Suomalaisten kiinnostus ruuanlaittoon monipuolistuu

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen on erittäin kiinnostunut ruuan valmistuksesta ja kokkailusta. Välimeren alueen ruuat kasvattavat suosiotaan ja perusraaka-aineiden käyttöä aiotaan selvästi lisätä. Arkisin suomalaisia askarruttaa, mikä olisi terveellistä ja valmistuisi nopeasti. Viikonlopun pohdinta liittyy nautiskeluun ja ruuan maukkauteen. Tulosten perusteella kaikki suomalaiset hemmottelevat itseään ruualla.

Ruokakeskon TNS Gallupilla teettämä tutkimus selvitti suomalaisten käsityksiä ruuan ostamisesta, laittamisesta ja ruokailusta. Tutkimus toteutettiin elokuussa 2006 ja siinä haastateltiin yli tuhatta suomalaista.

Tulosten perusteella joka viides (21%) suomalainen on erittäin kiinnostunut ruuan valmistuksesta ja kokkailusta. Lisäksi 56% sanoo olevansa melko kiinnostuneita asiasta. Kiinnostus kasvanee jatkossa, sillä erityisesti nuoret aikuiset (25–34 -vuotiaat) ja naiset ovat ruuanlaitosta muita kiinnostuneempia.

Tutkimuksessa kysyttiin myös kiinnostusta eri maiden ruokaa kohtaan. Kysytyistä alueista kiinnosti eniten Välimeren alueen ruoka (Italia-Kreikka-Espanja), mutta myös suomalainen ja pohjoismaalainen ruoka houkuttelivat. Erityisesti miehet ovat kiinnostuneita kotimaisen keittiön antimista. Tex-Mex -ruoat kiinnostavat aiempaa enemmän erityisesti 18–24-vuotiaita.

Viikonloppuisin syödään hyvin

Arjen ja viikonlopun ero korostuu ruokaostoksissa. Tutkimuksen mukaan arkena pohditaan eniten ruuan terveellisyyttä ja vasta sen jälkeen sitä, mikä olisi erikoisen hyvää. Perusraaka-aineiden käyttöä aikoo lisätä peräti 38% suomalaisista. Viikonloppuna kiinnitetään selvästi enemmän huomiota ruuan maukkauteen ja vaihtelevuuteen sekä ylipäätään siihen, mitä syötäisiin.

Eroa viikonlopun ja arkipäivien välillä näkyy myös ajankäytössä. Arkena kolme neljästä (74%) aikuisesta pyrkii selviytymään ruokaostoksista alle puolessa tunnissa, kun taas viikonloppuisin puolet (49%) vastaajista käyttää ruokaostoksiin yli puoli tuntia. Sama ero näkyy ruuanvalmistukseen ja syömiseen käytetyssä ajassa. Arkisin yli puolet (53%) käyttää enintään puoli tuntia kerrallaan ruoan valmistamiseen. Viikonloppuna vastaajista joka kuudes (16%) käytti aterian valmistamiseen yli tunnin.

”Ruokakesko saa tutkimusten kautta tarkkaa tietoa siitä, mitä suomalaiset ajattelevat ruuanlaitosta arjen kiireessä ja viikonloppuisin. Tämän pohjalta pystymme kehittämään valikoimiamme ja palveluamme siten, että ihmiset voivat valmistaa itselleen omien aikataulujensa puitteissa monipuolista ja terveellistä ruokaa”, markkinointijohtaja Juha Andelin Ruokakeskosta sanoo.

Kaikki hemmottelevat itseään ruualla

Tutkimuksen mukaan kaikki suomalaiset hemmottelevat itseään ruualla ja joka viides (20%) hemmottelee itseään ruualla useita kertoja viikossa. Erityisen aktiivisia tässä asiassa ovat 18-24 –vuotiaat. Palkitseminen vähenee iän myötä, joskaan ei radikaalisti. Miesten ja naisten välille ei syntynyt juurikaan eroja.

Ylivoimaisesti suosituimpia hemmotteluostoksia ovat kokoliha ja erilaiset pihvit. Niiden lisäksi suomalaiset hemmottelevat itseään juustoilla, pizzoilla, tuoreella kalalla sekä erikoisherkuilla. Makeita hemmottelunautintoja tarjoavat suklaat, makeiset ja jäätelöt. Hemmotteluun liittyy usein se, että tuote on jonkin verran normaalia kalliimpi tai maukkaampi.

Lisätietoja:
Juha Andelin, markkinointijohtaja, Ruokakesko Oy, puh. 0500 504 302
Ulla-Riikka Tapionlinna, tutkimuspäällikkö, TNS Gallup Oy, puh. 040 727 0488

Näin tutkimus toteutettiin:
- Tutkimus toteutettiin viikoilla 31-32/2006
- Tutkimukseen vastasi 1017 18 – 65-vuotiasta suomalaista
- Vastaajista puolet olivat naisia ja puolet miehiä
- Tutkimus toteutettiin nyt toisen kerran

Poimintoja tutkimuksesta
- 22% aikoo käyttää enemmän aikaa ruuanlaittoon, 18-24 –vuotiaista peräti 40%
- Naiset käyttävät varsinkin viikonloppuisin enemmän aikaa ruokaostoksiin ja ruuanlaittoon kuin miehet
- Nuoret (18-24 –vuotiaat) hemmottelevat itseään useammin makealla kuin muut ikäryhmät
- Suomalaisten mielikuvitus ei tunne rajoja, kun on kyse itsensä palkitsemisesta ruualla. Pitkällä listalla tuotteita marsipaanista merianturaan
- Myös uusia itseä miellyttäviä makuja on laidasta laitaan. Joku on tutustunut aurinkokuivattuihin tomaatteihin ja joku toinen suklaan ja chilin yhdistelmiin

Takaisin ylös