Lajittelu suomalaisten suosituin arjen vastuullisuusteko – kuinka kierrätys käy helposti myös kesämökeillä?

Mökkeilykausi on kuumimmillaan, mutta kuinka jätteiden lajittelu hoituu kesämökeillä? Mihin viedä muovi-, kartonki-, metalli- ja lasipakkausjäte tai vanhat paristot mökkeillessä? Kesämökeillä jätteiden lajittelu voi tuntua haastavammalta kuin kaupunkikodeissa. Lajittelu sujuu kuitenkin vaivattomasti vaikkapa kauppareissun yhteydessä ja samalla arvokkaat raaka-aineet saadaan kiertoon.

Lajittelu on ollut suomalaisten suosituin arjen vastuullisuusteko vuodesta toiseen. Siitä ei tarvitse tinkiä mökkeillessäkään. Katso alta kesämökkiläiselle koottu muistilista jätehuollon helpottamiseksi:

  1. Tarkista pakkauksen lajitteluohje – selkokielisenä entistä helpompaa  

Jokainen meistä voi edistää kiertotaloutta ja vähentää ympäristökuormitusta lajittelemalla jätteet oikein – näin ne pääsevät hyötykäyttöön esimerkiksi uusien tuotteiden raaka-aineina. Monissa pakkauksissa käytettävä lajittelusta kertova merkki on kolmio, jonka sisällä on numero ja alla kirjainlyhenne. Yhä useammasta pakkauksesta löytyy kuitenkin myös sanallinen lajitteluohje. Jotta lajittelu olisi mahdollisimman helppoa ja pakkaukset päätyisivät koti- ja mökkitalouksista kierrätykseen asti, kaikkiin yli 3000 Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteiden pakkauksiin lisätään selkokieliset lajitteluohjeet korvaamaan kuvalliset materiaalimerkit. Jo valtaosasta K-ryhmän omien merkkien tuotteita löytyy sanallinen lajitteluohje.

  1. Pakkausjätteet, pullot ja paristot kiertoon kauppareissulla 

Suomessa on noin 1700 Rinki-ekopistettä, joista valtaosa sijaitsee kauppojen välittömässä läheisyydessä – jätteet saa siis kätevästi kiertoon kauppareissulla. K-ruokakauppojen yhteydestä löytyy yli 400 Rinki-ekopistettä, jonne voi viedä kierrätettäväksi kartonki-, lasi- ja metallipakkausjätettä. Yli 200 näistä voi palauttaa muovipakkausjätettä. Lisäksi lukuisista K-kaupoista löytyy SER-keräyspisteitä, joihin voi palauttaa käytöstä poistettuja pieniä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Kaikkien K-kauppojen palveluvalikoimasta löytyy myös pullonpalautusautomaatit sekä paristojen ja pienakkujen palautuspisteet.

Voit tarkistaa oman mökkipaikkakuntasi jäteasemien ja ekopisteiden sijainnin osoitteesta https://www.kierratys.info/.

  1. Minimoi hävikki suunnittelemalla ruokaostokset etukäteen ja säilömällä oikein  

Kesämökeillä syntyvän ruokahävikin määrää voi vähentää huolellisella suunnittelulla. Ruokaostosten suunnitelmallisuutta voi lisätä tilaamalla ruoat etukäteen K-Ruoan verkkokaupasta, nouto onnistuu helposti matkalla mökille. Lisäksi K-Ruoka-sovelluksesta löytyvä ostoslista-palvelu on oiva apu kauppaostosten suunnittelussa. Hellesäällä on erityisen tärkeää myös suunnitella, kuinka ruoat säilyvät hyvänä kaupalta mökille asti. Esimerkiksi herkästi pilaantuvia tuotteita kannattaa pakata kylmäpussiin tai -laukkuun kylmäkallejen kera.

  1. Edistä kiertotaloutta kompostoinnilla

Tiesitkö, että jätelakimuutoksen myötä heinäkuusta 2024 alkaen biojäte on kompostoitava tai sille on järjestettävä erilliskeräys yli 10 000 asukkaan taajamissa? Myös kesämökeillä keittiöjätteen saa helposti hyötykäyttöön kompostorin avulla. Kompostointi on kestävä keino kierrättää maatuvat jätteet ravinteiksi kasveille – ja helppo tapa toteuttaa kiertotaloutta omalla mökillä.

Myös esimerkiksi puutarhan kunnostamisesta syntyvä kasviperäinen jäte kannattaa kompostoida avokompostissa tai talousjätekompostorissa tai viedä kierrätysasemille. Orgaanista puutarhajätettä ovat mm. maahan ja ruukkuun istutetut kukat, multa, ruohosilppu, oksat ja lehdet.

K-Raudoista löytyy laaja valikoima kompostoreita eri käyttötarkoituksiin. Lue lisää: Kompostointi - näin onnistut & K-Raudan lämpökompostoreiden myynti on kasvanut tänä vuonna lähes 40 prosentilla viime vuoteen verrattuna (kesko.fi)


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös