Palmuöljylinjaus

Kesko suosittaa Pirkka-tuotteiden, K-Menu-tuotteiden ja Kespron Menu-tuotteiden valmistajia käyttämään vastuullisesti tuotettua palmuöljyä (CSPO). Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä kaikki Pirkka-tuotteissa, K-Menu-tuotteissa ja Kespron Menu-tuotteissa oleva palmuöljy on vastuullisesti tuotettua. 

Öljypalmu antaa öljykasveista viljelyalaisesti tuottoisimman sadon. Palmuöljyä käytetään lukuisissa elintarvikkeissa, kuten margariineissa, leivonnaisissa, snackseissa ja jäätelöissä. Palmuöljyn tuotannon leviäminen yhä uusille trooppisille sademetsäalueille uhkaa luonnon monimuotoisuutta sekä aiheuttaa metsäkatoa ja merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi tuotantoon voi liittyä työntekijöiden ja alkuperäiskansojen ihmisoikeusloukkauksia. Palmuöljy on kuitenkin usein merkittävä tulonlähde sen tuotantoalueilla ja siksi on tärkeää edistää ihmisten, ympäristön ja talouden kannalta kestävää palmuöljyntuotantoa.

Kesko suosittaa Pirkka-tuotteiden, K-Menu-tuotteiden ja Kespron Menu-tuotteiden valmistajia käyttämään vastuullisesti tuotettua palmuöljyä (CSPO). Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä kaikki Pirkka-tuotteissa, K-Menu-tuotteissa ja Kespron Menu-tuotteissa oleva palmuöljy on vastuullisesti tuotettua. 

Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO) on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää palmuöljyn vastuullista tuotantoa. Sen jäseninä on palmuöljyn tuottajia ja jalostajia, elintarviketeollisuutta sekä suuria kauppaketjuja. Jäseniä on yhteensä monta sataa. Kts. www.rspo.org. Kesko on RSPO:n jäsen.

Palmuöljylinjaus on julkaistu 11.8.2011.

Palmuöljylinjauksen tavoitteiden edistyminen 2018

Vuonna 2018 myytyjen Kespron Menu-elintarviketuotteiden palmuöljystä noin 99,2 % oli vastuullisesti tuotettua palmuöljyä (CSPO), josta fyysisesti jäljitettävää palmuöljyä (Identity Preserved) 0,2 %, erilliskäsiteltyä palmuöljyä (Segregated) 82,0 %, massabalanssipalmuöljyä (Mass Balance) 13,7 % ja RSPO-krediittejä 4,1 %.

Vuonna 2018 myytyjen Pirkka ja K-Menu -elintarviketuotteiden palmuöljystä noin 67 % oli vastuullisesti tuotettua palmuöljyä (CSPO), josta erilliskäsiteltyä palmuöljyä (Segregated) 44 %, massabalanssipalmuöljyä (Mass Balance) 45 % ja RSPO-krediittejä 2 %.

Takaisin ylös