Kotimaisuuden arvostus edelleen korkealla – näkyy sekä asenteissa että ostokäyttäytymisessä

Lehdistötiedote 4.9.2024 suomalaisen ruoan päivänä K-ryhmä selvitti: hinnalla on merkittävä rooli suomalaisten ostopäätöksissä, myös kotimaisen ruoan arvostus on pysynyt korkealla. Positiiviset asenteet näkyvät myös ostokäyttäytymisessä, sillä hintatietoisuudesta huolimatta alkuperämerkittyjen tuotteiden myynti on ollut jopa hienoisessa kasvussa. Taustalla on halu tukea suomalaista ruoantuotantoa.

K-ryhmän kyselytutkimuksen* mukaan hinta on merkittävä ostopäätöksiin vaikuttava tekijä: 91 % kertoo seuraavansa tarjouksia ja ostavansa tarjoustuotteita ja vastaajista yli puolet (56 %) on vaihtanut totuttuja tuotteita halvempiin vaihtoehtoihin.

Kotimaiseen ruokaan ollaan kuitenkin valmiita satsaamaan ja 74 % kertoo ostavansa suomalaisia tuotteita tukeakseen kotimaista tuotantoa. Erityisesti kesä on lähiruoan kulta-aikaa: K-ryhmän kyselyyn vastanneista neljännes käyttää kesällä enemmän paikallisten pientuottajien tuotteita ja 30 % on valmiita käyttämään kesällä enemmän rahaa paikallisten pientuottajien tuotteisiin ja lähiruokaan.

’’Suomalaisten arvostus kotimaista ruokaa kohtaan on ollut korkealla pitkään. Asiakkaamme suosivat suomalaista ruokaa sen puhtauden, laadun ja turvallisuuden vuoksi sekä kotimaista ruoantuotantoa tukeakseen. Myös meille K-ryhmässä suomalainen ruoka on arvovalinta. Ylläpidämme laajaa suomalaisen ruoan ja lähiruoan valikoimaa sekä teemme töitä kotimaisen ruoan arvostuksen nostamiseksi. Nostamme suomalaista ruokaa ja sen tuottajia esille esimerkiksi Tuottajalle kiitos –toimintamallillamme, jonka avulla olemme keränneet kotimaisille ruoantuottajille normaalin tuottajahinnan päälle lisätukea jo yli 10 miljoonaa euroa vuosina 2015-2024’’, kertoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli.

Valtaosa K-ruokakaupoista myydystä ruoasta on kotimaista. Keskon valikoimaan kuuluvissa maitotuotteissa, kananmunissa ja tuoreessa lihassa kotimaisuusaste on lähes 100 %. Kotimaisuuden lisäksi myös paikallisuuteen panostetaan ja K-ruokakaupoista löytyykin Suomen laajin paikallisten tuotteiden valikoima: yhteensä noin 50 000-60 000 lähituotetta, jota K-kauppiaat kasvattavat ostamalla tuotteita suoraan tuottajilta omien kauppojensa valikoimiin.

Kotimaisen ruoan arvostus näkyy myös ostoskoreissa

Positiiviset asenteet kotimaista ruokaa kohtaan näkyvät myös K-ruokakauppojen myyntidatassa. Hintavetoisesta markkinasta huolimatta alkuperämerkityt Hyvää Suomesta, Avainlippu-, ja Sirkkalehti -tuotteet ovat pitäneet pintansa ja niiden myynti on ollut jopa hienoisessa kasvussa viimeisen reilun kolmen vuoden aikana**. K-ruokakaupoissa valitaan alkuperämerkittyinä erityisesti maitovalmisteita, kananmunia, pehmopapereita, tuoretta ja pakastettua lihaa sekä lihajalosteita***.

Lähteet:
*K-Barometri touko-kesäkuu 2024. N=767
**Alkuperämerkittyjen (Hyvää Suomesta, Avainlippu ja Sirkkalehtimerkki) -tuotteiden myynti on kasvanut +1,2 % aikavälillä 1/2021-7/2024
*** Data aikaväliltä 8/2023-7/2024


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös