Jouluna suomalaiset satsaavat yrtteihin ja poimivat ostoskoreihinsa kauppojen hyllyiltä löytyviä hedelmiä, jotka sopivat juhlakauteen ja juustolautasille. Näiden tieltä suomalaisten suosikkihedelmä banaani saa jouluna väistää.
Kotimaisen varhaisperunan sesonki alkoi tällä viikolla, kun ensimmäiset avomaalla viljellyt uudet perunat saapuivat K-ruokakauppoihin. Niitä on odotettu: K-ryhmän tuoreen kyselyn mukaan jopa 84 prosenttia suomalaisista kokee uudet perunat parhaaksi mökki- ja kesäruoaksi. Toiseksi suosituin ruoka oli perunoidenkin kanssa usein maistuva kala (61 prosenttia vastanneista) ja kolmanneksi suosituin tuoreet marjat (59 prosenttia vastanneista).
Peruna on vahvasti sesonkiherkku. Viiden viime vuoden aikana perunaa on ostettu kesäkuussa 30 prosenttia ja heinäkuussa 20 prosenttia keskimääräistä enemmän kuin muina kuukausina.
“Perunalla on vakiintunut paikka suomalaisten ykköskesäherkkuna, ja syystä, sillä se on monipuolinen, helppokäyttöinen ja myös edullinen ruoka. Kuten aina satokauden tuotteissa, hintaan vaikuttavat niin saatavuus kuin kysyntä. Perinteisesti ensimmäiset erät ovat olleet hieman hintavampia, mutta tarjonnan kasvaessa hinnat ovat lähteneet laskuun”, kertoo Keskon vihannesten osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen.
Vaikka perunalla on erityinen asema kesäruokana, se maistuu suomalaisille ympäri vuoden. K-ryhmän myyntidatan mukaan peruna löytyy 10 myydyimmän kasviksen ja hedelmän listalta. Perunan kulutuksessa voidaan kuitenkin havaita merkittäviä eroja esimerkiksi iän ja elämänvaiheen mukaan.
“Mitä ikääntyneempi talous, sitä enemmän ostoskorista löytyy perunaa. Myyntidatamme mukaan suhteellisesti eniten perunaa on eläkeläisten ostoskoreissa ja vähiten alle 35-vuotiaiden sinkkujen. Eläkeläiset ostavat perunaa yli neljä kertaa enemmän kuin nuoret sinkut”, sanoo Eronen.
Pohjanmaa on perunan valtakuntaa – sekä viljelyssä että kulutuksessa
Perunan ostaminen vaihtelee alueellisesti. Suhteellisesti eniten perunaa ostetaan Etelä-Pohjanmaalla. Siellä perunan osuus kokonaisostoista on yli 40 prosenttia korkeampi kuin Etelä-Karjalassa, jossa perunaa ostetaan vähiten. Perunaa ostetaan korostuneesti myös Ahvenanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Suhteellisesti vähiten perunaa ostetaan Etelä-Karjalan lisäksi Uudellamaalla ja Pohjois-Savossa.
“Pohjanmaa on perunan pääviljelyaluetta, eli on luonnollista, että sitä syödään siellä paljon. Varhaisperunan viljely puolestaan keskittyy Varsinais-Suomeen. K-ruokakaupoista löytyy usein paikallisten viljelijöiden tuotteita, joita kauppiaat ottavat suoraan tiloilta myyntiin”, kertoo Eronen.
Perunan valmistamisesta saattaa olla mielikuva, että se on hitaampaa kuin vaikkapa riisin tai pastan.
“Pienet varhaisperunat kypsyvät samassa ajassa kuin riisi. Varhaisperunaa löytyy ensi viikosta lähtien myös pestynä, jolloin niiden valmistaminen on erittäin nopeaa. Kaveriksi voinokare ja tilliä tai grilliruokaa, niin varmasti maistuu”, kannustaa Eronen.
*Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä K-Kylä-asiakasyhteisössä toukokuussa 2023. Kohderyhmänä oli suomalainen aikuisväestö. Kyselyyn vastasi 1008 henkilöä ja aineisto painotettiin väestöä vastaavaksi iän ja sukupuolen mukaan. Tutkimuksen virhemarginaali on +-3 %.
K-Ruoan perunareseptejä: https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/raaka-aineet/uudet-perunat-uudella-tavalla-x-8