SDG 14 Vedenalainen elämä

YK:n kestävän kehityksen tavoite 14 on Vedenalainen elämä. Tavoitteena on säilyttää meret ja merten tarjoamat luonnonvarat sekä edistää niiden kestävää käyttöä. Lue alta, miten Kesko edistää tavoitetta omassa toiminnassaan.

Kansainvälisesti ja paikallisesti:

  • K-ryhmän kala- ja äyriäislinjauksen mukaan Keskon päivittäistavarakauppa, Kespro Oy ja K-ruokakaupat edistävät WWF:n kalaoppaan vihreällä merkittyjä lajeja valikoimissaan. Valikoimapäätöksissä suositaan kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC-sertifioituja toimittajia. Keskon päivittäistavarakaupalla, Kespro Oy:llä ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan WWF:n kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä lajeja.
  • Kesprolla on MSC:n jäljitettävyyssertifikaatti. Kespron kalan ja äyriäisten toimitusketjun kaikki vaiheet on auditoitu ja Kespro sekä sen sertifioidut asiakasravintolat voivat käyttää markkinoinnissaan MSC- ja ASC-ympäristömerkkejä.
  • K-ryhmä on mukana vähentämässä muoviroskan päätymistä vesistöihin ja muualle luontoon. Kestävän kehityksen yhteiskuntasopimuksen toimenpidesitoumuksessaan K-ryhmä sitoutuu muovikassien kulutuksen vähentämiseen tähtääviin toimenpiteisiin. Kesko julkaisi muovilinjauksen lokakuussa 2016.
  • K-ryhmä ja ympäristöjärjestö WWF aloittivat vuonna 2017 laajan, monivuotisen yhteistyön Suomen uhanalaisten vaelluskalakantojen pelastamiseksi ja palauttamiseksi.
  • Pirkka Parhaat -sarjan syksyn 2017 uutuus on Suomessa kasvatettu Benella-kirjolohi, jota on ruokittu rehulla, jonka kalaöljy ja -jauho tulevat Itämeren silakasta ja kilohailista.
  • Pirkka saaristolaiskalapihvin raaka-aineena käytetään John Nurmisen Säätiön kestävään kalastukseen tähtäävän Lähikalahankkeen lahnaa. Lahnan kalastus vähentää tehokkaasti Itämeren ympäristökuormitusta.
Takaisin ylös