Suomessa kodin yleisin sisäilman jäähdyttäjä on ilmalämpöpumppu, jonka suosio perustuu kohtuullisiin hankintahintoihin ja maltilliseen energiankulutukseen.
Jäähdytyksen kustannuksiin voi helposti itse vaikuttaa hankkimalla tilaan riittävän tehokkaan laitteen.
”Kun ilmalämpöpumpun teho on oikein määritelty, huoneessa pystytään pitämään haluttu lämpötila niin, ettei laite käy koko ajan. Valmiustilassa pumppu kuluttaa vain vähän sähköä”, sanoo tuotepäällikkö Karri Valkonen Onniselta.
Karkeasti arvioituna keskikokoisen omakotitalon avoimen oleskelutilan jäähdytys ilmalämpöpumpulla 12 tunnin ajan maksaa noin 0,5–1 euroa, jos sähkön hinta on 12 senttiä kilowattitunnilta. Lisäksi tulee sähkönsiirtohinta.
Siirrettävä jäähdytyslaite on halvempi ostaa, mutta hintavampi käyttää
Siirrettävä, poistoputkella varustettu jäähdytyslaite on erityisen hyvä ratkaisu esimerkiksi kerrostaloasuntoon, johon ei voida asentaa ilmalämpöpumppua. Myös tehokkuudeltaan se sopii paremmin pieneen tilaan.
Siirrettävän jäähdytyslaitteen hankintahinta on kiinteää ilmalämpöpumppua edullisempi, mutta sen käyttö saattaa muodostua hieman kalliimmaksi. Laitteen päällä pitäminen 12 tuntia maksaa noin 1–2 euroa sekä sähkönsiirtohinnan. Tällä jäähdyttää esimerkiksi makuuhuoneen tai pienemmän olohuoneen mukavan vilpoiseksi.
”Laitteen puhalluksen ilmamäärä on ilmalämpöpumppua pienempi, eikä jäähdytetty ilma leviä avarassa tilassa yhtä tehokkaasti”, Karri Valkonen sanoo.
Suurempi teho, isompi sähkölasku
Tehon optimointi valittuun tilaan on tärkeää, mutta samalla laitteen jäähdytysteho on myös suurin yksittäinen energiankulutukseen vaikuttava asia. Mitä suurempi jäähdytysteho, sitä enemmän laite tarvitsee energiaa kompressorin ja puhaltimen pyörittämiseen. Tässäkin jäähdyttävä ilmalämpöpumppu vie kirkkaasti voiton taloudellisuudellaan.
”Ilmalämpöpumpun etu on kuorman mukaan säätyvä kompressori, joka käy osan ajasta matalammalla kierrosnopeudella. Siirrettävän jäähdytyslaitteen kompressori pyörii aina täysillä tai on pois päältä”, Valkonen sanoo.
Tehon oikean mitoituksen lisäksi myös käyttötavalla, säännöllisellä huollolla sekä olosuhteiden optimoinnilla voidaan parantaa kaikkien jäähdytyslaitteiden energiatehokkuutta ja sähkönkulutusta.
K-Raudan ja Onnisen vinkit jäähdytyslaitteen energiatehokkuuden parantamiseksi:
Kytke turhat laitteet pois. Päälle jääneet lämpöpatterit ja lämpöä tuottavat sähkölaitteet nostavat kodin lämpötilaa. Kylpyhuoneen lattialämmityksen lämpötila kannattaa kesällä myös tarkistaa. Riittävä lämpötila kylpyhuoneen lattialle on noin 24 astetta.
Tuuleta harkiten. Kodin ahkera tuulettaminen hellepäivänä nostaa sisätilan lämpötilaa. Pidä ikkunat kiinni päivän kuumimpina tunteina ja ajoita tuulettaminen joko aikaiseen aamuun, myöhäiseen iltaan tai yöhön. Mitä viileämpää ilmaa jäähdytyslaite imee, sitä kylmempänä se tulee ulos.
Suojaa koti paahteelta. Suoraan ikkunoista sisään porottava aurinko tekee sisäilmasta tukalaa ja jäähdytyslaite joutuu toimimaan pidemmän aikaa täydellä teholla kuluttaen näin enemmän sähköä. Suojaa koti auringon paahteelta verhojen ja sälekaihtimien avulla.
Säädä tavoitelämpötila maltilliseksi. Vaikka helteeseen kaipaisi pikaista helpotusta, sisäilman tavoitelämpötilaa ei kannata asettaa liian alhaiseksi. Energiatehokas ja riittävä lämpötila on yleensä 24–25 celsiusastetta. Jäähdytystehon kannalta on tärkeää, että laite sijoitetaan avoimeen tilaan, jossa ilma pääsee liikkumaan vapaasti.
Puhdista säännöllisesti. Jäähdytyslaite kannattaa puhdistaa säännöllisesti, sillä kennon väliin kertyvä pöly ja roska pienentävät laitteen läpi kulkevaa ilmamäärää. Puhdistamattoman laitteen jäähdytyskyky laskee, mikä vaikuttaa myös sen energiatehokkuuteen.
Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi