Kaikki K-Marketit julistautuvat kiusaamisvapaiksi vyöhykkeiksi – kauppiaat yhdistävät voimansa kiusaamisen vastaisessa työssä

K-Market Tervapadan kauppiaan idea kiusaamisvapaasta vyöhykkeestä antoi esimerkin ketjun muille kaupoille - nyt kaikki lähes 800 K-Marketia ympäri Suomen ovat julistautuneet turvapaikoiksi kiusatuille. Kiusaamisvapaan vyöhykkeen kumppanina toimii Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn mukaan kiusaamista kokee jopa noin kolmannes alakoululaisista ja viidennes yläkoululaisista. Noin 6 % lapsista ja nuorista joutuu kiusatuksi viikoittain. Kiusaamisella on laajat vaikutukset ja jo pelko kiusatuksi tulemisesta vaikuttaa koulunkäyntiin.

Vanhan sanonnan mukaan lasten kasvattamiseen tarvitaan koko kylä - oman kylän kauppiaat päättivät toimia kiusaamista vastaan yhteisvoimin.

’’K-Marketit ovat aktiivinen osa paikallista yhteisöä, ja siitä myös kiusaamisvapaiden vyöhykkeiden julistamisessa on kyse. Haluamme tehdä kaikista kylistä ja kortteleista paremman paikan asua ja elää. Laaja lähikauppaverkostomme aina Hangosta Nuorgamiin asti tarjoaa meille hyvät mahdollisuudet tähän’’, kertoo K-Market-ketjun johtaja Jesper Åberg.

K-Marketit sijaitsevat usein lähellä kouluja ja paikallinen K-Market-kauppias on monesti lapselle tuttu aikuinen. Nyt koulujen läheisyydessä on 780 kiusaamisvapaata vyöhykettä ja turvapaikkaa, josta löytyy aina vastuullinen aikuinen, jonka puoleen voi kääntyä kiusaamistilanteessa.

Idea syntyi K-Market Tervapadan esimerkistä

Viime syksynä tervakoskelaisen K-Market Tervapadan kauppias Ville Kestilä havaitsi useamman lasten ja nuorten kiusaamistapauksen kaupan edustalla.

’’Kerran kauppaamme juoksi kiusattu lapsi, joka suorastaan tärisi pelosta ja pyysi apuamme. Kiusatun perässä kaupan etuovelle juoksi joukko isompia kavereita. Henkilökuntamme toimi mallikkaasti ja varmisti kiusatulle turvallisen poistumisen kaupasta takaoven kautta’’, Kestilä kertoo.

Tämän jälkeen Kestilä päätti kaupan henkilökunnan kanssa julistaa K-Market Tervapadan kiusaamisvapaaksi vyöhykkeeksi ja haastoi Facebookissa mukaan myös kauppiaskollegoitaan.

’’K-Marketin henkilökunta, kuten kuka tahansa aikuinen, voi pysäyttää akuutin kiusaamistilanteen sellaisen nähtyään. Apua ongelman ratkaisemiseen tarvitaan myös alan ammattilaisilta’’, Kestilä jatkaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto kumppanina

Kiusaamiseen puuttuminen ei ole vain koulun tai kodin asia, se on kaikkien aikuisten vastuulla. Aina puuttuminen ei ole aikuisellekaan helppoa. Siksi K-Marketien kumppanina on Mannerheimin Lastensuojeluliitto, jolla on pitkä kokemus kiusaamisen ehkäisemisestä ja siihen puuttumisesta sekä kiusattujen lasten ja nuorten tukemisesta.

”Jokainen aikuinen voi näyttää, että välittää - vähintään kysymällä, mitä tapahtuu, jos tilanne näyttää kiusaamiselta. Kiusaamistilanteiden selvittämisessä lapset tarvitsevat vanhempien ja usein myös viranomaisten apua”, kertoo MLL:n kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Jenni Helenius.

MLL on jakanut kaupoille tietoa ja konkreettisia työkaluja kiusaamistilanteiden käsittelemiseen. Lisäksi kaupoissa kerrotaan miten asiakkaat voivat tukea kiusaamisen vastaista työtä: Välittävän aikuisen muistilistan voi poimia mukaan K-Marketeista kauppareissun yhteydessä. MLL:n kiusaamisen vastaisesta työstä voi lukea myös MLL:n verkkosivuilta ja samalla voi halutessaan tehdä lahjoituksen kiusattujen lasten ja nuorten tukemiseksi. 

MLL:n Välittävän aikuisen muistilista

  1. Kun huomaat kiusaamiselta vaikuttavan tilanteen, älä ohita sitä.
  2. Kysy, mitä tapahtuu. 
  3. Pyydä tarvittaessa avuksi toinen aikuinen.
  4. Soittakaa tarvittaessa poliisi.
  5. Puhu kiusatuksi tulleen kanssa.
  6. Jos nuori kaipaa aikuista, jonka kanssa keskustella asiasta enemmän, vinkkaa MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin palveluihin

Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös