Kauniita, kestäviä ja kotimaisia – lähikukkien sesonki on täällä

Lähikukkien eli avomaalla Suomessa kasvaneiden leikkokukkien kausi on alkamassa. Kausi kestää yleensä heinäkuun puolivälistä elokuun loppupuolelle, mutta sen ajankohta ja kesto vaihtelevat sään mukaan. Näitä vastuullisesti kasvatettuja kukkia kutsutaan myös slow flowers -kukiksi. 

Lähikukat eli slow flowers -kukat ovat avomaan leikkokukkia, joiden viljelyssä kiinnitetään erityistä huomiota muun muassa pölyttäjien hyvinvointiin ja luonnolliseen viljelykiertoon. Kausiajattelu ohjaa avomaaviljelyä, ja satokausi onkin riippuvainen paikallisten kasvuolosuhteiden lisäksi säästä. Sato korjataan niin, että kukkien matka pellolta maljakkoon on mahdollisimman lyhyt.   

”Meillä on nyt kolmatta kesää valikoimissa lähileikkokukkakimppuja avomaalta pienviljelijöiltä Perniöstä ja Sammatista. Haluamme lisätä tietoa näistä kukista, sillä ne ovat vastuullinen valinta. Lähikukka on kuin lähiruoka – niitä ostavat arvostavat kotimaista tuotantoa ja pohtivat valintojaan yleensä tarkasti”, kertoo Keskon kukkien osto- ja myyntipäällikkö Suvi Seppälä.  

Lähikukat ovat vielä verrattain uusi tuote, mutta kysyntä kasvaa, kun tietoisuus lisääntyy. Moni tiedostava kuluttaja onkin jo ihastunut lähikukkakimppuihin. Lähikukkien viljelijät uskovatkin, että lähikukat ovat tulleet jäädäkseen ja myös suuri yleisö löytää ne enenevissä määrin. Niistä odotetaan pysyvää vaihtoehtoa muiden leikkokukkien rinnalle.  

AnnaNiitty -leikkokukkatilan viljelijä Anna-Maija Niittynen Perniöstä kertoo, että asiakkaat ovat erittäin tyytyväisiä kukkiin ja kiitosta tulee niiden laadusta sekä näyttävyydestä. Lyhyiden toimitusmatkojen ja tuoreuden ansiosta asiakas saa juuri poimitun kukan tuoksun kotiinsa. 

”Asiakkaat arvostavat puhtautta, ilman torjunta-aineita kasvavia kukkia. Kotimaisuus ja lähellä kasvaminen ovat yhä tärkeämpiä asioita ilmaston muuttuessa. Lisäksi lähikukkakimpuissa on rentoutta ja niissä näkyy tuottajan kädenjälki kuin käsityönä”, jatkaa sammattilaisen Garden&Knots -leikkokukkafarmin viljelijä Tanja Selenius.  

Lähikukkien lajikirjo on laaja. Suosittuja ovat viljelijöiden mukaan esimerkiksi daaliat ja leijonankidat, joita löytyy upeissa väreissä. Muita suosittuja ovat muun muassa tsinniat ja kiinanasterit.  

Selenius arvelee, että pastelliset, haaleat ja harmoniset sävyt ovat juuri nyt erityisen toivottuja. Tämän vuoden sävyissä näkyvät persikka ja nude, jotka trendaavat myös muissa kukissa.  

Perniöläisiä ja sammattilaisia lähikukkia voi ostaa viljelijöiden omien myyntipisteiden lisäksi tänä kesänä ainakin useista K-Citymarketeista sekä hyvin varustelluista K-Supermarketeista ja K-Marketeista. Kaupoista löytyy lisätietoa siitä, missä kukat ovat kasvaneet.  

Näiden K-Citymarketien valikoimassa on avomaan lähikukkia:  

  • K-Citymarket Forssa 
  • K-Citymarket Espoo Iso Omena 
  • K-Citymarket Espoo Sello 
  • K-Citymarket Järvenpää 
  • K-Citymarket Lohja 
  • K-Citymarket Pirkkala 
  • K-Citymarket Salo 
  • K-Citymarket Turku Kupittaa  
  • K-Citymarket Turku Länsikeskus 
  • K-Citymarket Vantaa Tammisto.  

Kuvassa viljelijä Anna-Maija Niittynen, lähikukkatila AnnaNiitty. Kuvaaja Minttu Saarni. 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös