Sesonkiherkut, kuten uudet perunat ja muut kesän kasvikset ovat vallanneet jälleen kauppojen hyllyt ja ostoskorit. Kesä onkin kasvisten kulta-aikaa. K-ryhmän tuoreen kesäkyselyn* mukaan esimerkiksi uudet perunat on 83 prosentin mielestä parasta kesä- tai mökkiruokaa.
Tuoreiden kasvisten lisäksi ostoskoreista löytyy kasviksia myös eri muodossa, erilaisina säilykkeinä. Kestosuosikkeja ovat kesälläkin niin sanotut perustuotteet, kuten tomaattimurskat ja maustetut kurkkuviipaleet. Perinteetkin pitävät pintansa, sillä suosituimpien säilykkeiden joukosta löytyy purkkihernekeitto.
”Hernekeitto kuuluu mökille! Se on nopea valmistaa, säilyy hyvin ja sitä voi tuunata mielensä mukaan. Hernekeitosta myös löytyy erilaisia vaihtoehtoja, sillä perinteisen keiton lisäksi voi valita vaikkapa reilusti lihaisan tai kokonaan kasvisversion”, kertoo K-ryhmän säilykkeistä vastaava valikoimapäällikkö Marjo Jäske.
Säilykkeiden etuja ovatkin niiden pitkä säilyvyys sellaisenaan ilman kylmäsäilytystä sekä monesti edullisuus. Proteiinipitoisilla säilykkeillä, kuten linsseillä ja pavuilla voi helposti luoda aterian pohjan. Lisäksi säilykkeistä löytyy monien suosikkilisukkeita, kuten artisokkia, valkosipulinkynsiä ja kapriksia.
”Parin vuoden takainen trendituote Pirkka Parhaat rapea valkosipuli-chili seesamiöljyssä on tullut jäädäkseen ja on edelleen todella suosittu. Se onkin aivan täydellinen mökkimauste. Sillä saa nopeasti marinoitua tai maustettua erilaisia kasvis- ja grilliruokia tai pizzoja.”
Uutuuksina K-ruokakauppoihin on saapunut tälle kesälle muun muassa kurkkusalaatteja Pirkka Grillaa -sarjaan. Näitä kukkaroystävällisiä tuotteita löytyy kahdessa maussa: jalapeno ja valkosipuli-yrtti. Lisäksi Pirkka Parhaat -sarja täydentyi uusilla italialaisilla Leccino-, Bella di Ceringola- ja Noccellara-oliiveilla.
Kala ui kesäpöytään purkista ja ananas toimii grillissäkin
Kasvisten lisäksi kalasäilykkeet ovat suosittuja kesäisin. Tonnikala on K-ryhmän myyntidatan mukaan kestosuosikki vuoden ympäri. Erilaiset maustesillit ja -silakat kasvattavat puolestaan suosiotaan kesällä keskimäärin kolminkertaiseksi. Niitä ostetaan korostuneesti erityisesti rannikkoseuduilla eli Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.
”Perinteisten kalasäilykkeiden lisäksi myynti on kasvanut ilahduttavasti myös kotimaisissa kalasäilykkeissä, kuten villi- tai luonnonkalasäilykkeissä. On hienoa huomata, miten lähellä tuotetut vaihtoehdot kiinnostavat tuorekalan lisäksi myös säilykepuolella.”
Makeiden puolelta kesän suosikkeja ovat hillot ja marmeladit, erityisesti mansikkahillo. Hillon perinteinen pari letut olikin 46 prosentin K-ryhmän kyselyyn vastanneista mielestä parasta kesä- tai mökkiruokaa.
Säilykehedelmistä Jäske nostaa esiin ananaksen:
”Ananassäilykkeitä on hyvä olla mökkivarastossa. Ne virkistävät salaattia ja ovat hyvä välipala rahkan tai maustamattoman jugurtin kanssa. Myös grillattuna oikein loistava vaihtoehto!”
Lähteet:
*Kyselytutkimus K-Kylä-asiakasyhteisössä toukokuussa 2024. Vastaajamäärä 739, tulokset painotettu vastaamaan väestöä iän ja sukupuolen mukaan.
K-ryhmän myyntidata, touko–elokuu 2023.