Kinkkutemppu jahtaa taas ennätyksiä – saadaanko 250 000 kotitaloutta mukaan kiertotaloustekoon?

Jo viidettä vuotta peräkkäin Kinkkutemppu kutsuu kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. K-ryhmän ja 14 muun toimijan yhteisenä ponnistuksena syntynyt kiertotalouskampanja onnistui vuonna 2019 keräämään lähes 200 000:n kotitalouden rasvajätteet. Nyt kotitalouksia pyritään saamaan mukaan jopa neljännesmiljoona.

Joka joulu suomalaiset paistavat noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, minkä lisäksi uuneissa valmistuvat kalkkunat, seitanit ja muut jouluruoat. Näiden paistamisesta syntyy valtava määrä rasvajätettä, joka tulee kierrättää asianmukaisesti. Viemäriin kaadettu paistinrasva voi aiheuttaa mittavia vahinkoja, sillä rasva tukkii viemäriverkostoa.  

Jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat voi tänäkin vuonna toimittaa keräyspisteisiin, joista alkaa rasvan tie kohti uusiutuvaa dieseliä. Keräyspisteitä on nyt ennätykselliset 349 ympäri Suomea ja valtaosa niistä löytyy K-ruokakauppojen ja Neste K -asemien yhteydestä. Tarkat keräyspisteiden sijainnit löytyvät osoitteesta kinkkutemppu.com/kerayspisteet. Keräyspisteet avautuvat 18.12.2020, ja keräys päättyy 8.1.2021.    

Vuonna 2019 Kinkkutemppu onnistui 197 000 kotitalouden voimin keräämään huimat 58 500 kiloa rasvajätettä. Tänä vuonna tavoitteena on saada mukaan jopa 250 000 kotitaloutta.  

“Vastuullisuus on yhä kiinteämpi osa ihmisten arkea ja K-ryhmä haluaa osaltaan olla mukana helpottamassa kuluttajien vastuullisia arjen tekoja. Kinkkutempusta on vuosien mittaan tullut monelle jo eräänlainen uuden ajan jouluperinne ja tätä perinnettä me olemme kauppiaidemme kanssa ilolla yhdessä jatkamassa", sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.  

Kartonkitölkkiin pakattuna paistinrasva on helppo kuljettaa keräysastiaan   

Jouluruokien paistinrasvat tulee toimittaa keräyspisteisiin kartonkirasiaan, kuten vaikkapa tyhjään maitotölkkiin pakattuna. Muovi-, lasi- tai metallipurkit eivät sovellu rasvan keräykseen. Keräyspisteeltä rasvan tie käy eläinperäisten sivutuotteiden käsittelemiseen erikoistuneelle Honkajoki Oy:lle, minkä jälkeen käsitellystä rasvasta valmistetaan Nesteen Porvoon jalostamolla Neste MY uusiutuvaa dieseliä.  

Koska uusiutuvaa dieseliä voi valmistaa lähes mistä tahansa jäterasvasta tai kasviöljystä, voi kierrätykseen laittaa kinkun paistinrasvan lisäksi myös muiden jouluruokien, kuten seitanin, kalan tai kalkkunan paistinrasvat. Yhden kinkun rasvamäärästä valmistetulla dieselillä voi huristella henkilöautolla jopa kolme kilometriä. 

Kiertotalous on yhteinen ponnistus – Kinkkutemppu tuo yhteen 15 eri toimijaa 

Suomalainen kiertotalousosaaminen on maailman kärkeä, ja Kinkkutemppu on laajuudeltaan poikkeuksellinen hanke maailmankin mittakaavassa. Kinkkutemppu toteutetaan 15 eri toimijan yhteishankkeena: mukana on pieniä ja suuria toimijoita eri toimialoilta ja yhteiskunnan sektoreilta. Kampanjan monivuotinen suosio onkin hieno esimerkki suomalaisesta kiertotalousosaamisesta, jossa uudenlaiset kumppanuudet ja yhteistyö ovat tärkeässä roolissa. K-ryhmä on ollut mukana Kinkkutempussa sen ensimmäisestä vuodesta alkaen.

Lue lisää: kinkkutemppu.com

K-ryhmän lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Kemianteollisuus, Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, Kemian pooli, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry. 

Takaisin ylös