Uusi katelaskennan työkalu kehittämään ravintoloiden kannattavuutta – datalla johtamisen mahdollisuudet paranevat pienissä ravintoloissa

Ravintolatukkuri Kespron kehittämä Reseptit-palvelu vähentää huomattavasti annosten katelaskennan manuaalista työtä ravintoloissa. Työkalu kerää automaattisesti ravintolaan ostettujen raaka-aineiden hintadatan ja muita raaka-aineisiin liittyviä tietoja.

”Reseptit-palvelu avaa pienillekin ravintoloille pääsyn hyödyntämään ravintolan liiketoiminnassa syntyvää dataa. Katelaskelmien automaatiolla ja datalla johtamisella ravintoloissa päästään tekemään entistäkin parempia liiketoimintapäätöksiä”, kertoo Kespron toiminnasta vastaava johtaja Mika Halmesmäki
 
Reseptit-palvelu on vapaasti kaikkien Kespron asiakkaiden hyödynnettävissä 19.8.2024 lähtien. Vastaavia ravintoloiden käyttöön suunniteltuja ohjelmistoja ovat tyypillisesti hyödyntäneet isot ravintolayksiköt sekä ketjut. 
 
”Ravintoloiden kannattavuutta ovat haastaneet kohonneet kustannukset, koronan syömät taloudelliset puskurit sekä kuluttajien epävarmat odotukset omaan talouteensa. Reseptit-palvelun lanseerauksella osaltamme tuemme ja kehitämme suomalaista ravintola-alaa jälleen eteenpäin – sillä kun asiakkaamme menestyvät, myös me tukkurina menestymme”, toteaa Halmesmäki. 
 
Hintadata suoraan katelaskelmaan 
 
Reseptit-palveluun merkitään annosten vaatimat raaka-aineet grammoineen sekä annosten valmistamiseen kuluva aika ja työvoimakustannukset. Työkalu kerää automaattisesti Kesprolta ostettujen raaka-aineiden hintadatan ja jakaa ne reseptiin merkittyjen grammamäärien mukaisesti. Työkalu laskee automaattisesti myös annosten ravintosisällöt ja ehdottaa käytettyjen ainesosien pohjalta annoksen allergeeneja. 
 
Tämän jälkeen ravintola voi työkaluun syötettyjä attribuutteja muuttamalla nopeasti optimoida kunkin annoksen myyntihintaa, valmistukseen tarvittavien raaka-aineiden määriä ja kateprosenttia. Tuotetietojen ja hintadatan automatiikka vähentää merkittävästi manuaalista työtä, jota annosten katelaskelmien tekeminen on aiemmin ravintolassa vaatinut. Työkalu huomioi automaattisesti myös valikoima- ja hintamuutostilanteet. 
 
”Kaikkien ravintolassa työskentelevien on oleellista ymmärtää perusteet ravintolan liiketoiminnasta. Reseptit-palvelussa kunkin annoksen katteen rakentumisen näkevät ravintolan johdon lisäksi myös ruokaa valmistavat työntekijät. Ymmärrys ravintolan kulurakenteesta paranee läpi työyhteisön ja parantaa työntekijöiden sitoutuneisuutta työhön”, sanoo Halmesmäki. 
 
Toimintaohjeiden jakaminen henkilöstön kesken
 
Kannattavuuslaskelmien lisäksi Reseptit-palvelu mahdollistaa ravintoloille reseptikirjaston, johon on mahdollista tallettaa annosten valmistusohjeita ja -videoita. Ravintola-alalla työntekijöiden vaihtuvuus on suurta, jolloin työkalu auttaa toimintaohjeiden jakamisessa henkilöstön kesken. 
 
Reseptit-palvelua testattiin pilottiravintoloilla puoli vuotta ja työkalun kehitys jatkuu. Jatkossa palvelu tarjoaa esimerkiksi tekoälyä sparrausavuksi menusuunnitteluun ja hävikin vähentämiseen. 
 
Reseptit-palvelun verkkosivu: 
https://www.kespro.com/reseptit  


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös