Sauna on monelle yhtä tärkeä jouluperinne kuin juhlapöydän kinkku tai koristeltu kuusi. K-Raudoissa kiuaskivien myynti kasvaa joulukuussa noin kaksinkertaiseksi muihin kuukausiin verrattuna. Saunan perusteellinen puhdistus ja huolto vaikuttavat siis olevan osa monen suomalaisen joulusiivousta.
Ennen juhlapyhiä onkin hyvä aika miettiä, missä kunnossa oma sauna ja sähkökiuas ovat. Näin voi varmistaa, että saunassa riittää aattona löylyjä ja että kiuasta on varmasti turvallista käyttää.
”Saunojan hälytyskellojen tulisi soida, jos sähkösaunan lämmittämiseen menee selvästi enemmän aikaa kuin aikaisemmin. Tämä voi olla merkki siitä, että on aika vaihtaa kiuaskivet tai että saunan vastukset ovat vahingoittuneet tai menneet rikki”, sanoo K-Raudan saunoista vastaava tuoteryhmäjohtaja Juha Huusko.
Sähkövastus on kiukaan osa, joka luo saunaan lämmön kuumentamalla ympärillään olevat kivet. Vastukset voivat vahingoittua esimerkiksi silloin, jos kiuaskivet eivät peitä niitä kunnolla tai jos vastuksille heitetään suoraan kylmää vettä.
Vaihda kiuaskivet riittävän usein, mutta varo vastuksia
Huuskon kokemuksen mukaan harva muistaa vaihtaa kiuaskiviä riittävän usein, vaikka se kannattaisi.
”Vanhat, murenevat kivet tukkivat kiukaan ilmakierron, mikä taas hidastaa kiukaan lämpenemistä. Sähkökiukaassa sähkönkulutus kasvaa. Pahimmillaan vastukset saattavat vahingoittua”, Huusko toteaa.
Se, kuinka usein kiuaskivet tulisi vaihtaa, riippuu siitä, kuinka usein kiuasta käytetään. Jos saunaa lämmitetään esimerkiksi muutaman kerran viikossa, tulisi kivet vaihtaa noin kerran vuodessa. Selkeitä merkkejä siitä, että kivet on aika vaihtaa, ovat juuri saunan lämmitysajan piteneminen ja kivimurut kiukaan alla. Asian voi varmistaa kopauttamalla kiviä yhteen. Jos kivet lohkeilevat, on vaihdon aika.
”Kivien vaihto tulee tehdä varoen ettei kolhi vastuksia. Ohjeita kivien oikeaoppiseen latomiseen saa valmistajilta tai esimerkiksi rautakaupoista. Kiviä tulee olla sen verran, ettei löylyvesi tipu suoraan vastusten päälle. Kiviä vaihtaessa kannattaa samalla tarkistaa ettei kiukaassa ole painaumia ja että vastukset ovat kunnossa. Jos vastukset on aika vaihtaa tai tehdä muita korjaustöitä, tulee aina kääntyä ammattilaisen puoleen”, Huusko neuvoo ja antaa vielä muutaman lisävinkin saunojille:
”Varmista aina löylyjen jälkeen, että kiuas menee pois päältä. Älä koskaan säilytä saunassa mitään ylimääräistä kuten vaatteita tai pyyhkeitä, jotka voisivat syttyä palamaan. Tuuleta saunatila jokaisen löylyttelykerran jälkeen käynnistämällä huippuimuri tai avaamalla ikkuna ja ovi. Älä koskaan tuki saunan tuuletusventtiiliä esimerkiksi energiansäästösyistä. Ei edes siinä tapauksessa, jos et käytä saunaa aktiivisesti. Näin pidät hyvää huolta saunastasi ja käytät sitä turvallisesti.”
Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi