Ilmalämpöpumpun omistaja: tarkista nämä syksyn ja lämmityskauden alussa

ONNISEN LEHDISTÖTIEDOTE 1.10.2024 Teknisen tukkukaupan Onnisen ja K-Raudan asiantuntija kertoo, miksi ilmalämpöpumpun automaattiasetusta ei kannata käyttää, mitä muulle lämmitykselle kannattaa tehdä ja milloin olisi hyvä hankkia kaksi ilmalämpöpumppua.

Kesä on auttamatta vaihtunut syksyksi, vaikka päivälämpötilat saattavatkin vielä nousta kesäisiin lukemiin.

”Vaikka päivisin olisi lämmintä, en käyttäisi ilmalämpöpumppua enää jäähdytykseen. Illat ja yöt ovat tähän aikaan vuodesta jo niin viileitä, että niiden aikana asunto ehtii viilentyä hyvin”, toteaa tuotepäällikkö Karri Valkonen Onniselta ja K-Raudasta.

Jäähdytyksen sijaan ilmalämpöpumppu kannattaa nyt siis valjastaa lämmityskäyttöön. Samalla on hyvä varmistaa, että ilmalämpöpumppu toimii niin kuin sen pitää. Hyvin toimivan ilmalämpöpumpun avulla voi vuoden sähkölaskussa säästää useita satoja euroja.

  1. Tarkista ja säädä asetukset kuntoon
    ”Älä käytä ilmalämpöpumpun automaattista käyttötilaa. Sen sijaan valitse kaukosäätimestäsi syksyn tullessa Heating mode, eli lämmityskäyttö”, Valkonen neuvoo.
    Keväällä, siirtyessäsi jälleen jäähdytykseen, valitse vastaavasti Cooling mode, eli jäähdytyskäyttö.
    ”Automaattiasetuksessa on se ongelma, että ilmalämpöpumppu saattaa syksyllä ja talvella ryhtyä jäähdyttämään asuntoa, jos se tulkitsee esimerkiksi takasta tulevan lämmön liialliseksi. Tämä taas saattaa nostaa sähkölaskua”, Valkonen sanoo. Lämmityskäytössä ilmalämpöpumppu puhaltaa aina lämmintä ilmaa huolimatta muista kodin lämmitysmuodoista.
    Myös puhaltimen tehoa kannattaa säätää. Perussääntö on, että saat ilmalämpöpumpustasi irti sitä enemmän, mitä suuremmaksi säädät puhallustehon.
    ”Rehellisyyden nimissä on tosin sanottava, että täydestä puhalluksesta lähtee melkoinen kohina. Puhallusteho kannattaa pitää niin suurena kuin voi, ilman että ääni on itselle häiritsevä”, Valkonen naurahtaa.

     
  2. Pidä sähkölämmitys päällä, mutta vältä päällekkäistä työtä
    Ilmalämpöpumppu ei koskaan saisi olla kodin ainoa lämmitysmuoto. Jos kodissasi on esimerkiksi suora sähkölämmitys, sitä ei kannata laittaa pois päältä, vaikka kodissa olisikin ilmalämpöpumppu.
    ”Sen sijaan sähkölämmitys kannattaa säätää termostaatin avulla käynnistymään vasta sitten, kun sisälämpötila laskee vaikka 15 asteen. Näin ilmalämpöpumppu ja sähköpatterilämmitys eivät tee päällekkäistä työtä”, Valkonen neuvoo. ”Sähkölämmitys täytyy pitää päällä siltä varalta, että ilmalämpöpumppuun tulee jokin vika. Tällä tavalla talo ei koskaan mene täysin kylmäksi.”

     
  3. Muista säännöllinen puhdistus ja huolto
    Säännöllinen puhdistus ja huolto takaavat sen, että ilmalämpöpumppusi toimii.
    Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet tulisi imuroida puhtaaksi pölystä noin kahden viikon välein, vähintään kerran kuukaudessa.
    Myös ulkoyksikkö pitäisi puhdistaa säännöllisesti. Varmista, ettei yksikköön ole tarttunut roskia tai muuta näkyvää likaa. Puhdistamattoman laitteen lämmityskyky laskee, mikä vaikuttaa myös sen energiatehokkuuteen.
    Ilmalämpöpumppu suositellaan huollettavaksi ammattilaisen toimesta 2–3 vuoden välein.
    Lisää huoltovinkkejä löydät sivuiltamme.

     
  4. Johda sulatusvesi kauemmas kiinteistöstä
    Huolehdi, että lämmityskäytöllä olevan ilmalämpöpumpun ulkoyksikön sulamisvedet johdetaan pois yksikön alta, kauemmas kiinteistöstä. Tämä onnistuu helposti erilaisilla sulatusvesikaukaloilla ja sulanapitokaapelilla varustetulla putkistolla. Jos haluaa nähdä hieman vaivaa, ulkoyksikön alle voi laittaa esimerkiksi laastipaljun, josta jäätynyt vesi on helppo kipata pois kauempana kiinteistöstä.

     
  5. Hanki tarvittaessa uusi ilmalämpöpumppu – tai kaksi
    Ilmalämpöpumpun oletettu käyttöikä on noin 10–15 vuotta. Jos on tullut aika harkita uuden ilmalämpöpumpun hankkimista, kannattaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan muutamia asioita.
    ”Mieti alkuun, tarvitsetko pumpun, joka on suunniteltu vain jäähdytyskäyttöön vai lämmitys ja jäähdytyskäyttöön. Tämä vaikuttaa mallin valintaan. Jos asut kaksikerroksisessa talossa, kannattaa molempiin kerroksiin hankkia oma ilmalämpöpumppu tai sitten malli, jossa on yksi ulkoyksikkö, mutta kaksi sisäyksikköä – yksi ala- ja yksi yläkertaan. Kahdesta sisäyksiköstä on hyötyä myös, jos asut yksikerroksisessa, mutta hyvin suuressa tai sokkeloisessa asunnossa, jossa sisäyksikön ilmavirta ei jakaudu tilaan tasaisesti”, Valkonen sanoo.
    Jos hankit asuntoosi ensimmäistä ilmalämpöpumppua, kysy asiantuntijalta neuvoa sen sijoittamiseen. Paikan tulisi olla sellainen, josta puhallusilma pääsee leviämään oleskelutilaan esteettä. 

     

Mikäli oma ilmalämpöpumppu on vielä hankkimatta tai kaipaa uusimista, kuluttaja saa hankittua uuden asennuksineen kätevästi esimerkiksi K-Raudoista tai Hanakat-liikkeistä.

Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi   


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös