Sijoittajapodcastit ja -blogit

Tällä palstalla pureudutaan sijoittajia kiinnostaviin Kesko-aiheisiin blogikirjoituksissa ja podcasteissa.

Sijoittajablogi: Onnelan logistiikkakeskus on Keskon historian suurin rakennushanke ja tärkeä investointi tulevaisuuden kasvuun

27.09.2024

Kesko rakennuttaa parhaillaan Hyvinkäälle suurta ja modernia uutta logistiikkakeskusta. Valmistuttuaan Onnelaksi nimetty keskus tulee palvelemaan sekä Onnisen teknistä kauppaa että K-Auton varaosaliiketoimintaa. Kesko investoi Onnelaan noin 300 miljoonaa euroa. Koska keskuksen suunnittelussa ja rakentamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristöseikkoihin, investointia voidaan kattaa Keskon hankkimalla vihreällä rahoituksella.

Keskon uusi logistiikkakeskus otetaan käyttöön syksyllä 2025. Koko 85 000 neliön rakennusprojekti valmistuu vaiheittain vuoteen 2030 mennessä. (Kuvat Haahtela)

Hyvinkään uusi logistiikkakeskus Onnela on Keskon toimialoja yhdistävä investointi, jolla varaudutaan tulevaisuuden kasvuun. Se palvelee Keskon teknisestä kaupasta vastaavaa Onnista, jonka liiketoiminnan odotetaan tulevaisuudessa jatkavan vahvaa kasvua. Uuden keskuksen korkea automaatioaste ja keskitetty varastointi mahdollistavat tilausten pakkaamisen, merkinnät ja nopeutetut toimitukset entistä paremmin ja tukevat näin Onnisen asiakkaiden ja työmaiden tehokasta toimintaa. Lisäksi keskukseen keskitetään K-Auton kasvavaa varaosaliiketoimintaa, jonka logistiikan tehokkuutta ja tuotteiden toimitusvarmuutta uusi keskus tukee. Kaikkiaan Onnelasta tulee 400–500 Keskon logistiikan ammattilaisen työpaikka.

Onnela on Keskon historian suurin rakennushanke ja samalla suurin käynnissä oleva rakennusprojekti koko Suomessa kuutioissa mitattuna. Lopullinen keskus tulee olemaan kooltaan noin 85 000 neliömetriä, mikä vastaa 12 jalkapallokenttää. Keskus otetaan käyttöön vuoden 2025 lopussa ja koko rakennushanke valmistuu vaiheittain vuoteen 2030 mennessä.


Huolellinen ympäristöseikkojen huomiointi mahdollistaa vihreän rahoituksen hyödyntämisen

Kesko ilmoitti tällä viikolla laskevansa liikkeeseen 300 miljoonan euron suuruisen vihreän joukkovelkakirjalainan, josta kertyvät nettotuotot käytetään vihreiden hankkeiden tai omaisuuserien rahoittamiseen tai uudelleenrahoittamiseen Keskon toukokuussa laatiman vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisesti.

Onnelan suunnittelussa ja rakentamisessa ympäristö- ja luontoarvot on huomioitu jo alusta lähtien sekä suunnittelussa että rakentamisessa. Keskon tavoitteena on saada rakennukselle Very Good -tason BREEAM-ympäristöluokitus.  

Erityistä huomiota on kiinnitetty energiankulutuksen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen, mikä vähentää kustannuksia ja päästöjä kiinteistön pitkän elinkaaren aikana. Paikan päällä tehdyissä betonivaluissa on käytetty vähähiilistä betonia, ja rakennuksen seinien ja kattojen eristykseen ja tiiviyteen on panostettu erityisen paljon. Lisäksi kiinteistön lämmitystä, jäähdytystä ja valaistusta ohjaavassa talotekniikassa hyödynnetään mahdollisimman paljon energiaa säästävää automatiikkaa.

Energiantuotannossa käytetään markkinoiden edistyneimpiä ratkaisuja. Logistiikkakeskuksen päälämmitysmuoto on maalämpö: tontille porataan noin sata maalämpökaivoa, jotka kattavat lähes koko lämmöntarpeen. Kaukolämpöä tarvitaan ainoastaan kylminä pakkaspäivinä ja lämpimän käyttöveden valmistuksen tueksi. Lämpöpumppujärjestelmän kokonaisteho on 1,2 MW.

Kaikki Onnelassa käytettävä sähkö on uusiutuvaa, ja tontilla oma aurinkovoimala, jonka vuosituotantoarvio on 630 MWh, mikä vastaa noin 35 omakotitalon vuosikulutusta. Asennettavat aurinkopaneelit ja muut tarvikkeet – kuten myös maalämpöjärjestelmän laitteet – toimitetaan Onnisen omista valikoimista, onhan Onnisella tarjota Suomen laajin valikoima aurinkosähköjärjestelmiä.

Onnelan aurinkovoimala otettiin käyttöön kesällä 2024, ja aurinkoisina päivinä se tuotti jo kaiken työmaalla työpäivän aikana tarvittavan sähkön.

Materiaalien kierrätys ja hukan vähentäminen ovat rakentamisessa keskeisellä sijalla. Hankkeeseen on myös nimetty ekologi, joka on inventoinut tontin luontoarvot ja tutkii vaihtoehtoja niiden kompensoimiseksi myöhemmin päätettävässä kohteessa.

Lisätietoja Onnelan logistiikkakeskuksen vastuullisuudesta ja ympäristöseikoista täältä.

Takaisin ylös