Suosikkijuoman muovikorkkien poisto tuo messevän muovisäästön

K-ryhmä poistaa muovikorkit Pirkka laktoosittomista maitojuomista. Pakkausuudistuksillaan K-ryhmässä on kokonaisuudessaan syntynyt reilussa vuodessa lähes 240 tonnin muovisäästöt. Määrä vastaa lähes 11,3 miljoonaa muovikassia.

Vuoden 2019 aikana K-ryhmä teki muovilinjauksensa mukaisia pakkauskehitysmuutoksia yhteensä 26:een omien brändiensä tuotteeseen. Tuorein pakkausuudistus koskee Pirkka laktoosittomien maitojuomien tölkkejä, josta K-ryhmä poistaa maaliskuun aikana muovikorkit. Toimenpiteellä muovia säästyy vuodessa 65 tonnia, mikä vastaa noin kolmea miljoonaa muovikassia.

”Tiedostava kuluttaminen on kasvava ilmiö. Muovin vähentäminen ja kierrättäminen puhuttavat asiakkaitamme ja näihin meiltä toivotaan arjen apuja. Korkin poisto yhdestä tuotteesta voi tuntua äkkiseltään pieneltä teolta, mutta kun kyseessä on suosittu volyymituote, niin vaikutukset ovat vuositasolla merkittävät. Työ muovin vähentämiseksi Pirkka-tuotteissa jatkuu”, toteaa K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

”Viime vuoden aikana muutimme omien brändiemme 10 juomatiivistepulloa pantilliseksi, 11 tuotteessa luovuimme mustasta muovista ja vaihdoimme kukkakimppujen muovikääreitä paperiin. 16 tuotteen pakkauksessa paransimme pakkausmateriaalin kierrätettävyyttä. Lisäksi lähes 30 ravintolatukku Kespron Menu-maustetta vaihdettiin muovisista kartonkipakkauksiin,” luettelee Jäske.

 

Esimerkkejä K-ryhmän muovinsäästötoimista:

  1. Pirkka laktoosittomien maitojuomien muovikorkkien poistaminen, muovisäästöä noin 65 tonnia vuodessa.
  2. Pirkka marjarasiat, pakkausuudistuksilla noin 50 tonnia muovisäästöä vuodessa.
  3. Pirkka miniluumutomaattirasia, pakkausuudistuksilla noin 45 tonnia muovisäästöä vuodessa.
  4. Pirkka juomatiivistepulloja pantillisiksi, noin 40 tonnia muovia takaisin kiertoon vuodessa.
  5. Pirkka nauta-sika -jauheliha, pakkausuudistuksella noin 25 tonnia muovisäästöä vuodessa.

Pirkka vähemmän muovia

Ostoskassirintamalla asiakkaille on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja. Muovi-, paperi- ja biohajoavat kassit on hinnoiteltu saman hintaisiksi kaikissa K-ruokakaupoissa. Biohajoavien kassien ja paperikassien myynti on kasvussa, ja myös kestokasseja ostetaan K-ruokakaupoista yhä enemmän. Kierrätysmuovista valmistettuja kasseja on tarjolla K-ruokakaupoissa laajalti ja muun muassa K-Supermarketeissa niillä korvataan kaikki perinteiset muovikassit.

K-ryhmä päivitti muovilinjauksensa lokakuussa 2018 ja asetti siinä itselleen entistä tiukempia tavoitteita muovin välttämiseksi, vähentämiseksi ja kierrättämiseksi. Eräs keskeinen tavoite on vähentää K-ryhmän omien merkkien pakkausten muovimäärää ja tehdä pakkauksista kierrätettäviä vuoteen 2025 mennessä.

Muovipakkaus suojaa ja säilöö

Muovin ja kierrättämisen lisäksi erityisesti ruokahävikki puhuttaa K-ryhmän asiakkaita. Kaikki kolme ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa.

”Kun kehitämme pakkauksiamme yhä vähämuovisemmiksi ja kierrätettävämmiksi, on tärkeä pitää mielessä pakkauksen keskeisimmät tehtävät. Muovipakkaus suojaa ja säilöö ja ruokahävikin torjumisessa muovin rooli on kiistaton. Ympäristön kannalta ruokahävikki on muoviakin suurempi kuormittaja. Siksi olennaista on miettiä tarkkaan, missä muovia todella tarvitaan sekä miten se saadaan palautettua kiertoon ja hyödynnettyä yhä uudestaan,” Jäske muistuttaa.

Kierrättäminen ja muovin uusiokäyttö ovat avainasemassa pakkauskehitystyössä.

”Jotta muovi saadaan takaisin kiertoon, kehitämme jatkuvasti omaa toimintaamme ja innovoimme kumppaniemme kanssa uusia kiertotalouskokeiluja. Haluamme tehdä muovin kierrättämisen myös asiakkaillemme mahdollisimman helpoksi. Selkeytämme parhaillaan Pirkka-tuotteidemme pakkausmerkintöjä ja lisäämme niihin sanalliset lajitteluohjeet. K-kauppojen yhteydessä oleviin Rinki-muovinkeräyspisteisiin on helppo tuoda omat tyhjät muovipakkaukset kaupassa asioinnin yhteydessä,” sanoo Jäske.

K-ruokakauppojen yhteydessä on yli 200 Rinki-muovinkierrätyspistettä, joihin kuluttajat voivat palauttaa tyhjiä muovipakkauksia. K-kauppojen muovinkierrätyspisteet ovat muovin keräysmäärien kärkijoukkoa Suomessa.

Lisätietoja:

Timo Jäske, vastuullisuusjohtaja, päivittäistavarakauppa, K-ryhmä
p. 050 529 2028, timo.jaske@kesko.fi

 

K-ruokakauppojen asiakastyytyväisyydestä vastaavat K-ruokakauppiaat, joiden kanssa Keskon päivittäistavarakauppa toimii ketjuliiketoimintamallilla. K-ruokakauppojen ketjuja ovat K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market ja Neste K. K-ruokakaupat ovat alansa vastuullisimpia maailmassa. Lisäksi vahvuuksia ovat ylivoimaiset tuoreosastot, ammattitaitoinen palvelu, laajimmat valikoimat, suomalaiset tuotteet ja Pirkka. K-ruokakaupat ovat sekä laadukkaita että edullisia. 

K – jotta kaupassa olisi kiva käydä. 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös