Ravintolailmiöt 2025: eri ruokakulttuurit maistuvat entistä autenttisemmin – raitistelu jatkuu, mutta shotit keksitty uudelleen

Ensi vuonna ravintolakäynniltä voidaan odottaa raaka-aineiden ja makujen autenttisuutta, uusia tuulia New Yorkin rehevästä street foodista sekä esimerkiksi omia selkeämpiä ravintolakonsepteja Thaimaan, Japanin ja Korean keittiöistä. Alkoholittomien juomien suosio ravintoloissa on edelleen nousussa, toisaalta mini martini -trendi on muuttanut klassiset cocktailit shoteiksi.

Kespro selvitti myyntidataan ja asiantuntijahaastatteluihin perustuvassa Ravintolailmiöt 2025 -tutkimuksessaan, mitkä ulkona syömisen ilmiöt näkyvät Suomessa seuraavaksi.

”Ravintolakäynniltä kuluttajat kaipaavat aitoutta ja rentoutta. Kynnys syödä ravintolassa on entistä matalammalla, mutta käynnistä halutaan ennen kaikkia elämys – hengähdystauko ja valopilkku arkeen”, kertoo tutkimuksesta vastannut Kespron Head of Food Development Harri Veckman.

Mauissa kaikki irti alkuperästä – pivotointia shoteissa

Maailman ravintolakulttuurit näkyvät selkeästi omina ravintolakonsepteinaan. Autenttiset ja aidot raaka-aineet sekä yksinkertaisuus korostuvat ruoassa. Kasvispainotteisten annosten odotetaan kuitenkin lisäävän suosiotaan.

Alkoholittomien juomapakettien tarjoaminen yleistyy ja myös viinipakettien miksaus lisääntyy, jolloin osa illallisen juomista valitaan alkoholittomina. Vuosi 2025 tuo tullessaan mini martinit, jotka ovat klassikkococktaileista muodostettuja 4 cl shottiversioita. Ne voidaan juoda muutamalla hörpyllä, jolloin eri drinkkivaihtoehtoja voi maistella useampia ilman huolta juoman lämpenemisestä käteen.

Uusia ravintola-avauksia nähdään todennäköisesti konsepteissa, jotka esittelevät aasialaisia keittiöitä omina tunnistettavina ravintoloinaan. Aidot Ranska ja Italia jatkavat edelleen suosittuina ravintolakonsepteina. New Yorkin vivahteikas street food -kulttuuri näkyy yhä monipuolisemmin Suomessa, erityisesti reilulla suolalihalla täytetty leipä Rauben tulee menuissa vastaan yhä useammin.

”Selkeät, tunnistettavat maut ravintolaruoassa ovat edelleen oleellinen tekijä. Muutaman vuoden ajan vaikuttaneesta annosnostalgiasta on myös siirrytty newstalgiaan, jossa perinteinen annos muokataan pienellä twistillä tähän päivään”, kertoo Veckman.

Arjen luksusta haetaan rentoudesta ja kiireettömyydestä

Rennon ilmapiirin eri ilmenemismuodot ravintolassa ovat osa luksusta – tässä suurimpaan rooliin nousee henkilökunta, joiden osaaminen ja pelisilmän pilke luovat ravintolan tunnelman. Ravintolakäynniltä voidaan odottaa kokonaisvaltaista immersiivistä showta, jossa myös ruoan tekeminen ja viimeistely asiakkaan silmien alla ovat yhä useammin kiinteä osa illalliskokemusta – oli se sitten ruoan liekitystä, suklaamoussen annostelua tai salaatin sekoittamista.

Ravintolassa käynti kytketään kuluttajien mielissä arjen luksuksen lisäksi myös hyvinvoinnin edistämiseen. Kiireettömyys ja rentous tarjoavat mahdollisuuden irtautua arjesta. Hetki ravintolaruoan parissa antaa tilaa hengähtää ja palautua.

”Ravintolavierailu voidaan nähdä jopa meditatiivisena kokemuksena, jolloin ravintolan hyvinvointiin vaikuttavat tekijät ovat enemmän sosiaalisuuteen liittyviä, ei niinkään ruokaan – tosin ruoan on oltava ravintolassa aina hyvää”, kertoo Veckman.

Koko Kespron Ravintolailmiöt 2025 raportti ladattavissa:
https://assets.ctfassets.net/yqsam7930hsq/hZcoZ8vJJIpkFL6JJG8eP/9d37f9661b7cc56d6059c7261b174dfc/Kespro_Ravintolailmio_t_2025_Raportti.pdf

Ravintolailmiöt 2025 perustuu asiantuntijahaastatteluihin, julkisiin tietolähteisiin, Kespron myyntidataan vuosilta 2022–2024 ja Kespron asiantuntijoiden havaintoihin markkinan kehityksestä. Asiantuntijanäkemyksiä ajankohtaisista ravintolailmiöistä selvitettiin haastattelemalla viittä alan asiantuntijaa syyskuun 2024 aikana. Kespro vastasi trenditietojen keräämisestä eri lähteistä sekä myyntidatan keräämisestä. Haastattelujen toteutuksesta ja raportin kokoamisesta vastasi tutkimustoimisto Frankly Partners Kespron toimeksiannosta.

Kespro on vuosien varrella julkaissut useita Ravintolailmiöt-selvityksiä, jotka tarkastelevat jatkuvassa muutoksessa elävää ravintola-alaa ja pyrkivät selvittämään tulevan vuoden ulkona syömisen ilmiöitä. Tutkimukset on julkaistu vuosina 2017, 2018, 2019, 2020 ja nyt 2024.

 

Takaisin ylös