Jouluna suomalaiset satsaavat yrtteihin ja poimivat ostoskoreihinsa kauppojen hyllyiltä löytyviä hedelmiä, jotka sopivat juhlakauteen ja juustolautasille. Näiden tieltä suomalaisten suosikkihedelmä banaani saa jouluna väistää.
EPS-muovin eli kansankielellä styroxin hyödyntämistä uusioraaka-aineiden valmistuksessa pidetään yleisesti haastavana. Esimerkiksi yritysten styrox-pakkaukset päätyvät tavallisesti poltettavaksi energiajätteenä. K-ruokakauppojen styrox-kalalaatikoiden kierrätyspilotti käynnistyi helmikuun lopussa. Neljä viikkoa kestävässä pilotissa on mukana yhdeksän pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa isoa K-ruokakauppaa.
’’Ennen polttoon päätyneet kalalaatikot kierrätetään nyt kiertotalouden hengessä uusiksi tuotteiksi. Pilottijakson aikana saamme kiertoon noin 10 000 kalalaatikkoa. Etsimme jatkuvasti uusia ratkaisuja kiertotalouden edistämiseksi ja toivomme, että tulevaisuudessa styrox-kalalaatikoita voidaan alkaa kerätä laajemminkin’’, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske kertoo.
Yksi pilotissa mukana olevista K-ruokakaupoista on vantaalainen K-Citymarket Jumbo.
’’Haluamme olla omalta osaltamme edistämässä kiertotaloutta ja lähdimme siksi innolla mukaan tähän kokeiluun. Muovin vähentämiseksi osa kauppaan saapuvista kaloista kulkee jo puukuitupohjaisissa laatikoissa, mutta styrox-laatikoita kertyy edelleen paljon. Siksi onkin erittäin hienoa, että niille on löydetty nyt jatkokäyttöä’’, kertoo K-Citymarket Jumbon kauppias Sami Hertell.
Idea kalalaatikoiden kierrätyksestä syntyi Keskon ja L&T:n muovityöryhmässä, jossa etsitään ratkaisuja muovisille sivuvirroille K-ryhmän toiminnassa. L&T vastaa hankkeessa kalalaatikoiden keräilystä.
”Styrox on toimiva ratkaisu kylmäketjun säilyttämisessä, mutta hankalasti kierrätettävä. On hienoa, että olemme yhdessä löytäneet ratkaisun tämän haastavan materiaalin kierrättämiseen. Parhaat kiertotalousratkaisut syntyvät juuri yhteistyössä kumppaneiden kanssa”, sanoo Lassila & Tikanojan asiakkuuspäällikkö Marko Turunen.
Keräilyn jälkeen kalalaatikoista puristetaan ilma ulos kuljettamisen ja käsittelyn helpottamiseksi BEWIn tehtaalla Tarvasjoella. Kompaktoitu materiaali kuljetetaan L&T:n muovinkierrätyslaitokselle Merikarvialle, jossa lopputuloksena saadaan kierrätysraaka-ainetta eristeteollisuuden tarpeisiin. Koko prosessi tapahtuu kotimaassa ja sen valmiina tuotoksena syntyy eristelevyjä.
K-ryhmä sitoutunut edistämään kiertotaloutta
Kiertotalous on K-ryhmälle strateginen valinta ja yksi vastuullisuustyön kulmakivistä. Kiertotalouteen siirtyminen edellyttää yhä tehokkaampaa materiaalien kiertokulkua ja yritysten tiivistä yhteistyötä uusien ratkaisujen luomiseksi.
K-ryhmä on mukana maaliskuun alussa alkaneella elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksen uudella kaudella. Sitoumuksessa K-ryhmän tavoitteena on parantaa merkittävästi kierrätysastettaan. Kaikille K-ryhmän ruoka- ja rautakaupoille Suomessa tarjotaan mahdollisuus osallistua valtakunnalliseen keskitettyyn kiertotaloussopimukseen, jonka piirissä on jo yli 800 kauppaa ja K-ryhmän toimipaikkaa. Tällä hetkellä noin 80 % K-ruokakauppojen jätteestä kierrätetään.