Rakentamisen ja talotekniikan kauppa

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimiala tarjoaa asiakkailleen kattavat rautakauppatuotteiden sekä sähkö- ja LVI-tuotteiden valikoimat sekä laajan kauppaverkoston, verkkokaupat ja digitaaliset palvelut.

Alan asiakkaitamme palvelevat Onninen, K-rauta, Rautia, Byggmakker, Senukai, OMA ja Rautakesko Yrityspalvelu. Kesko on Euroopan viidenneksi suurin toimija rautakaupan markkinoilla.

Toimialaan kuuluvassa huonekalukaupassa asiakkaitamme palvelevat Asko ja Sotka, vapaa-ajankaupassa Intersport, Budget Sport, The Athlete's Foot ja Kookenkä sekä maatalous- ja konekaupassa K-maatalous ja Konekesko.

Toimimme Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä yli 15 000 työntekijän voimin. Toimialan pro forma –liikevaihto vuonna 2015 oli 4,7 miljardia euroa.

Tammikuussa 2016 Kesko julkisti ostavansa LVI- ja sähkötuotteiden kauppaan erikoistuneen Onnisen ja vahvistavansa näin asemaansa rakentamisen ja talotekniikan kaupassa Euroopassa. Yrityskauppa toteutui 1.6.2016.

Syksyllä 2015 avattiin ensimmäiset K-rauta Express -myymälät Helsingissä ja Espoossa. Uusi myymäläkonsepti tuo rautakauppapalvelut kaupunkien keskustoihin ja kauppakeskuksiin. Työkalujen lisäksi kodin sisustamisen tuotteisiin, kuten maaleihin ja pintamateriaaleihin, painottuva valikoima palvelee erityisesti kaupunkilaisten kotiremonttitarpeita. K-rauta Expressiin voi helposti tilata tuotteita myös koko K-raudan laajasta tilaustuotevalikoimasta.

Rautakesko Yrityspalvelu uudisti verkkopalveluitaan ja avasi erityisesti yritysasiakkaita palvelevan Dekostudion Helsingin Bulevardille marraskuussa 2015.

Omat merkit Cello, PROF, FXA ja Fiorin tarjoavat rauta- ja sisustuskaupan asiakkaille luotettavia ja edullisia tuotteita. Kotiin ja puutarhaan tuotteita tarjoava Cello uudisti brändi-ilmeensä syksyllä 2015. Uusi Cello on aikaisempaa eloisampi, tunteikkaampi ja inspiroivampi.

Maatalous- ja konekauppa käsittää K-maatalouden ja Konekeskon toiminnot. Vuonna 2015 yhdistimme maatalous- ja konekaupan toiminnot yhteen yksikköön asiakaskokemuksen parantamiseksi Suomessa ja synergian hyödyntämiseksi asiakastyössä. Konekeskolla on toimintaa Suomen lisäksi myös Baltian maissa.

Vapaa-ajan kaupan ketjut ovat Intersport, Budget Sport, The Athlete's Foot ja Kookenkä. Intersport Finland Oy on Intersport- ja Budget Sport -ketjuillaan Suomessa urheilukaupan markkinajohtaja. Kansainvälinen The Athlete's Foot aloitti Suomessa kahdella myymälällä elokuussa 2016.

Kattavan kauppapaikkaverkoston lisäksi asiakkaille on tarjolla monikanavaisia sähköisiä palveluita ja useita verkkokauppoja. Vapaa-ajan kaupassa asiakkaita palvelevat Intersport.fi, Budgetsport.fi ja Kookenka.fi. Kaikissa Suomen K-raudoissa ja Rautioissa sekä Ruotsin, Viron ja Latvian K-raudoissa toimii Tilaa verkosta, nouda kaupasta -verkkokauppa. Asiointia helpottavat sähköiset palvelut kuten erilaiset kodin remontoinnin suunnitteluohjelmat, menekkilaskurit ja mobiiliapplikaatiot.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan kilpailuedut:

  • Asiakastarpeisiin perustuvat ketjukonseptit ja palvelukokonaisuudet
  • Eri asiakasryhmien palveleminen samasta myymäläverkostosta
  • Kattava myymäläverkosto ja laajat sähköiset palvelut
  • Verkon ja perinteisen kauppaverkoston tehokas yhdistäminen
  • Tilaa verkosta, nouda kaupasta -toimintamalli
  • Ammattitaitoinen asiakaspalvelu myymälässä ja sähköisissä kanavissa
  • Tunnetut ja luotetut kauppaketjut sekä tuotebrändit
  • Tehokas hankinta ja logistiikka
  • Kansainvälisesti yhtenäiset toimintamallit

 

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan ketjut

K-rauta

Kansainvälinen K-rauta tarjoaa rakentamisen, remontoinnin, pihan ja puutarhan sekä sisustamisen ja kodin kalustamisen tuotteet ja palvelut kuluttaja-, projekti- ja yritysasiakkaille. K-rautoja on Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa ja Venäjällä. Suomessa kaikissa K-raudoissa toimii kauppiasyrittäjä.

www.k-rauta.fi

Rautia

Rautia palvelee erityisesti rakentajia, remontoijia ja rakennusalan ammattilaisia Suomen laajimmalla rautakauppaverkostolla. Kaikissa Rautia-kaupoissa toimii kauppiasyrittäjä.

www.rautia.fi

Onninen

Onninen on talotekniikkaurakoitsijoiden, teollisuuden, infrarakentamisen ja jälleenmyyntiasiakkaiden tarvitsemien tuotteiden ja palvelujen johtavia toimittajia Itämeren alueella ja Skandinaviassa.

www.onninen.com

Byggmakker

Byggmakker on Norjan keskeinen rautakauppatoimija, joka tarjoaa koko maan kattavan kauppaverkoston ja erittäin vahvan yritysasiakasosaamisen. Lähes kaikki Byggmakker-kaupat toimivat kauppiasmallilla.

www.byggmakker.no

Senukai

Senukain kaupat tarjoavat Liettuassa asiakkailleen laajat non-food-tuotteiden valikoimat painottuen erityisesti rakentamiseen ja asumiseen liittyviin tuotteisiin.

www.senukai.lt

OMA

OMA on Valko-Venäjän suurin rautakauppaketju.

www.oma.by

Rautakesko Yrityspalvelu

Rautakesko Yrityspalvelun asiakkaita ovat valtakunnalliset ja suuret alueelliset rakennusliikkeet, kiinteistöhuoltoyhtiöt, taloteollisuus ja muut yritysasiakkaat. Yrityspalvelun vahvuutena ovat laajat rautakauppatuotteiden valikoimat ja kiinteä yhteistyö K-rauta- ja Rautia-kauppaverkostojen kanssa, joiden kautta varastotoimitukset kulkevat.

www.yrityspalvelu.fi

Asko

Asko on suomalainen huonekalukaupan ja kodinsisustamisen tunnetuin ja luotetuin tuotemerkki. Askossa on laatutietoiselle kodin sisustajalle kilpailukykyinen mallisto sekä alan aktiivisin ja luotettavin palvelu. Askolla on kauppoja Suomessa ja Virossa sekä Virossa myös verkkokauppa.

www.asko.fi

Sotka

Edullisen ja kattavan tuotevalikoimansa lisäksi Sotka tunnetaan helppoa asiointia arvostavan asiakkaan huonekalujen ostopaikkana. Sotkalla on Suomessa ja Virossa kauppoja ja verkkokauppa.

www.sotka.fi

 

Maatalous- ja konekaupan ketjut

K-maatalous

Suomessa maatalousasiakkaita palvelee kattava K-maatalous-kauppojen kauppaverkosto. K-maatalous-kauppiaiden asiakkaita ovat maatalousyrittäjät, koneurakoitsijat sekä hevosalan ammattilaiset ja harrastajat. Useat K-maatalous-kaupat toimivat Rautia-kaupan yhteydessä.

www.k-maatalous.fi

Konekesko

Konekesko on rakennus-, materiaalinkäsittely-, ympäristö- ja maatalouskoneiden sekä vapaa-ajankoneiden maahantuontiin, kauppaan ja jälkimarkkinointiin keskittyvä konekaupan yritys. Konekesko toimii Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

www.konekesko.com

 

Vapaa-ajan kaupan ketjut

Intersport, Intersport.fi

Intersport-ketjun kaupoista ja verkkokaupasta asiakas saa tarvitsemansa tuotteet ja välineet urheiluun, kuntoiluun ja vapaa-aikaan.

www.intersport.fi

Budget Sport, Budgetsport.fi

Budget Sport -kaupat tarjoavat urheilukaupan tuotteita liikuntaan, ulkoiluun ja vapaa-aikaan helposti ja edullisesti. Asiakkaita palvelee myös monipuolinen Budgetsport.fi-verkkokauppa.

www.budgetsport.fi

Kookenkä, Kookenka.fi

Kookenkä on Suomen suurin koko perheen kenkäkauppaketju. Kookengällä on myös verkkokauppa.

www.kookenka.fi

The Athlete's Foot

The Athlete's Foot on urheilullisten vapaa-ajankenkien, sneakereiden sekä vaatteiden jälleenmyyjä maailmanlaajuisesti, yhteensä 26 maassa. Edustamme maailman tunnetuimpia urheilubrändejä. 

www.theathletesfoot.fi

Markkinat 2015

Rauta- ja sisustuskaupan markkinat maittain ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa, alv 0 %)
Rauta- ja sisustuskaupan koko toimialueella markkinat ovat noin 23 mrd. euroa*
Suomi 3,1 mrd. euroa (-2,9 %), (RaSi ry)
Ruotsi 4,3 mrd. euroa (12,3 %), (HUI)
Norja 4,0 mrd. euroa (5,5 %), (Virke)
Viro 0,4 mrd. euroa (7,0 %)*
Latvia 0,4 mrd. euroa (4,0 %)*
Liettua 0,5 mrd. euroa (2,0 %)*
Venäjä 9,2 mrd. euroa (-6,0 %), (PMR)
Valko-Venäjä 1,4 mrd. euroa (14,4 %)

*Kodin sisustaminen ja huonekalukauppa noin 1,5 mrd. euroa (-0,6 %) (Tilastokeskus)

Maatalous- ja konekaupan markkinat ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa, alv 0 %)
Maatalouskaupan markkinat ovat noin 2 mrd. euroa ja ne laskivat edellisestä vuodesta.
Konekeskon tuotealueiden kokonaismarkkinat ovat Suomessa noin 1,0 mrd. euroa ja ne laskivat edellisestä vuodesta. Baltiassa Konekeskon tuotealueiden kokonaismarkkinat ovat noin 0,5 mrd. euroa ja ne kasvoivat edellisestä vuodesta.

*Erikoiskaupan markkinat Suomessa ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa, alv 0 %)

Urheilukauppa noin 0,8 mrd. euroa (6,6 %), (Tilastokeskus)
Jalkinekauppa noin 0,3 mrd. euroa (-4,0 %), (TMA ja Keskon oma arvio)

* Keskon oma arvio


Markkinaosuudet  2015

Rautakauppa

Suomi 40 % (RaSi ry). Pääkilpailijat: STARK, Kodin Terra, S-rauta ja Bauhaus
Ruotsi 5 % (HUI ja Keskon oma arvio). Pääkilpailijat: Bauhaus, Byggmax, Beijer Bygg, Woody Bygghandel ja XL Bygg
Norja 17 % (Virke ja Keskon oma arvio). Pääkilpailijat: Monter/Optimera, Maxbo, Coop ja XL Bygg
Viro 24 %*. Pääkilpailijat: Ehitus ABC, Bauhof, Espak ja Bauhaus
Latvia 12 %*. Pääkilpailijat: Depo DIY ja Kursi
Liettua 30 %*. Pääkilpailijat: Ermitazas, Moki-Vezi ja Lytarga
Luoteis- ja Keski-Venäjä 7 %* (Pietari ja Moskova). Pääkilpailijat: Leroy Merlin, OBI, Castorama, Maxidom ja STD Petrovich
Valko-Venäjä 10 %*. Pääkilpailijat: Novoselkin ja Materik

Huonekalukauppa

Asko ja Sotka
Suomi 23 %*
Kilpailijat: huonekaluliikkeet

Maatalouskauppa

Suomi 27 %*
Pääkilpailijat: DLA (Hankkija Oy), Turun Konekeskus/Konefarmi ja Raisioagro

Konekauppa

Suomi (lähde: Trafi)
Perämoottorit** 45 % (Yamaha)
Veneet** 21 % (Yamarin, Suvi)
Moottoripyörät** 21 % (Yamaha)
Traktorit** 9 % (Massey Ferguson)
Kevyet < 750 kg tavarakuljetusperävaunut 15 % (Muuli)

** rekisteröitävät

Baltia 20 % (Keskon oma arvio)

Urheilukauppa

Intersport, Budget Sport ja Kesport
Suomi 31 % (Tilastokeskus ja Keskon oma arvio)
Kilpailijat: Sportia, Top Sport, Stadium, XXL Sport & Outdoor, tavaratalot ja hypermarketit sekä muut urheilun erikoisliikkeet

Kenkäkauppa

Kookenkä ja Kenkäexpertti
Suomi 10 %*
Kilpailijat: muut erikoisliikkeet, tavaratalot, hypermarketit, urheilukaupat ja verkkokaupat

* Keskon oma arvio

Liikevaihto 2015

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 2015

Takaisin ylös