Etusivu Konserni Vastuullisuus

Vastuullisuus, Nuori Suomi Your Move On Tou

Vastuullisuus

Kesko tekee pitkäjänteistä ja sitoutunutta työtä vastuullisuuden puolesta. Asiakkaiden on voitava luottaa tuotteisiimme ja siihen, että jo tullessaan kauppaan he tekevät vastuullisen valinnan. Keskon yhteiskuntavastuun yleiset periaatteet ja Vastuulliset toimintatapamme -opas antavat suuntaviivat toiminnallemme.

 

Käytännön tekoja huomisen hyväksi

Yhteiskuntavastuu on osa Keskon arvoja, toimintastrategioita, johtamista ja jokapäiväistä työtä. Raportointia ja keskeisiä periaatteita käsitellään Keskon hallituksessa ja konsernijohtoryhmässä. Kehittämisestä, koordinoinnista ja raportoinnista vastaa konsernin viestintä ja yhteiskuntavastuu -yksikkö tukenaan ohjausryhmät. Vastuullisuuden viestinnästä kuluttajille ja muille sidosryhmille vastaavat konsernin ja tytäryhtiöiden tiedottajat ja ketjujen markkinointi.

Keskon 11. yhteiskuntavastuun raportti keväällä 2011

Kesko on raportoinut vastuullisesta toiminnastaan yhteiskuntavastuun raportissa vuodesta 2000 lähtien. Vuoden 2010 yhteiskuntavastuun raportti julkaistaan keväällä 2011. Kesko noudattaa raportoinnissaan Global Reporting Initiativen (GRI:n) laatimaa kestävän kehityksen raportointisuositusta ja on GRI:n tukijayritys (Organisational Stakeholder). Keskon raportin on varmentanut riippumaton varmentaja. Keskon yhteiskuntavastuun raportti 2009 valittiin toiseksi parhaaksi raportiksi Yhteiskuntavastuuraportointi 2010 -kilpailussa Suomessa.

Vastuullisuusohjelma 2008 –2012

Kesko on laatinut toimintansa tueksi vastuullisuusohjelman vuosiksi 2008–2012. Vastuullisuusohjelma asettaa tavoitteet mm:

  • ilmastonmuutoksen torjunnalle
  • energiatehokkuudelle
  • henkilöstön hyvinvoinnille
  • kuljetuksille ja matkustamiselle
  • kierrätykselle ja materiaalitehokkuudelle
  • ympäristötyölle kaupoissa
  • vastuulliselle hankinnalle ja valikoimille
  • vahvan vastuullisuusmielikuvan luomiselle.

Vastuullisuusohjelman päivitystyö aloitetaan vuoden 2011 aikana.

Vastuullisuusohjelman edistymisestä kerrotaan Keskon yhteiskuntavastuun raportissa ja osoitteessa www.kesko.fi/vastuullisuus.

Vastuulliset toimintatapamme -opas varmistaa yhteisen näkemyksen

Vastuulliset toimintatapamme -opas ohjaa kaikkia K-ryhmässä työskenteleviä toimimaan yhteisten arvojen ja konsernijohdon hyväksymien vastuullisten toimintaperiaatteiden mukaisesti.

Keskossa ja K-ryhmässä arjen vastuullisuudessa painottuvat seitsemän osa-aluetta:

  • lakien noudattaminen
  • eturistiriitojen välttäminen
  • lahjomattomuus
  • hyvän työilmapiirin luominen
  • turvallisuus
  • asiakastietojen luottamuksellisuus
  • avoin viestintä.

Vuoden 2010 henkilöstötutkimuksen mukaan 69 % työntekijöistä oli tutustunut oppaaseen ja sen sisältämiin periaatteisiin.

Vastuulliset toimintatapamme -opas on julkaistu kahdeksalla kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, latviaksi, liettuaksi, viroksi ja norjaksi.

Vastuullisista toimintatavoista tehdyt videoanimaatiot (www.kesko.fi/työpaikat) antavat esimerkkejä arjen työssä eteen tulevista tilanteista ja päätöksistä.

Vastuulliset toimintatapamme -opas päivitetään vuoden 2011 aikana.

Vaikutus yhteiskuntaan

Taloudellinen vastuu luo perustan kaikelle yritystoiminnalle. Keskon taloudellinen vastuu on hyvää taloudenhoitoa, tehokasta resurssien käyttöä sekä taloudellisen hyödyn tasaista ja pitkäjänteistä tuottamista.

Teemme avointa yhteistyötä kaikkien sidosryhmiemme kanssa. Sisäisesti toimintaamme ohjaavat hyvä hallintotapa, yhteisesti sovitut toimintamallit ja pelisäännöt sekä Keskon arvot.

Kattava kauppaverkosto

K-ruokakauppa on lähellä jokaista suomalaista. Keskon ruokakauppaverkosto on Suomen kattavin, 1 007 K-ruokakauppaa 342 kunnassa vuonna 2010. Suomen väestöstä 51 % asuu alle kilometrin päässä K-ruokakaupasta. Uusia K-kauppiaita aloitti vuoden aikana 68.

Kauppojen lukumäärät on eritelty kunkin toimialan kohdalla olevassa taulukossa Ruokakaupan sivuilla.

Keskon toiminnan vaikutus yhteiskuntaan

Vuonna 2010 Keskon palkat ja muut edut henkilökunnalle olivat yhteensä 451 miljoonaa euroa kaikissa toimintamaissa. Kesko-konsernin tuloverot olivat 97 miljoonaa euroa, ja eläkkeet ja henkilösivukulut 65 miljoonaa euroa.

Valtaosa konsernin ostoista Suomesta

Keskon toiminnan tuottamasta taloudellisesta hyödystä pääosan, 85 % Keskon liikevaihdosta, saavat tavaroiden toimittajat. Vuonna 2010 Keskon ostot tavarantoimittajilta Suomesta olivat 5 174 miljoonaa euroa ja muista maista 2 311 miljoonaa euroa.

Kannustamme kauppiaita kasvattamaan paikallisten ostojen määrää. Kauppiaiden suorat ostot Suomen maakunnittain esitetään yhteiskuntavastuun raportissa.

Merkittävät lahjoitukset korkeakouluille vuonna 2010

Kesko on ensisijaisesti mukana sponsorointihankkeissa, jotka liittyvät lapsiperheiden arkeen, edistävät elämisen laatua ja kestävää kehitystä.

Kesko ja sen tytäryhtiöt tukivat vuoden 2010 aikana erilaisia yhteisöjä ja järjestöjä yhteensä noin 2,3 miljoonalla eurolla.

Kesko ja K-kauppiaat lahjoittivat Helsingin kaupungille äitienpäivänä kuvanveistäjä Pekka Jylhän pronssisen, odottavaa äitiä kuvaavan Odotus-veistoksen. Veistos sijaitsee Helsingin Kaivopuistossa.

Keväällä 2010 Kesko oli mukana Nuoren Suomen Your Move -tapahtumakiertueella Helsingissä, Oulussa, Porissa, Jyväskylässä ja Turussa. Kiertue sai liikkeelle yli 25 000 yläasteikäistä nuorta.

Keväällä 2010 Keskon hallitus myönsi lahjoituksia Aalto-yliopistolle, Helsingin, Tampereen, Turun, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistoille sekä ammattikorkeakouluille. Lahjoitukset olivat yhteensä 1 115 000 euroa.

Keskon hallitus myönsi 23. kerran stipendejä lahjakkaille nuorille urheilijoille ja taideaineiden opiskelijoille toukokuussa 2010. Stipendien yhteissumma oli 40 000 euroa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Suomen Punaisen Ristin, YLE Radio Suomen, Ykkösen aamu-tv:n ja Keskon järjestämä Hyvä joulumieli -keräys järjestettiin 14. kerran. Kotimaan vähävaraisten ja vaikeassa elämäntilanteessa olevien lapsiperheiden hyväksi järjestetty keräys tuotti 1 034 827 euroa.

Henkilöstön hyvinvointi

Työhyvinvoinnin painopisteitä ovat työ ja osaaminen, johtaminen ja lähiesimiestyö, oman elämän laatu sekä työyhteisö.

Työyhteisön tilaa ja kehittymistä sekä johtamisen laatua mitataan vuosittain henkilöstötutkimuksella, joka toteutetaan samansisältöisenä Keskossa ja sen ketjujen kaupoissa. Henkilöstötutkimuksessa 2010 tasa-arvon toteutuminen sai hyvät arviot: Kesko-konsernin tytäryhtiöiden toiminnassa toteutuu sukupuolten tasa-arvo 4,02 (asteikolla 1–5), eri-ikäisten tasa-arvo 4,00 ja eri syntyperää olevien tasa-arvo 4,12.

Henkilöstöasioita käsitellään tarkemmin Henkilöstö-sivuilla ja yhteiskuntavastuun raportissa.

Energiaratkaisut

Ympäristövastuussa Kesko keskittyy hillitsemään ilmastonmuutosta tehostamalla energiankulutustaan ja lisäämällä jätteen hyötykäyttöä.

Lisäämme energiatehokkuutta

K-ryhmän yhteenlaskettu sähkön ja lämmön kulutus Suomessa vuonna 2010 oli 1 124 GWh. Sähkön ominaiskulutuksen aiempi laskeva trendi kääntyi nyt 3 %:n kasvuksi. Sitä selittävät pitkälti muutokset kaupan aukioloajoissa sekä kesän poikkeuksellinen helle.

K-ryhmä on allekirjoittanut kaupan alan energiatehokkuussopimuksen ja sitoutunut säästämään yli 65 miljoonaa kWh vuoden 2016 loppuun mennessä. Se vastaa vuositasolla 15 K-citymarketin energiankulutusta.

Vuonna 2010 Kesko osti K-ryhmän Suomessa sijaitsevien kiinteistöjen sähköstä keskitetysti noin 75 %, mikä oli kaikki hiilivapaata ydinvoimalla ja uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.

Energiansäästöä kansilla, ovilla, ledeillä ja uudella kylmätekniikalla

Pakastealtaat ja muut kylmäkalusteet kuluttavat merkittävän määrän energiaa K-ruokakaupoissa.

Kaikki uudet K-ruokakaupat on vuodesta 2008 alkaen varustettu kannellisilla ja ovellisilla pakastekalusteilla. Kansituksilla saavutettu energiansäästö on vuositasolla 11,6 miljoonaa kWh, mikä vastaa lähes 600 omakotitalon koko vuoden sähkönkulutusta.

Kilometreissä mitattuna K-ruokakauppojen pakastekalusteissa on kansia ja ovia yli 4,5 kilometriä. Vuoden 2010 loppuun mennessä noin 50 kaupan pakastealtaisiin on asennettu jälkiasennettavat kannet. Kannellisten altaiden avulla säästyy 30–40 % energiaa kannettomiin verrattuna.

Kaikkien uusien K-ruokakauppojen mainosvaloissa käytetään leditekniikkaa. Ledivalomainosten säästö perinteisiin neonputki- ja loisteputkiratkaisuihin verrattuna on yli 60–70 %.

Lokakuussa 2010 Helsingissä avatun K-supermarket Torpparinmäen yleisvalaistus on toteutettu energiatehokkaalla ledivalaistusjärjestelmällä. Kaupan ledivalaistus kuluttaa yli 35 % vähemmän energiaa kuin perinteinen loistelamppuvalaistus.

Vuonna 2009 avatussa K-supermarket Peltolassa Järvenpäässä käytetään kaupan kylmälaitteissa kylmäaineena teollisuuden prosesseista talteen kerättyä hiilidioksidia. Kylmälaitteiston lauhdelämmön tehokkaan talteenoton, kansilla varustettujen pakastealtaiden ja kalusteisiin asennettujen energiansäästöpuhaltimien ansiosta kaupan sähkön ja lämmön kulutus on kymmeniä prosentteja keskimääräistä K-supermarketia pienempi.

Asumisen energiatehokkuus

Rakentamisen painopiste siirtyy uudisrakentamisesta korjausrakentamiseen. Rautakesko käynnisti syksyllä 2010 asumisen energiatehokkuushankkeen. Rautakeskon tavoitteena on olla paras energiatehokkuuspalveluiden osaaja ja myyjä.

Vähennämme kuljetusten päästöjä

Vuonna 2010 Keslogin hoitamien kuljetusten ajokilometrejä kertyi 40,7 miljoonaa. Keslog on asettanut tavoitteekseen vähentää kuljetusten hiilidioksidipäästöjä. Kaikki sopimuskuljettajat saavat koulutuksen taloudelliseen ajotapaan, joka vähentää polttoaineen kulutusta ja säästää siten ympäristöä.

Kesko kannustaa työntekijöitään suosimaan videoneuvotteluja liikematkustamisen sijaan.

Työsuhdeautojen hankinnoissa Kesko suosii vähäpäästöisiä automalleja ja uusinta moottoritekniikkaa. Kesko-konsernin käyttämät työsuhdeautot ovat päästöarvoiltaan pääsääntöisesti alle 160 g C02/km.

Jätteiden hyötykäyttö

Kauppojen ja varastojen jätteiden ja hävikin vähentämisellä sekä hyötykäytöllä on merkittävä ympäristövaikutus.

Ruokakeskon tavoitteena on jatkossa ohjata lähes kaikki syntyvä jäte kierrätykseen tai energia- ja polttoainetuotantoon. Ruokakeskon tavoitteena on nostaa sekä oman että K-ruokakauppojen jätteiden hyötykäyttöaste vuoteen 2012 mennessä 90 %:iin. Anttilan Hämeenkylän varaston jätteiden hyötykäyttöaste oli 97 %.

Pirkka-kierrätysmuovikassille Vuoden Hyötykäyttöteko -palkinto

Ruokakesko toi Pirkka-kierrätysmuovikassit K-ruokakauppoihin syyskuussa 2010. Pirkka-kierrätysmuovikassi valmistetaan 90-prosenttisesti kierrätysmuovista. Tästä materiaalista 30 % saadaan Ruokakeskon tavarakuljetuksissa käytettävistä kuljetussuojamuoveista. Loppuosa kassin kierrätysraaka-aineesta saadaan Suominen Joustopakkaukset Oy:n tehtaiden uusiomateriaalista.

Marraskuussa 2010 Ympäristöyritysten Liitto ry ja Uusiouutiset-lehti palkitsivat Pirkka-kierrätysmuovikassin Vuoden Hyötykäyttöteko -palkinnolla.

Vastuullinen hankinta ja myynti

Keskon vastuullista hankintaa ohjaavat Keskon ostotoiminnan eettiset periaatteet. Tuotteiden hankinnassa Kesko kiinnittää erityistä huomiota hankintaketjunsa työntekijöiden ihmisoikeuksiin ja työolosuhteisiin. Kesko keskittää seurantansa erityisesti maihin, joissa riskit näiden oikeuksien loukkaamiselle ovat suurimmat.

Tavarantoimittajien arvioinnissa Kesko käyttää kansainvälisiä arviointijärjestelmiä, BSCI-auditointia ja SA8000-sertifiointia. Tavoitteena on tehdä riskimaissa kauppaa vain auditoinnin läpäisseiden tavarantoimittajien kanssa. Keskon riskimaatavarantoimittajien tehtaista noin 190 on BSCI-auditointien piirissä.

Kesko kouluttaa ostajiaan säännöllisesti vastuullisen hankinnan käytäntöihin. BSCI järjesti tavarantoimittajille 70 koulutustilaisuutta 15 maassa vuoden 2010 aikana.

Kiinassa Keskon monitorointitiimi ohjaa, kouluttaa ja valvoo Keskon toimialayhtiöiden kiinalaisia tavarantoimittajia. Vuonna 2010 monitorointitiimi teki 86 tehdaskäyntiä.

Tuoteturvallisuus

Ruokakeskon Pirkka-tuotetutkimus tutkii elintarvikkeiden ja käyttötavaroiden tuotenäytteitä, kehittää uusia elintarvikkeita ja makuja sekä vastaa tuotteiden takaisinvedoista.

Pirkka-tuotetutkimuksen laboratorio on ISO 17025 -sertifioitu. Vuonna 2010 tuotetutkimus tutki 8 826 tuotenäytettä ja auditoi 43 tavarantoimittajaa. Tuotteiden takaisinvetoja oli vuoden aikana 80, joista suurin osa johtui laatu-, maku-, valmistus- tai pakkausvirheestä.

Yksi Ruokakeskon vastuullisuuden keskeisiä painopisteitä on terveellisiin ruokailutottumuksiin kannustaminen.

Tuotetutkimus edistää terveellisiä elämäntapoja ja vähentää sokerin, rasvan ja suolan määrää Pirkka-tuotteista. Vuodesta 2008 alkaen määriä on vähennetty noin 80 Pirkka-tuotteesta.

Tuotetutkimuksen ammattilaiset vastaavat Ruokakeskon kuluttajapalveluun lähetettyihin kysymyksiin ja palautteisiin. Vuonna 2010 kuluttajapalveluun tuli 19 106 asiakaspalautetta.

Yli 50 vuotta toiminut Pirkka-koekeittiö laati vuoden 2010 aikana 656 ruokaohjetta.

Kansainvälistä tunnustusta vastuullisuudesta

Kesko mukana Global Compact -aloitteessa

Kesko on mukana vuonna 2000 käynnistetyssä YK:n Global Compact -aloitteessa. Mukana olevat yritykset sitoutuvat toiminnassaan ja strategiassaan noudattamaan kymmentä yleisesti hyväksyttyä ihmisoikeuksia, työelämää, ympäristöä ja korruption vastaista toimintaa koskevaa periaatetta.

Kesko kestävän kehityksen indekseissä

Kesko on jo vuosia listattu tärkeimpiin kestävän kehityksen indekseihin ja arvioitu yhdeksi maailman parhaista kestävän kehityksen periaatteita noudattavista yrityksistä.

Kesko on listattuna Dow Jonesin kestävän kehityksen indekseissä DJSI World ja DJSI Europe. Vuoden 2010 arvioinnissa Kesko sai toimialansa korkeimmat pisteet toiminnan ekotehokkuudesta, ympäristöraportoinnista, riskienhallinnasta sekä yhtiön toimintatavoista korruption ja lahjonnan estämiseksi.

Kesko on listattu vastuullisen sijoitustoiminnan indekseihin FTSE4Good Global ja FTSE4Good Europe.

Kesko on mukana maailman 100 vastuullisimman yrityksen listalla, joka julkaistaan vuosittain World Economic Forumin kokouksessa Davosissa. Kesko on ollut listalla vuodesta 2005. Tammikuussa 2011 julkaistulla listalla Keskon sijoitus listalla oli 26., kun se vuotta aiemmin oli 33.

SAM Groupin tammikuussa 2010 julkaisemassa Sustainability Yearbook 2010 -kirjassa Keskon vastuullisuustyölle myönnettiin hopeasija (SAM Silver Class) päivittäistavarakaupan sarjassa. Kesko nimettiin myös Sector Mover -yritykseksi eli suhteellisesti eniten vastuullista suorituskykyään parantaneeksi yritykseksi.

Keskon sijoittuminen muissa indekseissä on esitetty osoitteessa www.kesko.fi/sijoittajat.

Kiinteistömanageri opastaa energiansäästössä

Kannelliset pakastealtaat, kylmälaitteiden huolto ja oikein ajastettu valaistus ovat keinoja, joilla kauppa säästää energiaa, ympäristöä ja euroja. Keskon 40 kiinteistömanageria käyvät säännöllisesti K-ryhmän kaupoissa antamassa neuvoja energiankulutuksen vähentämisessä.

K-ympäristökaupat

K-kauppiaiden ympäristöjohtamisen perustana on K-ympäristökaupan toimintamalli, joka on käytössä K-citymarket-, K-supermarket-, K-market-, Rautia-, K-rauta- ja K-maatalous-kaupoissa. Vuoden 2010 lopussa K-ympäristökauppoja oli 678, joista 459 K-ruokakauppoja. K-ympäristökauppojen henkilöstö saa koulutuksen ympäristöosaajiksi.

Pirkka Reilun kaupan tuotteita jo lähes 40

Reilu kauppa parantaa perheviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden työ- ja elinoloja sekä ympäristön tilaa kehitysmaissa.

K-ruokakauppojen valikoimissa on noin 200 Reilun kaupan tuotetta, joista Pirkka Reilun kaupan tuotteita lähes 40.