Etusivu Konserni Henkilöstö

Henkilöstö

Henkilöstö

Kesko ja sen ketjujen kaupat tarjoavat monipuolisia tehtäviä ja uravaihtoehtoja. Keskossa työskentelee keskimäärin 18 215 henkilöä kahdeksassa maassa. Keskon kansainvälisin toimiala on Rautakesko, jonka työntekijöistä 95,4 % on muualla kuin Suomessa. Yhteensä K-ryhmä eli Kesko ja kauppiasyrittäjät työllistävät noin 45 000 henkilöä. Keskon henkilöstöpäämäärät ovat kaupan alan houkuttelevin työpaikka, kaupan alan osaavin ja innostunein henkilökunta sekä kaupan alan paras henkilöstön työn tuottavuus.

 

Kesko on hyvä työpaikka

Tavoitteena kaupan alan houkuttelevin työpaikka

Oman henkilökunnan työtyytyväisyys ja ammattitaitoisen henkilökunnan saatavuus ovat ensiarvoisen tärkeitä kaupan alalla. Työyhteisön tilaa ja johtamisen laatua mitataan vuosittain henkilöstötutkimuksella. Tutkimuksen tulosten perusteella laaditaan kehittämissuunnitelmat toimipaikkakohtaisesti. Henkilöstötutkimuksen tuloksista kerrotaan Keskon yhteiskuntavastuun raportissa.

Ulkoista työnantajamielikuvaa seurataan monien eri tutkimusten kautta. Universumin Nuoret ammattilaiset 2010 -tutkimuksessa Keskon sijoitus oli 36. (18.) ja Universumin opiskelijatutkimuksessa 18. (18.). T-Median tekemässä toisen asteen opiskelijoiden tutkimuksessa Kesko sijoittui sijalle 19 (17).

Kesko tekee tiivistä yhteistyötä eri alojen opiskelijoiden ja opettajien kanssa.
Vuoden 2010 aikana käynnistettiin K-Tutuksi-ohjelma jossa opettajat saivat tutustua kaupan alan työtehtäviin kaupassa suoritettavan työharjoittelun ja eLearningin avulla.

Kaupan alan osaavin ja innostunein henkilökunta

Suunnitelmallinen ja jatkuva henkilöstön osaamisen kehittäminen on yksi keskeisistä tekijöistä, joilla haluamme varmistaa hyvän asiakaspalvelun ja kauppojemme kilpailuetujen toteuttamisen käytännössä. Henkilöstön osaaminen ja innostus näkyvät päivittäisessä työssä ja parantavat myös Keskon ja sen ketjujen kauppojen henkilöstön työn tuottavuutta.

Keskon ja sen ketjujen kauppojen koulutuspalveluiden suunnittelusta ja tuottamisesta vastaa keskitetysti Keskon tytäryhtiö K-instituutti Oy. Sen tehtävänä on varmistaa, että henkilöstön kehittämisratkaisut ovat sisällöltään käytännönläheisiä ja tehokkaita. Osaamisen kehittämisen vuosisuunnitelmat ja koulutusohjelmat laaditaan liiketoimintayksiköiden kanssa. Koulutusohjelmien toteuttajina ovat sekä K-instituutti että valikoidut koulutuskumppanit. Vuonna 2010 K-instituutin koulutuksiin osallistui 24 300 henkilöä, koulutuspäiviä oli yhteensä 32 406.

Sähköistä oppimisympäristöä hyödynnetään yhä useammissa koulutuksissa. Esimerkiksi K-ruokakauppoihin on koulutettu eLearning-ohjelman avulla yli 400
K-ravintotaitajaa.

Mestarimyyjäkoulutus täytti 50 vuotta vuonna 2010. Juhlavuoden aikana Mestarimyyjäkoulutukseen osallistui yli 16 500 opiskelijaa 13 eri linjalla. Tavoitteena on jatkuvasti kehittää asiakaspalvelua, myyntitaitoja ja tuotetuntemusta yhteistyössä tavarantoimittajien kanssa. Koulutus toteutettiin myös yli 100 ammatillisessa oppilaitoksessa ja ammattikorkeakoulussa, joissa koulutukseen osallistui noin 5 000 opiskelijaa.

Johtaminen ja esimiestoiminta

Johtamisessa ja esimiestoiminnassa noudatetaan K-ryhmän arvoja ja vastuullisia toimintaperiaatteita. Esimiestyön ja työyhteisöjen kehittäminen on yksi painopistealueista ja olennainen osa työhyvinvoinnin parantamista.

Vuosittaisella henkilöstötutkimuksella on keskeinen rooli työyhteisön toiminnan ja esimiestoiminnan laadun mittaamisessa ja kehittämisessä. Tutkimus toteutetaan samansisältöisenä Keskossa ja sen ketjujen kaupoissa. Vuonna 2010 tutkimukseen vastasi 74 % siihen osallistuneiden yhtiöiden henkilöstöstä. Keskeistä on tutkimustulosten aktiivinen hyödyntäminen käytännön esimiestyössä ja konkreettisten kehittämistoimenpiteiden tehokas läpivienti.

Tehokkaan suorituksen johtamisen ja innostavan lähiesimiestoiminnan keskeisenä työkaluna on tavoite- ja kehityskeskustelu, jonka onnistumista mitataan henkilöstötutkimuksessa. Henkilöstöstä 72 % on käynyt viimeisen vuoden aikana kehityskeskustelun ja tyytyväisyys käytyihin keskusteluihin oli 3,98 (asteikko 1–5).

Johtamistaitoja sekä uralla etenemistä tuetaan keskolaisille ja kauppojen esimiehille suunnatuilla omilla esimies-, asiantuntija- ja johtamisvalmennuksilla. Vuoden 2010 aikana valmennuksia uudistettiin ja uusitut valmennukset käynnistyvät vuonna 2011. Johdolle yhteisiä teemoja käsitellään vuosittaisessa vuosivalmennuksessa.
Johdolle ja avainhenkilöille järjestetään lisäksi ajankohtaisia kehittämisohjelmia, joihin osallistuu vuosittain noin 200 henkilöä.

Henkilöstön työn tuottavuus

Vuonna 2008 aloitettu Työ ja tuottavuus -ohjelma jatkuu edelleen. Vuonna 2010 henkilöstön työn tuottavuus on parantunut useimmilla toimialoilla. Konsernin henkilöstökulut laskivat 2,7 % edelliseen vuoteen verrattuna. Tuottavuutta on parannettu toimintaa tehostamalla ja ottamalla käyttöön sähköisiä työkaluja. Vähittäiskaupoissa on panostettu erityisesti erilaisten työaikamallien käyttöönottoon ja työvuorosuunnitteluun sekä myynti- ja asiakaspalvelutaitojen kehittämiseen.

Syksyllä 2010 Keskoon palkattiin työhyvinvointipäällikkö edistämään työhyvinvointiin liittyviä hankkeita ja toimintamalleja. Pitkäkestoisia työhyvinvointihankkeita jatkettiin yhtiöittäin ja toimipaikoittain. Tavoitteena on parantaa henkilöstön jaksamista ja motivaatiota sekä vähentää sairastavuutta ja nostaa eläköitymisikää.

Suomessa Keskon työterveyshuollon painopisteenä on työkykyä ylläpitävä toiminta ja työyhteisön hyvinvoinnin edistäminen. Työterveyshuollon kokonaiskustannuksista käytetään tähän toimintaan 30–40 %. Muissa toimintamaissa työterveyshuolto on järjestetty paikallisen käytännön ja lainsäädännön mukaisesti.

Henkilökunnan virkistystoimintaa kehitetään sekä yhteisen kerhotoiminnan kautta että yhtiökohtaisilla toimenpiteillä.

Suurin osa Keskon henkilökunnasta kuuluu jonkin kannustinjärjestelmän piiriin. Johdon kannustinjärjestelmät on kuvattu hallinnointiperiaatteissa.

Henkilöstöasioita esitellään myös vuoden 2010 yhteiskuntavastuun raportissa.

Kesko huolehtii työhyvinvoinnista

Kerhotoiminta luo hyvää yhteishenkeä ja kannustaa virkistäytymään liikunnan ja kulttuurin parissa. Keskon kerhon harrastepiireissä voi harrastaa kymmeniä lajeja kudonnasta pallojumppaan.