Tällainen oli poikkeusjoulu – pienet perhejuhlat ja etämuistaminen näkyivät ostoskoreissa

K-ryhmän jouluviikon myyntidatan perusteella poikkeusjoulu on muuttanut asiakkaiden jouluostoskoria enemmän kuin vuosiin. Jouluostosten perusteella ihmiset ovat näyttäneet noudattaneen suosituksia: jouluruokien osalta suosittiin aiempaa pienempiä pakkauskokoja, joten joulua näytetään vietetyn pienemmillä kokoonpanoilla.

”Myyntilukujemme perusteella näyttäisi siltä, että joulua on vietetty pienemmällä porukalla. Moni on valmistellut omannäköisensä joulun, ja ostoskoriin on päätynyt erilaisia tuotteita kuin normaalijouluna. K-ruokakauppojen laaja valikoima ja kauppakohtaiset painotukset tarjosivat kaikenlaisille kuluttajille oivalliset mahdollisuudet uusienkin tuotteiden kokeiluun”, arvioi K-ryhmän päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja Harri Hovi.
 

Viisi muutosta jouluostoskoreissa

  1. Suomi näyttää noudattaneen ruokailun suhteen koronasuosituksia. Joulutuotteita on ostettu pienemmissä pakkauskoissa kuin aiemmin, eli joulua vietettiin pienemmillä kokoonpanoilla. Kaupassa se näkyi esimerkiksi näin:
    • Kinkkumyynti ylsi ennätyslukemiin, eniten kasvoivat kuitenkin pienet, korkeintaan 3 kg:n kinkut, jotka kasvoivat 36 % edellisvuoteen nähden. Myös kinkkusiivuja ostettiin 16 % enemmän.
    • Joulun kalapöydän tarjonta monipuolistui yhä useammassa kohdissa ja laajaan kalatarjontaan satsattiin. Suosiotaan perinteisen lohen rinnalla kasvattivat mm. mädit, graavilohet, majoneesipohjaiset kalat ja äyriäiset.

”Näyttää myös siltä, ettei kokonaista lohta ei graavattu yhtä usein itse kuin aiemmin, vaan kaupan itsetehdyt kalaherkut kuten kalamestareiden graavit ja kylmäsavulohet kasvattivat suosiotaan 8 %”, Hovi kuvailee.

    • Jouluna tehtiin yhä useampia vastuullisia kalavalintoja. Vastuullisesti pyydetyt ja kasvatetut ASC- ja BSC-sertifioidut kalatuotteet kasvattivat myyntiään moninkertaisesti.
    • Joululaatikot pitävät pintansa edelleen, mutta pienemmät pakkauskoot kasvattavat suosiotaan. Pienemmät, 350-650 gramman pakkaukset kasvattivat myyntiään yli 13 %, kun yli 700 gramman pakkausten myynti kasvoi vain prosentin verran.
  1. Etäjoulu ja pikkujoulujen puuttuminen näkyi ruokakaupan puolella jo ennen joulua esimerkiksi lahjakorien kasvaneena suosiona.
    • Tyypillisimpiä lahjakorin tuotteita olivat esimerkiksi premium-glögit (kasvu 70 %) ja juustojen lahjapakkaukset (kasvu 110 %).
    • Juustolautanen näyttää löytyneen yhä useammasta joulupöydästä: paitsi juustojen myynti on kasvanut, on myös erilaisten juustojen kanssa käytettävien keksien myynti kasvanut yli 30 %.
    • Joulumakeisissa kauppansa tekivät perinteisten suosikkien rinnalla hienommat ja käsintehdyt konvehdit (kasvu 30 %).

”Suklaamyynti on perinteisesti hyvin brändivetoista, ja kotimaiset Fazer ja Panda ovat tässä vahvoilla. Viime vuosina mukaan on tullut myös muita toimijoita, joista esimerkiksi Lindt on tämänvuotisella 25 % kasvullaan vakiinnuttanut paikkansa kotimaisten rinnalla”, Hovi kertoo.

    • Arjesta pyrittiin tekemään juhlaa outona vuotena myös joulun valmistelussa ja odotuksessa. Erilaiset premium-suklaakalenterit kasvattivat myyntiään tänä vuonna, ja yhä harvempi ostaa enää perinteisiä parin-kolmen euron suklaakalentereita. Joulun ehdoton kalenterihitti oli Taffelin sipsikalenteri, joka myytiin hetkessä loppuun.
  1. Joulupöytä monipuolistui ja sushi tuli taloon joulunakin. Kun ei päästy matkailemaan, joulupöytään haettiin aiempaa enemmän vaihtelua esimerkiksi ravintolatason vaihtoehdoista:
    • sushi (tuore, kaupassa valmistettu) 106 %
    • äyriäiset (tuore ja pakaste) 26 %
    • lammas (tuore ja pakaste) 53 %
    • poronfile (tuore) 37 %
    • savustettu kalkkunafilee 25 %
  2. Pientuottajien arvostuksen kasvu
    Suomalaiset ovat arvostaneet kotimaisia tuotteita jo aiemminkin, mutta korona on kasvattanut entisestään suomalaisten halua valita ostoskoriinsa kotimaisia tuotteita. Trendi näkyi myös jouluna – paitsi kotimaisia, myös pientuottajien tuotteita ostettiin runsaasti.
    • Suomalaiset pienpanimo- ja erikoisoluet kasvattivat myyntiään noin 40 %.
    • Joulun leivontaan ja ruoanlaittoon ostettiin suomalaisia raaka-aineita. Erityisesti kiinnostivat paikallistuottajien kananmunat, joita myytiin 30 % edellisvuotta enemmän.
  3. Rankan etävuoden jälkeen hittilahjaksi nousi lihashuoltovasara, jota veikattiin joulun hittilahjaksi jo varsin aikaisin syksyllä. Sen suosio siivitti koko kuntoiluvälineiden ja -laitteiden tuoteryhmän yli 200 % kasvuun.

Lähde: K-ryhmän myyntidata 17.12.-24.12.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös