Mikko Helander: Paluu uuteen arkeen on käynnissä

"Olemme monella mittarilla onnistuneet Suomessa hyvin koronaepidemian akuutin vaiheen hoitamisessa. Meillä on kuitenkin vielä matkaa kuljettavana - koronaepidemia tulee vaikuttamaan yhteiskuntaamme vielä pitkään ja meidän on opittava elämään viruksen kanssa."

"Olemme vähitellen avaamassa yhteiskuntaa ja siirtymässä kohti uutta arkea. Pystymme itse vaikuttamaan monin tavoin siihen, minkälaiset jäljet epidemia tulee jättämään. Tällä hetkellä meidän on huolehdittava siitä, että yhteiskunnan avaamisen mahdollistajat toimivat. Taudin hallintaan tähtäävässä hybridistrategiassa korostuvat testaaminen, jäljittäminen ja eristäminen. Nämä asiat hyvin tekemällä voimme pienentää merkittävästi viruksen mahdollisen 2. aallon vaikutuksia talouteemme ja yhteiskuntaamme laajemmin. 

Suomalaisilla yrityksillä on keskeinen rooli siinä, miten yhteiskuntamme selviää kriisistä ja miten nyt alkanut paluu uuteen arkeen onnistuu. Keskeisessä roolissa ovat myös erilaiset turvatoimet: miten viruksen leviäminen onnistutaan pitämään aisoissa nyt, kun ihmiset alkavat liikkua entistä enemmän.

Muun muassa tämän takia K-ryhmä on lähtenyt mukaan EK:n Enter 2020 -kampanjaan, jossa yritykset jakavat parhaita käytäntöjään uuteen arkeen palaamiseen. Meillä K-ryhmässä oppia on ehtinyt kertyä erityisesti kauppojen turvatoimista: asiakkaiden ja henkilökunnan suojaamisesta tartunnoilta.

Suojatoimet ovat osoittautuneet toimiviksi: K-ryhmän 43 000 työntekijästä valtaosa työskentelee asiakaspalvelussa, ja koronatartuntoja on tähän mennessä todettu vain 45. Yksikään näistä tartunnoista ei ole kaupasta lähtöisin.

Tästä uutiskirjeestä voit kauppojen turvatoimien lisäksi lukea myös seuraavasta tulossa olevasta suuremmasta askeleesta. K-ryhmän kauppoihin tulee kesäkuussa myyntiin Suomessa valmistettuja kansalaismaskeja, joiden suojaus on noin 88 % tasoa. Maskit ovat yksi tärkeä keino ehkäistä viruksen leviämistä ja parantaa koko yhteiskunnan turvallisuutta.

Näitä askelia on otettava vielä monta ennen kuin koronaepidemia on selätetty, mutta tahtotaso suomalaisilla on kova. Epidemian hallinnassa korostuu tiivis yhteistyö maan hallituksen, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin välillä. Ketteryyttä ja sinnikkyyttä vaaditaan myös, meiltä jokaiselta.

Joudumme elämään epävarmuuden kanssa vielä pitkään. Pystymme arvioimaan todennäköisesti vasta vuosien päästä sitä, kuinka tästä poikkeuksellisesta ajasta selvisimme. Uskon, että haavojen lisäksi poikkeukselliset ajat synnyttävät myös paljon hyvää. Jo tähän mennessä olemme nähneet lukuisia uusia innovaatioita ja ketteriä uusia toimintatapoja – osa näistä on varmasti tullut jäädäkseen. Myös yhteisöllisyys on saanut aivan uusia ulottuvuuksia. Tästä yhtenä esimerkkinä on Lasten ja Nuorten Säätiön organisoimat ja K-ryhmän osaltaan mahdollistamat virtuaaliset kevätjuhlat kaikille Suomen koululaisille. Elämä jatkuu myös kriisin keskellä."   


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös