Sijoittajapodcastit ja -blogit

Tällä palstalla pureudutaan sijoittajia kiinnostaviin Kesko-aiheisiin blogikirjoituksissa ja podcasteissa.

Pääjohtaja Rauhala: Toisen neljänneksen tulos odotuksien mukainen - katso haastattelu!

PÄ'ÄJOHTAJA JORMA RAUHALA | 24.07.2024


"Vuoden 2024 toinen vuosineljännes oli ennakoidun mukainen, tulos oli jälleen hyvä suoritus haastavassa markkinassa. Liikevaihtomme oli 3 093,4 miljoonaa euroa ja se laski 0,4 % vuoden takaisesta, vertailukelpoisesti liikevaihto laski 4,1 %. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 178,3 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan rahavirta oli vahva 309,0 miljoona euroa ja kulutehokkuus pysyi hyvällä tasolla", toteaa Keskon pääjohtaja Jorma Rauhala.

KESKON AVAINLUVUT HUHTI-KESÄKUUSSA 2024:

  • Konsernin liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 3 093,4 milj. euroa (3 104,7 milj. euroa); raportoitu liikevaihto laski 0,4 %, vertailukelpoisesti liikevaihto laski 4,1 %

  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 178,3 milj. euroa (207,6 milj. euroa)

  • Liikevoitto oli 159,2 milj. euroa (206,3 milj. euroa)

  • Liiketoiminnan rahavirta oli 309,0 milj. euroa (285,2 milj. euroa)

  • Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 0,30 euroa (0,38 euroa), raportoitu osakekohtainen tulos 0,26 euroa (0,38 euroa)


"Päivittäistavarakaupassa liikevaihto oli 1 596,5 miljoonaa euroa ja se laski 1,7 %, vertailukelpoinen liikevoitto oli 114,5 miljoonaa euroa. K-ryhmän päivittäistavaramyynti laski 1,1 %. Ruoan verkkokaupan myynti kasvoi 13,5 % etenkin pikatoimitusten kasvun ansioista. Foodservice-liiketoiminnan liikevaihto laski 1,3 % ylittäen kuitenkin markkinakasvun. Päivittäistavaroiden hintainflaatio on hidastunut selvästi ja oli 0,1 %. Asiakasvirrat ovat kasvaneet edelleen kampanjoinnin ansiosta, asiakkaille hinnan merkitys on tärkeä. Kesäkuussa enintään 8 % alkoholia sisältävät juomat saatiin lakimuutoksen ansiosta ruokakauppoihin. Uudet alkoholituotteet on tuotu ruokakauppoihin vastuullisesti ja viini ostetaan tyypillisesti osana ruokaostoksia.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kannattavuus heikentyi ennakoidusti johtuen rakentamisen heikosta suhdanteesta Pohjoismaissa. Puolassa ja Baltiassa suhdanne on kääntynyt parempaan ja Onnisen myynti on kääntynyt siellä kasvuun. Liikevaihto oli 1 203,7 miljoonaa euroa ja se kasvoi Davidsen-yrityskaupan ansiosta. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 56,1 miljoonaa euroa. Erityisesti aurinkoenergiatuotteiden myynti ja tulos alittivat vertailukauden tason ja tämä vaikutti Onnisen tuloskehitykseen. Sekä rautakaupassa että teknisessä kaupassa varasto on tervehtynyt. Markkinassa on nähtävissä piristymisen merkkejä kaikissa toimintamaissa, vaikka suhdanne on edelleen heikko.

Autokaupassa liikevaihto ja tulos laskivat toisella neljänneksellä ennakoidusti. Uusien autojen kysyntä markkinassa oli vaisua, mutta käytettyjen autojen markkina kasvoi hieman. Liikevaihto oli 298,7 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 14,9 miljoonaa euroa. Uusien autojen myynti laski, mutta uusien mallien asiakaskysyntä on hyvällä tasolla. Käytetyissä autoissa myynti kasvoi merkittävästi markkinaa vahvemmin. Myös palveluiden myynnin kasvu jatkui vahvana. Ilmoitimme toukokuussa ostavamme Autotalo Lohjan vahvistaaksemme myymäläverkostoamme Uudellamaalla strategiamme mukaisesti.

Kesko julkisti kesäkuussa päivitetyn strategian. Keskon strategian peruspilarit pysyvät ennallaan. Päivitetyssä strategiassa kilpailuetuja ja tavoitteita on kirkastettu toimialoittain. Keskon kasvustrategian ytimessä 3  on edelleen kannattava kasvu kolmella valitulla toimialalla: päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Kaikissa liiketoiminnoissa tavoitellaan myynnin kasvua, parempaa asiakaskokemusta ja kannattavuutta sekä tehokkuutta muun muassa digitaalisia palveluita ja tekoälyä hyödyntämällä. Yhtiön taloudelliset tavoitteet pysyvät ennallaan.

Keskon liikevaihdon ja liikevoiton arvioidaan pysyvän hyvällä tasolla vuonna 2024 toimintaympäristön haasteista huolimatta. Täsmennämme tulosohjeistuksemme ja arvioimme nyt vuonna 2024 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 620 – 680 miljoonaa euroa."


KATSO TULOSPÄIVÄN VIDEOHAASTATTELU: 

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:12 Toisen neljänneksen tulos
00:43 Täsmennetty ohjeistus
01:44 Käänteen merkit rakennussyklissä
05:02 Mitä pitäisi tapahtua, jotta koko vuoden tulos ei yltäisi 620 milj. euroon?
05:45 Yleisen arvonlisäveron korotuksen vaikutus kauppaan
06:47 Alkoholiuudistuksen ensimmäiset kokemukset
08:30 Miten markkinaosuutta ja hintakilpailukykyä vahvistetaan?
10:20 Prisman ja K-Citymarketien myynnin kasvuerot
12:10 Kauppakohtaiset liikeideat ja niiden monistaminen
14:53 Kespron markkina-aseman vahvistuminen ja kasvuajurit
16:44 Vihannespörssin konkurssin vaikutus markkinaan
17:30 Keskon panostukset Onniseen ja kansainvälinen kasvu
20:20 K-Lataus ja autokaupan kehitys

Takaisin ylös