Kertakäyttömuoveja kieltävä SUP-direktiivi muuttaa eväsretkiä – muoviset kertakäyttöastiat jäämässä historiaan
Kertakäyttömuoveja kieltävä SUP-direktiivi muuttaa eväsretkiä – muoviset kertakäyttöastiat jäämässä historiaan
14.07.2021
Nyt on paras aika pakata eväät mukaan ja suunnata luonnon helmaan nauttimaan kesäsäästä. Kertakäyttöastioita ja -aterimia ostava voi yllättyä, kun kaupan hyllyltä ei löydykään muovisia vaihtoehtoja tai pakkauksissa tulee vastaan kilpikonnamerkki. Kyseessä ovat tänä kesänä voimaan astuvan SUP-direktiivin eli kertakäyttömuovidirektiivin vaikutukset.
Eväsretket kuuluvat kesään. Helteinen sää houkuttelee pakkaamaan korin täyteen herkkuja ja suuntaamaan kesäpäivän viettoon luontoon. Lähipuistossa järjestettävälle eväsretkelle tavallisten astioiden tai retkeilyyn sopivien kestoastioiden pakkaaminen on vastuullinen vaihtoehto. Kesällä moni suosii myös helppoja kertakäyttöisiä astioita ja aterimia.
’’K-ryhmän myyntidata osoittaa, että useimmiten kaupasta napataan mukaan kertakäyttöisiä lautasia ja kahvimukeja. Valikoimiin on tulossa muutoksia, kun tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämistä koskeva SUP-direktiivi astui voimaan’’, kertoo tuotepäällikkö Taina Pirhonen.
Mikä ihmeen SUP?
SUP-direktiivin (Single Use Plastics) tavoitteena on vähentää muoviroskaa ympäristössä, etenkin vesistöissä, edistää kiertotaloutta ja yhtenäistää tuotesääntelyä EU:n sisämarkkinoilla. Kertakäyttömuovidirektiivin vaatimukset sisältävät erilaisia toimenpiteitä, kuten markkinarajoituksia, merkintävaatimuksia ja kulutuksen vähentämistarpeita, jotka astuvat voimaan vaiheittain vuosina 2021-2030.
Ensimmäisenä voimaan astuivat markkinarajoitukset ja merkintävaatimukset 3. heinäkuuta. Direktiivin toimeenpano Suomessa on viivästynyt elokuun puoleen väliin, mutta merkintävaatimukset astuivat voimaan aikataulussa.
’’Markkinarajoitusten myötä muoviset kertakäyttöastiat ovat jäämässä historiaan: esimerkiksi muoviset aterimet, lautaset, pillit ja sekoitustikut kielletään. Myös kuluttajien tietoisuuden lisääminen on tärkeää ja muovia sisältäviin tuotteisiin ja pakkauksiin tulee uusia merkintöjä. Esimerkiksi muoviset ja muovipinnoitetut kartonkiset juomamukit saavat muovista muistuttavan kilpikonnamerkin’’ kertoo Pirhonen.
Muovisia kertakäyttöastioita ja -aterimia sekä muovia sisältäviä tuotteita ilman kilpikonnamerkintää saattaa kuitenkin näkyä kaupan hyllyillä vielä direktiivin voimaan astumisen jälkeen, sillä kaupat saavat myydä vanhat varastonsa loppuun.
Markkinarajoitusten osalta K-kauppojen valikoimissa on jo vaihdettu muoviset pillit paperisiin, muovivartiset vanupuikot paperisiksi ja kertakäyttöiset muoviset ruokailuvälineet uudelleenkäytettäviin puukuituisiin konepestäviin versioihin. Myös merkintävaatimusten alla oleviin tuotteisiin on alettu lisätä direktiivin mukaisia uusia merkintöjä.
Kiellettävät muovituotteet:
muoviset kertakäyttöaterimet, lautaset, pillit ja juomien sekoitustikut
muovivartiset vanupuikot
ilmapallojen varret
kaikki oxo-hajoavasta muovista ja tietyt vaahdotetusta polystyreenistä valmistetut tuotteet
Näihin tuotteisiin tulee kilpikonnamerkki:
kertakäyttöiset juomamukit, sekä muovista valmistetut että muovia sisältävät