Helteitä tiedossa – näin varmistat, etteivät ilmalämpöpumppusi ja ilmanvaihtokoneesi toimi toisiaan vastaan
Helteitä tiedossa – näin varmistat, etteivät ilmalämpöpumppusi ja ilmanvaihtokoneesi toimi toisiaan vastaan
27.06.2024
ONNISEN LEHDISTÖTIEDOTE 27.6.2024
Suomessa kodin yleisin sisäilman jäähdyttäjä on ilmalämpöpumppu tai siirrettävä jäähdytyslaite. Erityisesti uudemmissa asunnoissa on yleensä myös ilmanvaihtokone. Suomen suurimman ilmanvaihtokoneita ja ilmalämpöpumppuja myyvän teknisen tukkukaupan Onnisen asiantuntija kertoo, miten koneet saa helteillä pelaamaan mahdollisimman hyvin yhteen.
Varmista, ettei ilmanvaihtokone lämmitä tuloilmaa
Ilmanvaihtokoneet ottavat yleensä talteen poistoilman lämmön ja hyödyntävät sen tuloilman lämmityksessä. Kesällä tästä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi on tärkeää varmistaa, että ilmanvaihtokoneessa on päällä kesäasetus, niin kutsuttu lämmöntalteenoton ohitus. Uusissa koneissa asetus on automaattinen, vanhemmissa säätö täytyy tehdä manuaalisesti.
”Toiminnosta puhutaan mielestäni aika vähän, vaikka se vaikuttaa sisäilman lämpötilaan selkeästi. Helpoin tapa tarkistaa, onko ilmanvaihtokoneessa automaattinen vai manuaalinen lämmöntalteenoton ohitus on tarkistaa asia laitteen ohjekirjasta”, tuotepäällikkö Karri Valkonen Onniselta kertoo.
Ota kesäöiden viileydestä kaikki irti IV-koneella
Kun ilmanvaihtokoneen laittaa pyörimään suuremmalla teholla öisin, saa viileydestä kaiken irti.
”Tavallinen ilmanvaihtokone ei viilennä ilmaa, ellei jo tuloilma ole huonelämpötilaa kylmempää. Yöllä näin on yleensä aina, joten viilentämällä koko kodin tehokkaasti öisin saa laitteesta parhaan hyödyn irti”, Valkonen vinkkaa.
Auta ilmalämpömppua tai jäähdytyslaitetta helteillä
”Mitä viileämpää ilmaa jäähdytyslaite imee, sitä kylmempänä ilma tulee myös ulos. Siksi jäähdytyslaitteen omistajankin kannattaa kiinnittää huomiota kaikkiin kodin lämpötilaan vaikuttaviin asioihin. Myös ilmalämpöpumppu toimii luonnollisesti pienemmällä energialla silloin, kun jäähdytettävää on vähemmän”, Valkonen huomauttaa.
Kaikki turhat laitteet kannattaa kytkeä pois päältä. Lämpöpattereiden lisäksi esimerkiksi lämpöä tuottavat sähkölaitteet nostavat kodin lämpötilaa.
Moni suojaa kotinsa verhoilla, mutta Valkonen suosittaa ennemmin sälekaihtimia:
”Verhot pysäyttävät auringonvalon vasta huoneen sisäpuolella, ja lämpimät verhot lisäävät huoneen lämpökuormaa. Siksi ikkunoiden välissä sijaitsevat sälekaihtimet ovat yleensä tehokkaammat.”
”Myös ikkunoiden avaamishetki kannattaa harkita tarkasti: hellepäivinä tuuletus saattaa ennemmin nostaa kuin laskea sisälämpötilaa. Ikkunat kannattaa pitää kiinni päivän kuumimpina tunteina ja ajoittaa tuulettaminen joko aikaiseen aamuun, myöhäiseen iltaan tai yöhön”, Valkonen vinkkaa.
Mikäli oma ilmalämpöpumppu tai muu jäähdytyslaite on vielä hankkimatta tai kaipaa uusimista, kuluttaja saa hankittua uuden asennuksineen kätevästi esimerkiksi K-Raudoista tai Hanakat-liikkeistä.