Pieni suuri teko: Kauppias mukana mahdollistamassa säännöllistä työtä osatyökykyisille

Jos tulee tilaisuus auttaa ja työllistää, niin siihen tulee tarttua, uskoo Jyväskylän K-Rauta Tourutornin kauppias Marko Vuorimaa. Kauppiaan ja läheisen Puustellin Työkylän yhteistyö antaa usealle erityistä tukea tarvitsevalle aitoa työtä ja mahdollisuuden olla osana yhteiskuntaa.

Valmiita saunajakkaroita K-Raudassa myynnissä. Kuvassa K-Raudan ammattiasiakasmyyjä Panu Ikävalko (vas.), K-kauppias Marko Vuorimaa, Puustellin Työkylän toiminnanjohtaja Kimmo Kaipia ja Puustellin Työkylän työntekijä Tomi Aaltonen.

Puustellin Työkylä on osatyökykyisten työpaikka. Pääasiakasryhmät ovat aistivammaiset, kehitysvammaiset, mielenterveyskuntoutujat ja pitkäaikaistyöttömät. Työkylällä pyritään antamaan työntekijälle mahdollisuus aidosti työllistyä ja olla osa yhteiskuntaa työn kautta.

- Meidän työntekijämme on täällä työkylällä ihmisiä, joilla on jostain syystä vaikeus löytää ihan normaaleja töitä, tiivistää Puustellin Työkylän toiminnanjohtaja Kimmo Kaipia.

Samassa lähiympäristössä toinen toistaan työllistäen

Vuorimaalla on ollut aiemmin näkörajoitteinen henkilö työkokeilussa. Kauppias muistelee, että oli avartavaa huomata, kuinka työntekijä nautti työnteosta ja työyhteisöön kuulumisesta.

- Tämä jätti jäljen, että haluan tehdä vastaavaa hyvää, jos tarjoutuu mahdollisuus auttaa ja työllistää. Se antaa paljon niin työnantajalle kuin koko työyhteisölle, kertoo Vuorimaa.

Kun Kaipia otti yhteyttä läheisestä Puustellin Työkylästä ja esitteli heidän toimintaansa, kauppias alkoi heti suunnitella sopivaa yhteistyötapaa.

- Vein mallikappaleen saunajakkarasta K-Rautaan ja Marko tilasi jakkaroita testiin kymmenen kappaletta. Ne myytiin kahdessa viikossa loppuun. Nyt vuodessa jakkaroita on tehty K-Rautaan myytäväksi noin 400–500 kappaletta, kertoo Kaipia.

Yhteistyön ansiosta Puustellin Työkylällä on nyt vakioasiakas, joka tilaa heiltä jakkaroita säännöllisesti. K-Raudassa ollaan puolestaan tyytyväisiä uuden myyntituotteen menekkiin. Asiakkaat arvostavat tuotteiden laadun lisäksi sitä, että voivat samalla tukea Puustellin Työkylän toimintaa. Jakkaroiden myyntimäärät ovat osoittaneet, että projektissa on onnistuttu.

- Me toimitaan Puustellin työkylän kanssa samassa lähiympäristössä ja tuetaan toinen toisiamme antamalla ja työllistämällä. He työllistävät meidän henkilökuntaamme ja me heidän henkilökuntaansa, kertoo kauppias.

Työkylä on saanut yhteistyön alkamisen jälkeen enenemässä määrin myös suoraan asiakkaille tehtäviä mittatilaustöitä.

Tomille aito työ luo merkityksellisyyden tunnetta

Puustellin Työkylän työntekijät ovat hyvin monen tasoisia. Työkylän pajalla saunajakkaroiden valmistus on jaettu moneen eri työvaiheeseen, jotta jokaiselle työntekijälle voidaan tarjota omantasosta työtä. Kaipian mielestä työelämässä pitäisi ottaa paremmin huomioon osastyökykyisten erityispiirteet esimerkiksi hyödyntämällä apuvälineitä tai selkeyttämällä työtä.

Puustellin Työkylässä kiinteistö- ja puutöitä tekevä Tomi Aaltonen on parikymmentä vuotta sitten sairastanut psykoosin. Työkylä tuntuu nyt omaan elämäntilanteeseen sopivalta työpaikalta. Työn lisäksi tarjolla on ohjaajien apu ja vertaistukea. Työn tekeminen merkitsee Asikaiselle paljon ja tuo merkityksellisyyden tunnetta elämään.

- Uskon etten olisi sairastunut, jos olisin aikoinani työllistynyt heti koulusta valmistumisen jälkeen.

Erityisen tyytyväinen Aaltonen on siitä, että oma kädenjälki päätyy K-Raudan yhteistyön kautta todella myyntiin.

- Ne menevät tuonne markkinoille, ihmisten käyttöön. Silloin voin kokea olevani tarpeellinen. Saan olla osa yhteiskuntaa ja voin jutella siitä ystävien kanssa.

Marko Vuorimaa aloitti kauppiasuransa K-Rauta Kirkkonummen kauppiaana vuonna 2006. Jyväskylän K-Rauta Tourutornin kauppiaana hän on toiminut vuodesta 2012.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös