”Minut kutsutaan paikalle, kun projektit halutaan saada valmiiksi” - Sergei Ilin on IT-alan moniottelija ja tehokas johtaja

Sergei Ilin, 42, on tehnyt pitkän uran IT-alalla eri projekteissa ja maissa. Keskolle hän on päätynyt Onnisen kautta, jossa hän aloitti työskentelemään vuonna 2008. Silloin Sergei työskenteli kotimaassaan Venäjällä, mutta kansainväliset projektit ovat vieneet hänet eri maiden kautta Suomeen. Vuonna 2016 hän siirtyi Onnisen yritysoston kautta Keskolle työskentelemään.

”Olen työskennellyt monissa maissa ja tykkäänkin työskennellä eri kulttuureissa. Jos minun pitäisi mainita jokin kulttuurinen samankaltaisuus, sanoisin, että jokaisessa maassa ihmiset väittävät olevansa suorempia kuin naapurimaidensa ihmiset. En vieläkään ymmärrä, miksi työpaikalla suoruudesta on tullut sellainen kilpailu”, naurahtaa Sergei.

Sergei toimii nykyään Senior IT managerina, mutta kuvaa itseänsä universaaliksi projektien ja ohjelmien tekijäksi. Oli kyse sitten digitaalisesta kehittämisestä, palveluiden luomisesta, integraatioista tai yritysostoista, Sergei on yleensä projekteissa mukana. Lisäksi Sergei kuvaa itseään tekoälyn hyödyntämisen sanansaattajaksi. Tällä hetkellä Sergei on mukana Elektroskandian integraatiossa sekä rakentamisen ja talotekniikan IT-projektisalkun hallinnassa.

”Minulla ei ole yhtä erityisosaamisaluetta, vaan minut lähetetään sinne, missä asioita täytyy saada valmiiksi, koska minulla on vahva työmotivaatio ja sisäinen palo saada to-do-listani tehdyksi. Se on siis asiantuntemukseni: saada asiat tehtyä”, tiivistää Sergei osaamistaan.

Monipuoliset projektit lisäävät työn imua

Sergein uralle on mahtunut monenlaisia hankkeita ja projekteja. Hän työskentelin useita vuosia PIM-hankkeessa, jossa kehitettiin ohjelmatietojen hallintajärjestelmä rakentamisen- ja talotekniikan alalle. Ennen sitä Sergei osallistui projektiin, jossa koko BI-ympäristö siirrettiin pilveen, toteutettiin varastoautomaatioiden päivitys ja Keskon dataportaalin ensimmäinen versio, myytiin K-Maatalous ja saatiin menestyksekkäästi päätökseen monia muita asioita. Hän on ollut mukana myös useissa SAP-toteutuksissa eri rooleissa. Useista projekteista huolimatta hänen on vaikea nimetä itselleen tärkeintä.

"Projektit ovat kuin pieniä harrastuksiani. Ehkä yksi saavutuksistani oli seitsemän vuotta kestäneen projektin johtaminen loppuun, johon liityin mukaan puolivälissä. Kehitimme tiimille uudet toimintaperiaatteet ja saimme kaikki takaisin raiteilleen ja sitoutuneiksi," Sergei kertoo.

Työn monipuolisuus ja haasteet ovat Sergeille tärkeitä, mutta eniten merkitystä hänelle tuo mahdollisuus vaikuttaa ja auttaa muita. Työ, jolla on todellista arvoa, motivoi Sergeitä. Oma-aloitteisuus, luottamus omiin taitoihin ja toiveistaan kertominen on vienyt myös Sergeitä eteenpäin urallaan.

”Olen aina pyrkinyt ymmärtämään, miten voin vaikuttaa merkityksellisellä tavalla. Uralla kehittyminen vaatii aloitteellisuutta, mutta todellinen palkinto on löytää mahdollisuuksia vaikuttaa ja muuttaa asioita, muistuttaa Sergei.

Vuorovaikutustaidoilla on merkitystä

Sergei on urallaan ehtinyt johtamaan isoja ja merkityksellisiä IT-projekteja, joissa on ollut muutamasta kymmenestä satoihin ihmisiin asti tekijöitä. Hän nimeääkin tärkeimmäksi taidokseen taidon kommunikoida eri ihmisten kanssa.

”Tykkään tavata ihmisiä epävirallisissa tilanteissa ja keskustella heidän kanssaan rennosti, vaikka kahvikupin ääressä, sen sijaan että vain pitäisin muodollisia kokouksia PowerPoint-esityksillä. Luottamuksen rakentaminen aitojen kohtaamisten kautta on tärkeää, varsinkin isossa yrityksessä kuten Kesko”, muistuttaa Sergei.

Sergein pitkän uran taustalla on tyytyväisyys Keskoon työnantajana. IT-alalla työt ovat välillä stressaavia, koska aikataulut ovat tiukkoja, ala muuttuu jatkuvasti ja projektit ovat elintärkeitä yritykselle ja sen menestykselle. Kuitenkin työ- ja vapaa-ajan balanssi ja jatkuva oppiminen pitää Sergein vireessä.

”Oli projekti kuinka haastava tahansa, mitään ei tarvitse ratkoa yksin. Täällä on aina tiimi tukemassa ja auttamassa”, muistuttaa Sergei.

”Jos olen stressaantunut, alan opettelemaan jotain uutta, jotta stressaavat ajatukset pysyvät poissa mielestä. Lisäksi joustavat työajat ovat plussaa: päivät voi aloittaa halutessaan salitreenillä sekä illalla töistä pääsee irtautumaan harrastusten pariin”, kertoo Sergei.

Sergein lähestymistapa työhön ja elämään heijastaa tasapainoa omistautumisen ja hyvinvoinnin välillä. Hänen kykynsä johtaa, viestiä ja rakentaa luottamusta on edistänyt hänen uraansa, mutta samalla sitoutuminen jatkuvaan oppimiseen ja henkilökohtaiseen kasvuun pitää hänet jalat maassa. Sergei osoittaa, että menestys ei synny pelkästään kovalla työllä: ympärille tarvitaan myös vahva tiimi ja halu vaikuttaa työllään.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös