Tällä palstalla pureudutaan sijoittajia kiinnostaviin Kesko-aiheisiin blogikirjoituksissa ja podcasteissa.
Niille, jotka eivät ole rakentamisen ja talotekniikka-alan ammattilaisia, Onninen ja sen Onninen Express -myymälät eivät välttämättä ole samalla tavalla tuttuja kuin kotoisat K-ruokakaupat ja K-Raudat. Sijoittajan kuitenkin kannattaa tutustua Onniseen, sillä sen harjoittamalla teknisellä tukkukaupalla on nyt ja jatkossa tärkeä rooli Keskon menestyksessä.
Kesko osti teknistä tukkukauppaa harjoittavan Onnisen vuonna 2016. Perinteikäs, vuonna 1913 Turussa perustettu yritys toimii nykyään Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa yhteensä noin 130:n Onninen Express -myymälän ja Onnisen myyntipisteen sekä sähköisten palveluiden kautta. Suomessa Onninen on selkeä markkinajohtaja alallaan.
Toisin kuin esimerkiksi K-Rauta, Onninen ei myy tuotteita lainkaan kuluttajille, vaan sen asiakaskunta koostuu talotekniikkaurakoitsijoista, teollisuudesta, infran rakentajista ja jälleenmyyjistä. Onnisen myymälöitä eivät pyöritä itsenäiset kauppiasyrittäjät, vaan kyse on puhtaasti Keskon omasta liiketoiminnasta.
Onnisen yritysoston taustalla oli Keskon tunnistama megatrendi, jossa rakentaminen ja remontointi muuttuvat aiempaa teknisimmiksi ja ne päädytään ulkoistamaan yhä useammin alan ammattilaisille. Ulkoistettujen palveluiden käyttöä lisäävät muun muassa kaupungistuminen, elintason nousu ja väestön ikääntyminen. Tämän vuoksi Keskossa haluttiin panostaa vahvemmin yritysasiakkaille suuntautuvaan kauppaan, ja siihen Onninen on tarjonnut hyvät edellytykset.
Liike osoittautui onnistuneeksi: kun ennen Onnisen ostoa vuonna 2016 yritysmyynnin osuus rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimialan myynnistä oli reilut 40 %, tänä päivänä osuus on jo yli 80 %.
Onninen tarjoaa tuotteet ja ratkaisut yritysasiakkaille, kuten
LVI-, sähkö-, kylmä- ja energia-alan ammattilaisille.
K-ryhmä on nykyään johtava teknisen tukkukaupan ja rautakaupan toimija Pohjois-Euroopassa 6,5 miljardin euron vähittäis- ja yritysasiakasmyynnillä, ja Onninen on tärkeä ja arvokas osa tätä kokonaisuutta.
Onnisen kehitys osana Keskoa on ollut vakaata ja vahvaa. Esimerkiksi tänä vuonna Onninen on voittanut markkinaosuutta kaikissa toimintamaissaan. Sekä Onnisen liikevaihto että vertailukelpoinen liikevoitto kasvoivat tammi-syyskuussa 2022 kaikissa seitsemässä toimintamaassa.
Viime vuosina koronapandemia, inflaatio ja Ukrainan sota ovat antaneet alalle valtavan sysäyksen energiatehokkuuteen ja -omavaraisuuteen sekä huoltovarmuuden varmistamiseen liittyvissä asioissa. Onninen toimittaa esimerkiksi päästöttömän energian mahdollistavia aurinkopaneeleita, kiinteistöjen energiatehokkuuttta lisääviä lämpöpumppuja, infraratkaisuja sekä tuotteita sähköautojen lataukseen. Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä Onnisen volyymikasvu oli erityisen vahvaa lämmitys- ja energiatuoteryhmissä.
Maailmantilanne on tuonut myös haasteita, kun kansainväliset logistiikkaongelmat ovat vaikuttaneet tuotteiden saatavuuteen ja toimitusvarmuuteen. Onnisen vahvuutena ostoissa ovat olleet sen hyvä hankintaosaaminen ja pitkäaikaiset suhteet tavarantoimittajiin. Lisäksi asiakkaat ovat arvostaneet Onnisen paikallista varastointi- ja palvelukykyä epävarmoina aikoina. Onninen tarjoaa Suomessa myös alan suurimman ja parhaan teknisen tukkukaupan verkkokaupan.
”Se, että Onnisen yritysoston myötä Keskosta on tullut merkittävä teknisen tukkukaupan toimija, on merkittävä asia myös Keskon tulevaisuuden kannalta”, totesi pääjohtaja Mikko Helander Keskon kolmannen neljänneksen yhteydessä lokakuussa 2022. Kesko arvioi, että panostukset korjausrakentamiseen, vihreään siirtymään ja energian säästäminen tulevat tukemaan teknisen tukkukaupan myyntiä myös vuonna 2023.
Usko Onniseen näkyy myös konsernin investointipäätöksissä: Kesko kertoi alkusyksystä, että se tulee investoimaan yli 300 miljoonaa euroa rakentaakseen vuosina 2025–2030 noin 82 000 neliömetrin kokoisen logistiikkakeskuksen Onnisen ja K-Auton käyttöön Hyvinkäälle.