuttaan ja vähentää päästöjään.

Varsinais-Suomessa Kaarinan Piikkiössä sijaitsevan K-Supermarket Piikkiön uudistuksessa kauppaan asennettiin uudet kylmälaitteet, hukkalämpöä kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä ja osastokohtaisesti säädettävä ledivalaistus.

Olemme saaneet asiakkailta kiitosta kaupan uudesta ilmeestä ja palveluista. Vaikka uudistuksen kustannukset ovat suuret, energiaremontilla saadaan merkittävä parannus energiatehokkuuteen ja pienennetään päästöjä”, sanoo K-Supermarket Piikkiön kauppias Sampsa Mäki.

Uusien kylmälaitteiden, hukkalämmönkierrätyksen ja ledivalaistuksen ansiosta K-Supermarket Piikkiön kokonaisenergiankulutus on vuositasolla noin kolmanneksen pienempi kuin ennen remonttia. 

rebekka-ja-sampsa-maki_770.jpg

Kuvassa K-Supermarket Piikkiön kauppiaat Sampsa ja Rebekka Mäki

Energiaremontit kauppojen uudistusten yhteydessä

K-ryhmä kehittää kauppaverkostoaan ja palveluitaan lähivuosina monin eri tavoin.  Suuret energiaremontit toteutetaan yleensä kauppojen uudistusten yhteydessä.

”Lämmönkierrätysjärjestelmämme on tehokkaimpia keinoja, joilla pienennämme lämmitysenergiankulutusta ja siitä syntyviä päästöjä. Hukkalämpöä kierrättämällä pystymme tuottamaan keskimäärin noin 50 % uudistettujen kauppojen lämmöntarpeesta”, kertoo Keskon energiajohtaja Antti Kokkonen.

K-ryhmän lämmönkierrätysjärjestelmä hyödyntää energianlähteenään tehokkaasti kaikkea kiinteistön hukkalämpöä, kuten kylmäjärjestelmän lauhdelämpöä ja poistoilman lämpöä, ja se tuottaa energiaa kiinteistön kaikkiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin. Lämmönkierrätysjärjestelmä on käytössä jo noin 70 K-ruokakaupassa.

K-Supermarket Piikkiössä lämmönkierrätysjärjestelmä on tuottanut ensimmäisen vuoden aikana yli 220 MWh lämmitysenergiaa ja korvannut näin ostolämpöä. Lämmönkierrätysjärjestelmän avulla kaupassa säästetty energia vastaa noin 12 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Analytiikka apuna energiankulutuksen seurannassa

Energiatehokkaan kaupan ylläpidossa keskeistä on jatkuva teknisten järjestelmien toiminnan tarkkailu ja nopea reagointi poikkeamiin.

”Tekoälyyn pohjautuvaa analytiikkaa on jo nyt käytössä kaupan energiankulutuksen analysoinnissa, ja tulevaisuudessa koneoppimista sovelletaan varmasti vielä enemmän. Analytiikkapalveluilla tunnistamme ja optimoimme kaupan jäähdytyksen, lämmityksen ja ilmanvaihdon energiakäyttöä”, sanoo Kokkonen.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös