Jouluna suomalaiset satsaavat yrtteihin ja poimivat ostoskoreihinsa kauppojen hyllyiltä löytyviä hedelmiä, jotka sopivat juhlakauteen ja juustolautasille. Näiden tieltä suomalaisten suosikkihedelmä banaani saa jouluna väistää.
Kovaakin kulutusta kestävät työvaatteet tulevat käyttöikänsä loppuun, kun ne kuluvat puhki tai rikkoontuvat. Tällaiset käytöstä poistetut työvaatteet saadaan nyt hyötykäyttöön K-ryhmän, Touchpointin ja Resterin yhteistyömallissa. K-ruokakauppojen, Neste K -liikenneasemien sekä Suomessa sijaitsevien K-Rauta-kauppojen ja yritysasiakkaita palvelevien Onninen Express -myymälöiden käytöstä poistetut työvaatteet kierrätetään kuiduksi Resterin Paimion tekstiilinkierrätyslaitoksella.
Kiertotalous on K-ryhmälle strateginen valinta ja yksi vastuullisuustyön kulmakivistä. Uuden yhteistyömallin myötä poistotekstiilit saadaan hyötykäyttöön, eivätkä ne päädy enää sekajätteen mukana polttoon. Myös uusi jätelaki on ohjannut etsimään ratkaisuja poistotekstiilien keräämiseen ja hyödyntämiseen.
”Kiertotalouteen siirtyminen edellyttää yhä tehokkaampaa materiaalien kiertokulkua ja yritysten tiivistä yhteistyötä uusien ratkaisujen luomiseksi. Olemme iloisia, että pääsemme tekstiilinkierrätyksen kautta konkreettisesti edistämään suomalaista kiertotaloutta. Myös K-kauppiaat ovat toivoneet keskitettyä mallia tekstiilien keräämiseen, joten on hienoa, että tällä yhteistyöllä voimme mahdollistaa sen. Tällä hetkellä suunnittelemme, millaisia jatkokäyttömahdollisuuksia syntyvällä tekstiilikuidulla voisi olla omassa toiminnassamme”, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske kertoo.
Vaatteiden keräämisessä hyödynnetään K-ryhmän paluukuljetuksia kauppojen ja keskusvaraston välillä. Käytöstä poistetut työtakit, -paidat ja -housut lastataan puhtaina K-ryhmän normaalin paluulogistiikan kyytiin. Tekstiilit toimitetaan Paimion tekstiilinkierrätyslaitokselle, jossa ne käsitellään kuiduksi. Ensimmäiset tekstiililastit kaupoilta lähtevät kohti kierrätyslaitosta lokakuun aikana.
Resterin tekstiilinkierrätyslaitos Paimiossa on ainutlaatuinen Euroopassa ja tarjoaa Pohjois-Euroopan suurimman kapasiteetin yritystekstiilien kierrättämiseen. Laitoksella tehtävä mekaaninen kuidun avaus on menetelmä, joka soveltuu työvaatteiden lisäksi useille muille materiaaleille ja tekstiileille.
”EU tavoittelee, että vuoteen 2030 mennessä kaikkien EU:n sisämarkkinoilla myytävien tekstiilituotteiden tulee olla kestäviä, korjattavissa ja kierrätettävissä sekä valmistettu suurelta osin kierrätetyistä kuiduista. Tekstiilikuitujen suljettu kierto ja materiaalivirtojen päätyminen takaisin uudeksi työvaatteeksi on niin meidän kuin tekstiiliteollisuuden tavoite. Kumppanuudet ovat tärkeitä, sillä kiertotaloutta ei voi kukaan toteuttaa yksin”, Resterin kumppanuuksista vastaava johtaja Anna-Kaisa Huttunen toteaa.
Touchpoint huolehtii yhdessä Resterin kanssa lakisääteisestä poistotekstiilin kierrättämisestä uudeksi raaka-aineeksi teollisuudelle. Kierrätetyllä tekstiilikuidulla on monia mahdollisia käyttökohteita.
”Laadukkaista työvaatemateriaaleista saadaan aikaiseksi hyvälaatuista uusiokuitua, joka kelpaa raaka-aineeksi muun muassa neuloksille ja osaksi uutta työvaatekangasta. Yhteistyö K-ryhmän kanssa on vienyt poistotekstiilien kierrätystä lähemmäksi kiertotalouden suljettua kiertoa ja hyvää on jo syntymässä”, kertoo Touchpointin myyntijohtaja Joni Mäenpää.
”Tekstiiliteollisuuteen sopivan kuidun lisäksi haemme myös muita, innovatiivisia ratkaisuja erilaisiin sisustamisen ja rakentamisen tuotteisiin”, Resterin Huttunen täydentää.